Image
Τετάρτη 14 Μαΐου 2025 23:37 Κρητική διατροφή

Βράβευση μαθητών στον Παγκρήτιο Διαγωνισμό «Κρήτη, Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2026»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, στην αίθουσα Ανδρόγεω στο Ηράκλειο, η τελετή βράβευσης των μαθητικών έργων που διακρίθηκαν στον Παγκρήτιο Διαγωνισμό με τίτλο «Κρήτη – Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2026».
Ο διαγωνισμός υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κρήτης, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και την Εκπαιδευτική Αναπτυξιακή ΠΛΟΗΓΟΣ, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Κρήτης για τον σημαντικό ευρωπαϊκό θεσμό της γαστρονομικής περιφέρειας.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες σχολείων από όλη την Κρήτη ανέδειξαν μέσα από αφίσες ή βίντεο που δημιούργησαν, τη γαστρονομική κληρονομιά του νησιού, τις γεύσεις, τα αρώματα, τα τοπικά προϊόντα και τις πολιτιστικές αξίες που κάνουν την Κρήτη παγκόσμιο γαστρονομικό προορισμό.
«Η νέα γενιά μπαίνει μπροστά για να αναδείξει την κρητική διατροφή. Είμαστε υπερήφανοι για τη δουλειά που έχει γίνει σε όλα τα σχολεία της Κρήτης. Όταν βλέπουμε τα παιδιά και έχουν αυτές τις δημιουργίες, αξίζουν μόνο συγχαρητήρια», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης.
Ο Περιφερειάρχης χαρακτήρισε την απονομή των βραβείων μια ουσιαστική πράξη στήριξης της δημιουργικότητας των μαθητών. «Όταν αναδεικνύουν τις συνταγές της γιαγιάς, το ντάκο, το ελαιόλαδο και τόσα άλλα προϊόντα, προβάλλουν στον κόσμο τον διατροφικό μας πολιτισμό. Το 2026 θα είμαστε η Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης και όλοι μαζί συνεχίζουμε αυτή την προσπάθεια με ενθουσιασμό και αφοσίωση», υπογράμμισε.
Τα βραβευμένα έργα θα αξιοποιηθούν επίσημα στην καμπάνια της Περιφέρειας Κρήτης για την ανάδειξη της Κρήτης ως Ευρωπαϊκής Περιφέρειας Γαστρονομίας 2026, αποτελώντας παρακαταθήκη δημιουργικότητας, πολιτισμού και γευστικής μνήμης. Στο πλαίσιο αυτό, ο Σταύρος Αρναουτάκης ανακοίνωσε από το βήμα της εκδήλωσης πως τα βραβευμένα έργα αφίσας καθώς και ορισμένες φωτογραφίες των μαθητών που εκτέθηκαν στο φουαγιέ, παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον και έχουν επίκαιρα μηνύματα για να ενταχθούν στο χώρο του κτιρίου της Περιφέρειας.
Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης, Μανόλης Καρτσωνάκης, επεσήμανε πως «με αγάπη και πίστη στην εκπαιδευτική κοινότητα, προκηρύξαμε έναν διαγωνισμό για μαθητές όλων των βαθμίδων, που επικεντρώθηκε στον κρητικό διατροφικό πολιτισμό. Οι συμμετοχές ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Τα παιδιά μας απέδειξαν, για ακόμη μία φορά, τη δημιουργικότητα και την ευαισθησία τους».
Υπογράμμισε πως οι αφίσες και τα βίντεο που παρουσιάστηκαν είναι ζωντανός καθρέφτης της παράδοσης, των οικογενειακών συνηθειών και της γευστικής μας μνήμης και εξέφρασε την ικανοποίησή του «που η εκπαιδευτική κοινότητα συμβάλλει με τέτοια ποιότητα σε μια τόσο σημαντική προσπάθεια».
Ο διαγωνισμός ήταν αφιερωμένος στον αείμνηστο Νίκο Ψιλάκη, έναν από τους σημαντικότερους μελετητές και υπερασπιστές της κρητικής γαστρονομίας και παράδοσης.
Η Περιφέρεια Κρήτης συγχαίρει όλους τους συμμετέχοντες και συνεχίζει με συνέπεια και έμπνευση τις πρωτοβουλίες για το θεσμό «Κρήτη - Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2026».

Post
Κρητική διατροφή Δευτέρα 08.12.2025

Η ελληνική σαλάτα που ψηφίστηκε ως η καλύτερη του κόσμου – Και δεν είναι η χωριάτικη

Η διάκριση αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει τη δυναμική της ελληνικής κουζίνας, η οποία συνεχίζει να ξεχωρίζει μέσα από την αυθεντικότητα και την ποιότητα των πρώτων υλών της. Ο ντάκος κατάφερε να ξεπεράσ

Post
Κρητική διατροφή Δευτέρα 08.12.2025

Taste Atlas: Το ελληνικό πιάτο που «εκτόξευσε» την ελληνική κουζίνα στη 2η θέση παγκοσμίως

Τη νέα παγκόσμια κατάταξη για τις καλύτερες κουζίνες του 2025-26 δημοσίευσε το Taste Atlas, με την Ελλάδα να κατακτά τη 2η θέση παγκοσμίως, συγκεντρώνοντας 4,60 βαθμούς και επιβεβαιώνοντας τη σταθερή

Post
Κρητική διατροφή Σάββατο 06.12.2025

Taste Atlas: Χάσαμε την πρώτη θέση στις «100 καλύτερες κουζίνες του κόσμου» – Ποια χώρα μας πέρασε

Αλλαγές σημειώθηκαν φέτος στην κορυφή της λίστας «100 Best Cuisines in the World» του Taste Atlas, με την Ελλάδα να παραχωρεί την πρώτη θέση που κατείχε πέρσι. Στα βραβεία 24/25 η Ελληνική