Image
Παρασκευή 09 Μαΐου 2025 19:06 Πολιτική

Χρίστος Δήμας: Το Φράγμα Πλακιώτισσας μπορεί να αυξήσει έως και 70% την αγροτική παραγωγή στη Μεσαρά

 Εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση για τη δημοπράτηση των δικτύων άρδευσης από το Φράγμα της Πλακιώτισσας στη Μεσαρά Κρήτης, όπως ανακοίνωσε, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Σήμερα, με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρίστο Δήμα, τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Τσιάρα, τον Υφυπουργό Υποδομών Νίκο Ταχιάο, τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών Δημήτρη Αναγνώπουλο και τη Γενική Γραμματέα Μεταφορών Δέσποινα Παληαρούτα, επισκέφτηκαν το έργο.

Σκοπός της κατασκευής του φράγματος στην Ανατολική Μεσαρά επί του χειμάρρου Αναποδιάρη, είναι η άρδευση, περίπου 22.000 στρεμμάτων στην ευρύτερη περιοχή. Ο ταμιευτήρας που δημιουργείται με το φράγμα Πλακιώτισσας θα συμβάλει στην καλύτερη διαχείριση των υδάτινων πόρων και στην τοπική οικονομική ανάπτυξη.

Κατά την επίσκεψη στο φράγμα Πλακιώτισσας ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρίστος Δήμας δήλωσε:

«Σήμερα είναι πραγματικά μια ιστορική μέρα για την Κρήτη. Πριν από λίγη ώρα υπογράψαμε, τη Σύμβαση Παραχώρησης για τον Β.Ο.Α.Κ., το κεντρικό κομμάτι από τα Χανιά στο Ηράκλειο. Χθες, υπογράψαμε στην Ιεράπετρα, τη σύμβαση για το Φράγμα Μπραμιανών και ειδικότερα για την ενίσχυση του ταμιευτήρα, το Φράγμα Μύρτου, για τους αγωγούς, που θα συνδέουν τον Καλαμαυκιανό με τον ταμιευτήρα Μπραμιανών. Σήμερα, είμαστε εδώ στην Πλακιώτισσα, στο φράγμα που ολοκληρώθηκε πριν από περίπου έναν μήνα και ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι προχωράμε στη χρηματοδότηση των δικτύων. Τις μελέτες για τα δίκτυα ολοκλήρωσε η Περιφέρεια Κρήτης.

Μέσα σε δύο ημέρες έχουμε τρεις πολύ σημαντικές ειδήσεις για την Κρήτη.

Η διαχείριση των υδάτινων πόρων είναι στρατηγική προτεραιότητα της Κυβέρνησης. Προσπαθούμε μαζί με τα συναρμόδια Υπουργεία, το Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το Περιβάλλοντος και Ενέργειας να αυξήσουμε ακόμη περισσότερο την ταχύτητα όσον αφορά την ολοκλήρωση σπουδαίων έργων σε όλη την επικράτεια. Και η επίσκεψη του Πρωθυπουργού σήμερα και η ανακοίνωση της χρηματοδότησης των δικτύων το αποδεικνύει αυτό. Σύμφωνα με τις μελέτες που έχουμε εκπονήσει, με τη χρήση του φράγματος Πλακιώτισσας, οι παραγωγοί ελαιόδεντρων και αμπελιών θα μπορέσουν να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους σχεδόν κατά 70%. Συνειδητοποιούμε, έτσι, πόσο σημαντικό είναι ένα τέτοιο έργο για την τοπική οικονομία, για τους παραγωγούς μας και για όλη τη χώρα».

Κώστας Τσιάρας: Υλοποιούμε μια στρατηγική ολοκληρωμένης διαχείρισης των υδάτινων πόρων

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας τόνισε: «Η ολοκλήρωση του φράγματος Πλακιώτισσας και η δρομολόγηση των αρδευτικών δικτύων σηματοδοτούν μια νέα εποχή για την αγροτική οικονομία της Μεσαράς. Με τη δέσμευση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για άμεση χρηματοδότηση, διασφαλίζουμε τη λειτουργική αξιοποίηση ενός κομβικού έργου, που θα προσφέρει νερό σε 22.000 στρέμματα γης, ενισχύοντας ουσιαστικά την παραγωγικότητα και τη βιωσιμότητα των καλλιεργειών.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε στενή συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία και την Περιφέρεια Κρήτης, υλοποιεί μια στρατηγική ολοκληρωμένης διαχείρισης των υδάτινων πόρων. Το φράγμα Πλακιώτισσας είναι μέρος αυτής της στρατηγικής, που δίνει έμφαση στην ανθεκτικότητα της αγροτικής παραγωγής απέναντι στην κλιματική κρίση και στοχεύει στην αύξηση του εισοδήματος των παραγωγών».

Post
Πολιτική Πέμπτη 30.04.2026

Β. Κικίλιας για ναυτιλία και ενεργειακή μετάβαση: «Χρειάζονται ρεαλιστικές λύσεις που να μην επιβαρύνουν τους Ευρωπαίους πολίτες» (

Στο Άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις Ναυτιλιακές Υποθέσεις, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, συμμετείχε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλης Κικίλιας, αναδει

Post
Πολιτική Πέμπτη 30.04.2026

Χρίστος Δήμας: Άνω των 2,3 δισ. ευρώ η αξιοποίηση πόρων σε έργα για το 2026

«Οι υποδομές δεν αποτελούν απλώς τεχνικά έργα, αλλά στρατηγικές επενδύσεις στο μέλλον της χώρας», τόνισε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρίστος Δήμας στο Ετήσιο Συνέδριο, HAPCO & DE

Post
Πολιτική Πέμπτη 30.04.2026

Στέφανος Γκίκας από τη Σαλαμίνα: «Η Πολιτεία στηρίζει κάθε πρωτοβουλία που ενισχύει την καινοτομία, την Ελληνική βιομηχανική συμμετοχή, την αμυντική τεχνολογία και την ασφάλεια του θαλάσσιου χώρου».

Στην Τελετή Ονοματοδοσίας της Πλωτής Πλατφόρμας Θαλάσσιας Επιτήρησης USSPS «Πανόπτης», που πραγματοποιήθηκε στα Ναυπηγεία Σαλαμίνας, παρέστη και απηύθυνε χαιρετισμό ο Υφυπουργός Ναυτιλίας