Image
Παρασκευή 13 Μαρτίου 2026 14:16 Εκτός Ελλάδος

Ο Τραμπ είπε στους G7 πως το Ιράν είναι έτοιμο να παραδοθεί

 Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε στους ηγέτες των χωρών των G7 την Τετάρτη πως το Ιράν «είναι έτοιμο να παραδοθεί», μετέδωσε την Παρασκευή το πρακτορείο ειδήσεων Axios επικαλούμενο τρεις πηγές με γνώση του θέματος.

Το δημοσίευμα έρχεται καθώς ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή «κλείνει» την Παρασκευή δύο εβδομάδες και καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις της ένοπλης σύρραξης ΗΠΑ – Ισραήλ και Ιράν στην παγκόσμια οικονομία.

Σύμφωνα με το Axios, ο Τραμπ ενώ ισχυριζόταν ότι το Ιράν ήταν έτοιμο να παραδοθεί, υπονόησε επίσης ότι δεν υπήρχαν πλέον ζωντανοί αξιωματούχοι στην Τεχεράνη με την εξουσία να λάβουν αυτή την απόφαση.

«Κανείς δεν ξέρει ποιος είναι ο ηγέτης, οπότε δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί να ανακοινώσει την παράδοση», είπε ο Τραμπ, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους.

Ακόμα, ο ίδιος υπογράμμισε ότι «πρέπει να ολοκληρώσουμε το έργο» για να αποφύγουμε έναν άλλο πόλεμο με το Ιράν σε πέντε χρόνια.

Αναφορικά με το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε πως η η κατάσταση στο Ορμούζ βελτιώνεται και ότι τα εμπορικά πλοία θα μπορέσουν να επανεκκινήσουν σύντομα τα δρομολόγια τους. Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη -μετά από τις παραπάνω αναφορές του Τραμπ- τρία δύο δεξαμενόπλοια πυρπολήθηκαν στα ανοικτά των ακτών του Ιράκ.

Παράλληλα, στην επικοινωνία με τους G7 ο Τραμπ φέρεται να χλεύασε τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Κιρ Στάρμερ, για την αρχική του άρνηση να επιτρέψει στις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν βρετανικές βάσεις για επιθέσεις κατά του Ιράν.

Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή αποκάλεσε την ηγεσία του Ιράν «τρελούς αλήτες», και δήλωσε ότι ήταν μεγάλη τιμή του να τους σκοτώσει.

Post
Εκτός Ελλάδος Τετάρτη 15.04.2026

Τουρκία: Τέσσερις νεκροί και 20 τραυματίες σε ένοπλη επίθεση σε δημοτικό σχολείο

Τέσσερις άνθρωποι, ανάμεσά τους ένας εκπαιδευτικός και τρεις μαθητές, έχασαν τη ζωή τους, ενώ 20 ακόμη τραυματίστηκαν από πυροβολισμούς που σημειώθηκαν το μεσημέρι σε δημοτικό σχολείο στην επαρχία Καρ

Post
Εκτός Ελλάδος Τρίτη 14.04.2026

Ένοπλη επίθεση σε λύκειο στην Τουρκία- 16 τραυματίες, νεκρός ο δράστης

Σκηνές πανικού επικράτησαν το πρωί της Τρίτης στην Τουρκία, όταν ένοπλος εισέβαλε σε επαγγελματικό λύκειο στο Σιβέρεκ της επαρχίας Σανλιούρφα και άνοιξε πυρ, τραυματίζοντας τουλάχιστον 16 ανθρώπους πρ

Post
Εκτός Ελλάδος Δευτέρα 13.04.2026

Πέτερ Μάγιαρ: «Ο λαός ψήφισε για ολική αλλαγή καθεστώτος στην Ουγγαρία» – Το μήνυμα σε Όρμπαν, Μόσχα και Πεκίνο

Την άμεση σύγκληση του νέου κοινοβουλίου ζήτησε ο νικητής των εκλογών Πέτερ Μάγιαρ, υποσχόμενος μια «νέα εποχή» μετά από 16 χρόνια διακυβέρνησης του Βίκτορ Όρμπαν. Σε συνέντευξη Τύπου που