Image
Τετάρτη 18 Μαρτίου 2026 08:46 Εκτός Ελλάδος

Ιράν: Σε κλίμα οργής η κηδεία Λαριτζανί – Όρκοι εκδίκησης από τον στρατό μετά το σφυροκόπημα

Σε «πύρινο» κλίμα αποχαιρετά σήμερα η Τεχεράνη τον Αλί Λαριτζανί και την ηγεσία των Μπασίτζ. Την ίδια ώρα, οι Φρουροί της Επανάστασης απαντούν με πλήγματα στο Τελ Αβίβ.
Η Ισλαμική Δημοκρατία πενθεί σήμερα την απώλεια κορυφαίων στελεχών της, καθώς στις 12:30 (ώρα Ελλάδας) αναμένεται να τελεστεί στην Τεχεράνη η κηδεία του Αλί Λαριτζανί, επικεφαλής του Ανωτάτου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Ο Λαριτζανί, που σκοτώθηκε την Τρίτη από αεροπορικό πλήγμα στο σπίτι της κόρης του, προστίθεται στον μακρύ κατάλογο των απωλειών που ξεκίνησε με τον θάνατο του Αλί Χαμενεΐ στις 28 Φεβρουαρίου.
Μαζική τελετή για τους «μάρτυρες»
Η σημερινή κηδεία αναμένεται να λάβει διαστάσεις λαϊκής διαδήλωσης, καθώς ταυτόχρονα θα οδηγηθούν στην τελευταία τους κατοικία:
Ο Γολαμρεζά Σουλεϊμάνι, ηγέτης της παραστρατιωτικής δύναμης Μπασίτζ.
Περισσότεροι από 80 άνδρες του Πολεμικού Ναυτικού, που έχασαν τη ζωή τους κατά τη βύθιση ιρανικής φρεγάτας από αμερικανικό υποβρύχιο ανοικτά της Σρι Λάνκα.
«Αγνό αίμα και εκδίκηση»
Ο αρχηγός του ιρανικού στρατού, στρατηγός Αμίρ Χαταμί, έστειλε μήνυμα αντεπίθεσης, δηλώνοντας ότι οι δυνάμεις του θα εκδικηθούν το «αγνό αίμα» των αξιωματούχων. Ήδη, οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι οι νυχτερινοί βομβαρδισμοί κατά του Τελ Αβίβ —που προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον δύο ανθρώπων— αποτελούν την πρώτη απάντηση για τον θάνατο του Λαριτζανί.
Το χρονικό της στοχοποίησης
Σύμφωνα με το πρακτορείο FARS, ο Αλί Λαριτζανί εντοπίστηκε και χτυπήθηκε από αμερικανικά και ισραηλινά αεροσκάφη, παρά τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Μόλις την περασμένη Παρασκευή, ο ισχυρός άνδρας του Συμβουλίου Ασφαλείας είχε εμφανιστεί δημόσια σε διαδήλωση στην Τεχεράνη, αψηφώντας τους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς.
Η εξέλιξη αυτή βυθίζει τη Μέση Ανατολή σε έναν νέο κύκλο αίματος, με την Τεχεράνη να υπόσχεται κλιμάκωση των αντιποίνων σε όλα τα μέτωπα.

Post
Εκτός Ελλάδος Τετάρτη 18.03.2026

Ιράν: Σε κλίμα οργής η κηδεία Λαριτζανί – Όρκοι εκδίκησης από τον στρατό μετά το σφυροκόπημα

Σε «πύρινο» κλίμα αποχαιρετά σήμερα η Τεχεράνη τον Αλί Λαριτζανί και την ηγεσία των Μπασίτζ. Την ίδια ώρα, οι Φρουροί της Επανάστασης απαντούν με πλήγματα στο Τελ Αβίβ. Η Ισλαμική Δημοκρα

Post
Εκτός Ελλάδος Τρίτη 17.03.2026

Μετεωρίτης 7 τόνων «φώτισε» τον ουρανό των ΗΠΑ – Δέκα πολιτείες στο «πόδι» από την έκρηξη

Εντυπωσιακές εικόνες από τη στιγμή που μια γιγάντια πύρινη σφαίρα διασχίζει την ατμόσφαιρα, προκαλώντας κρότο που θύμιζε ισχυρή έκρηξη. Ένα σπάνιο και εντυπωσιακό αστρονομικό φαινόμενο έκανε τον γύρο

Post
Εκτός Ελλάδος Τρίτη 17.03.2026

Νετανιάχου: «Ευκαιρία απελευθέρωσης η εξόντωση Λαριτζανί» – Ανοιχτό κάλεσμα σε εξέγερση στο Ιράν

Σε μια κίνηση που σηματοδοτεί την πλήρη υιοθέτηση στρατηγικής για αλλαγή καθεστώτος στην Τεχεράνη, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός «πανηγυρίζει» για τα νέα καίρια πλήγματα κατά της ιρανικής ηγεσ