Image
Σάββατο 23 Μαρτίου 2019 14:04 Κρητική διατροφή

Νόστιμος μπακαλιάρος σκορδαλιά με τραγανό κουρκούτι

Η προετοιμασία

Φροντίζουμε να τον αγοράσουμε δύο μέρες πριν γιατί έχει τη διαδικασία του. Πλένουμε καλά το ψάρι από το πολύ αλάτι αφαιρούμε με ψαλίδι το τέλος της ουράς και τα πτερύγια και με ένα κοφτερό μαχαίρι το κόβουμε σε μερίδες. Καθώς κόβουμε, βλέπουμε ότι η πέτσα του, με λίγη προσπάθεια αποχωρίζεται από τη σάρκα.

Βάζουμε τα κομμάτια σε ένα μεγάλο μπολ και τα σκεπάζουμε με νερό. Κανονικά, ένα εικοσιτετράωρο αρκεί για να είναι ο μπακαλιάρος βρώσιμος, αφού βεβαίως έχουμε το νου μας να του αλλάζουμε το νερό 4-5 φορές μέσα στην ημέρα. Μερικοί τον προτιμούν με λίγο παραπάνω αλατάκι. Αν εσείς τον θέλετε εντελώς ανάλατο, τότε προσθέστε άλλη μια μέρα στο ξαλμύρισμα και τις αλλαγές νερού.

Το τελευταίο του νερό το βάζουμε χλιαρό. Έτσι θα γίνει πιο τρυφερός.

Όταν μαλακώσει ο μπακαλιάρος, τα κόκκαλα του αφαιρούνται πιο εύκολα. Κάνουμε μια προσπάθεια να τον ελαφρύνουμε από τα πιο εμφανή.

Τον σκουπίζουμε πολύ καλά, πιέζοντας τα κομμάτια ανάμεσα σε χαρτί κουζίνας.

Τα κομμάτια που θα περισσέψουν, τα κλείνουμε καλά σε πλαστική σακουλίτσα και τα διατηρούμε στην κατάψυξη.

Το κουρκούτι

Η κλασική που πετυχαίνει πάντα περιλαμβάνει:

11/2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις,

1 κ.σ. ελαιόλαδο,

2 κ.σ. ρακή ή ένα σφηνάκι μπύρα,

½ κ.γ. ζάχαρη,

λίγο αλάτι.

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά με όσο νερό χρειαστεί για να γίνει ένα παχύρευστο κουρκούτι. Το κρύο νερό στο κουρκούτι είναι σημαντικό γιατί εμποδίζει το ψάρι να απορροφήσει πολύ λάδι.

Μουλιάζουμε καλά το ψάρι στο κουρκούτι. Με ένα κουτάλι της σούπας, ρίχνουμε το χυλό στο καυτό λάδι, πολύ αραιά, για να μην κολλήσουν μεταξύ τους τα κομμάτια.

*Αν θέλουμε το κουρκούτι πιο πικάντικο μπορούμε να προσθέσουμε 1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα.

Το τηγάνισμα

Ελαιόλαδο ή σπορέλαιο, τα γούστα διίστανται. Αρκεί να βάλετε άφθονο λάδι και να το κάψετε αρκετά. Ο μπακαλιάρος δεν θέλει πολύ τηγάνισμα. 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσει.

Στη συνέχεια στραγγίζουμε τα κομμάτια σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Η σκορδαλιά

4 φέτες σταρένιο, ζυμωτό ψωμί καλά μουσκεμένο.

1 φλ. ασπρισμένα αμύγδαλα

4-5 σκελίδες σκόρδο

1 φλ. ελαιόλαδο

1 κ.γ. αλάτι

χυμό από 1 λεμόνι

2 κ.σ. ξύδι

Εκτέλεση

Χτυπάμε στο μίξερ πρώτα τα σκόρδα με το ελαιόλαδο μέχρι να γίνουν πολτός. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα. Αλέθουμε και συνεχίζουμε με όλα τα υπόλοιπα υλικά. Τελευταίο προσθέτουμε το ψωμί που δεν το στραγγίζουμε εντελώς, καθώς το λίγο νεράκι κάνει τη σκορδαλιά πιο αφράτη.

 


Πηγή: pirouni.gr
Post
Κρητική διατροφή Κυριακή 19.04.2020

Σπιτικό μιλφέιγ με φράουλες

Ανάλαφρο και αγαπημένο γλυκό Υλικά 1 πακέτο σφολιάτα 2 αυγά χτυπημένα με λίγο νερό 4 κουτ. σούπας ζάχαρη Για την κρέμα 2 αυγά ¾ φλιτζανιού ζάχαρη 1 κουτ. κοφτό μαστίχα σε σκόνη 1 φακ

Post
Κρητική διατροφή Παρασκευή 17.04.2020

Συνταγή για παραδοσιακή μαγειρίτσα και παραλλαγές! Συνταγή με μανιτάρια για vegan

Η μαγειρίτσα, είναι όχι μόνο παράδοση, αλλά κάτι σαν πασχαλινό φετίχ των Ελλήνων. Απαιτεί όμως μαστοριά, μεράκι, αρκετή υπομονή και επιμονή για να πετύχει κανείς τη συνταγή. Η παράδοση θέλει το Μ.

Post
Κρητική διατροφή Τρίτη 14.04.2020

Συνταγή για νηστίσιμο εκμέκ κανταίφι

Υλικά ½ κιλό κανταΐφι 1 μαργαρίνη (λιωμένη) Για το σιρόπι 700 γραμμάρια ζάχαρη 800ml νερό Για την κρέμα Ένα κουτί κάστερ πάουντερ 5 1/2 φλιτζάνια νερό 1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη Για τη σαν