Image
Κυριακή 19 Απριλίου 2026 21:16 Εκτός Ελλάδος

Προκλητικός Χακάν Φιντάν: «Ελλάδα και Κύπρος έφτιαξαν στρατιωτική συμμαχία με το Ισραήλ κατά των μουσουλμάνων»

Νέα σφοδρή επίθεση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών από το φόρουμ της Αττάλειας. Πώς επιχείρησε να δικαιολογήσει τις κινήσεις της Άγκυρας στοχοποιώντας την Αθήνα και τη Λευκωσία.

Στο στόχαστρο οι «εχθρικές συμμαχίες»
Σε μια προσπάθεια να επαναφέρει το αφήγημα περί «εχθρικών συμμαχιών» στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Χακάν Φιντάν εξαπέλυσε βέλη κατά της Ελλάδας και της Κύπρου. Μιλώντας στο διπλωματικό φόρουμ της Αττάλειας, ο Τούρκος ΥΠΕΞ κατηγόρησε τις δύο χώρες για ενεργή συμμετοχή σε στρατιωτικές συνεργασίες που στρέφονται ευθέως κατά των τουρκικών συμφερόντων.

Η σύγκριση με το Ισραήλ
Ο Φιντάν επιχείρησε να διαχωρίσει τη θέση της Τουρκίας από τις στρατιωτικές συμπράξεις άλλων κρατών, χρησιμοποιώντας σκληρή ρητορική:
Η κατηγορία: Υποστήριξε ότι το Ισραήλ δημιούργησε στρατιωτικό άξονα με Ελλάδα και Κύπρο, στρεφόμενο κατά των μουσουλμανικών εθνών.
Η άμυνα: Αποσύνδεσε τις επαφές της Τουρκίας με Σαουδική Αραβία, Πακιστάν και Αίγυπτο από οποιαδήποτε αντίστοιχη στρατιωτική χροιά κατά του Τελ Αβίβ.

Το διπλωματικό παρασκήνιο
Η παρέμβαση αυτή έρχεται σε μια περίοδο που η Άγκυρα προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στις περιφερειακές συμμαχίες και την ανάγκη να εμφανιστεί ως "προστάτης" του μουσουλμανικού κόσμου, την ίδια ώρα που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις παραμένουν σε τεντωμένο σχοινί λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή.

Post
Εκτός Ελλάδος Κυριακή 17.05.2026

ΗΠΑ – Ιράν: 81 εμπορικά πλοία ανακατευθύνθηκαν από τον ναυτικό αποκλεισμό / Νέες διαδικασίες διέλευσης στα Στενά του Ορμούζ

Το Κεντρικό Στρατηγείο των ΗΠΑ (CENTCOM) ανακοίνωσε ότι από την έναρξη του ναυτικού αποκλεισμού κατά του Ιράν, στις 13 Απριλίου, οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν ανακατευθύνει 81 εμπορικά πλοία και έχου

Post
Εκτός Ελλάδος Σάββατο 16.05.2026

Επίσκεψη Πούτιν στην Κίνα στις 19 και 20 Μαΐου για ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας

Ο πρόεδρος της Ρωσία, Βλαντίμιρ Πούτιν, θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Κίνα στις 19 και 20 Μαΐου, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο. Η επίσκεψη πραγματοποιείται λίγες ημέρες μετά την παρουσία του

Post
Εκτός Ελλάδος Δευτέρα 11.05.2026

Τραμπ: «Εντελώς απαράδεκτη» η απάντηση του Ιράν – Τι περιείχε η πρόταση της Τεχεράνης

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε «εντελώς απαράδεκτη» την απάντηση του Ιράν στην αμερικανική πρόταση για τον τερματισμό του πολέμου στη Μέση Ανατολή. Η πρώτη του αντίδραση δημ