Image
Πέμπτη 29 Μαΐου 2025 11:46 Τουρισμός

Υπό την αιγίδα του ΕΟΤ το «Taste Xanthi» - Τη γαστρονομική δράση θα εγκαινιάσει η πρόεδρος του οργανισμού, Ά. Γκερέκου

Με στόχο την προβολή της μακραίωνης γαστρονομικής παράδοσης και του πλούσιου πολιτισμικού αποθέματος της Ξάνθης και της ευρύτερης περιοχής, διοργανώνεται αύριο Παρασκευή 30 Μαΐου η δράση «Γεύση Ξάνθης – Taste Xanthi» από τον Δήμο Ξάνθης, την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης και τοπικούς φορείς.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιήσει η πρόεδρος του ΕΟΤ, Άντζελα Γκερέκου, καθώς η συγκεκριμένη πρωτοβουλία τελεί υπό την αιγίδα του οργανισμού, ώστε να τονιστεί ο σημαντικός ρόλος της γαστρονομίας στην πολιτιστική προώθηση και τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Το Taste Xanthi θα λάβει χώρα στη Δημοτική Αγορά της πόλης και θα έχει στο επίκεντρό της τον καβουρμά, ένα παραδοσιακό προϊόν με βαθιές ρίζες στον τοπικό πολιτισμό που θα αποτελέσει τη βάση για τρία πιάτα τα οποία θα μαγειρέψει ο Θρακιώτης σεφ, Βαγγέλης Δρίσκας, με τη σύμπραξη σπουδαστών μαγειρικής σχολής. Συνολικά, θα ετοιμαστούν 1.500 μερίδες που θα προσφερθούν στους επισκέπτες, ενώ στον ίδιο χώρο θα λειτουργεί παράλληλα και έκθεση προϊόντων από τοπικούς παραγωγούς.

Φιλοδοξία των διοργανωτών είναι να καταστήσουν τη συγκεκριμένη δράση έναν δυναμικό ετήσιο θεσμό, που θα συμβάλλει τόσο στη συστηματική ανάδειξη στο ελληνικό και διεθνές κοινό του γαστρονομικού πλούτου της ευρύτερης περιοχής της Θράκης, όσο και στην ένταξή της στο χάρτη των γαστρονομικών προορισμών της χώρας.

Ά. Γκερέκου: «Εμπνευσμένη πρωτοβουλία και ζωντανή γιορτή γεύσεων»

Με αφορμή την παρουσία της στο Taste Xanthi, η κα Γκερέκου σε δήλωσή της το χαρακτήρισε ως «μια εμπνευσμένη πρωτοβουλία και ζωντανή γιορτή γεύσεων, χρωμάτων και πολιτισμού με πρωταγωνιστές τα κορυφαία τοπικά προϊόντα της περιοχής και τους ανθρώπους που με τόσο μόχθο τα παράγουν». Η πρόεδρος του ΕΟΤ σημείωσε ότι «το ξανθιώτικο τραπέζι, αλλά και ολόκληρη η Θράκη, είναι ένα μοναδικό σημείο συνάντησης, ένα σταυροδρόμι πολιτισμών» και κατέληξε αναφέροντας: «Για τον ΕΟΤ και εμένα προσωπικά, η οργανική σύζευξη της Οικονομίας της Φιλοξενίας με τον πολιτισμό, τον πρωτογενή τομέα και τα αυθεντικά τοπικά προϊόντα αποτελεί αναγκαία και απαραίτητη συνθήκη για τη δημιουργία ισχυρών τοπικών προορισμών μα πάνω από όλα για τη βιώσιμη ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και των ανθρώπων τους».

Κατά την παραμονή της στην Ξάνθη, η πρόεδρος του ΕΟΤ θα έχει εξάλλου επαφές με εκπροσώπους τοπικών φορέων και θα ξεναγηθεί σε σημεία ενδιαφέροντος της ευρύτερης περιοχής, ενώ την Κυριακή 1 Ιουνίου θα επισκεφθεί τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, την Καβάλα και τη Θάσο.

Post
Τουρισμός Τετάρτη 02.07.2025

Ρεκόρ συμμετοχής στον κοινωνικό τουρισμό – Ποιοι προορισμοί ξεχώρισαν

Συνολικά 74.327 επιταγές κοινωνικού τουρισμού της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) ενεργοποιήθηκαν σε τουριστικά καταλύματα της χώρας κατά το διάστημα από την 1η έως την 30ή Ιουνίου 2025. Ως δημ

Post
Τουρισμός Τετάρτη 02.07.2025

Ξεκίνησε η επιβολή τέλους στις κρουαζιέρες – Φόρος 20 ευρώ ανά επιβάτη σε Μύκονο και Σαντορίνη

Η Ελλάδα ξεκίνησε επίσημα από την 1η Ιουλίου 2025 την επιβολή νέου φόρου στις κρουαζιέρες, ο οποίος ανέρχεται σε 20 ευρώ ανά επιβάτη για όσους αποβιβάζονται στη Μύκονο και τη Σαντορίνη, και σε 5 ευρώ

Post
Τουρισμός Τρίτη 01.07.2025

Με εκδηλώσεις γαστρονομίας, wellness, αθλητισμού και πολιτισμού υπό την αιγίδα του ΕΟΤ ξεκινά ο Ιούλιος

Εκδηλώσεις και events που συμβάλλουν στη διεθνή προβολή των περιοχών όπου πραγματοποιούνται (Λέσβος, Μυστράς, Πιερία και νησιά Αιγαίου πελάγους), προωθούν το πολύμορφο ελληνικό τουριστικό προϊόν και τ