Image
Παρασκευή 09 Μαΐου 2025 15:09 Βλέπω/Ακούω

Ιάκωβος Καμπανέλλης - Παραμύθι χωρίς όνομα στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου (vid)

Σάββατο 10, Κυριακή 11, Σάββατο 17 και Κυριακή 18 Μαΐου, στις 21:00, στην Αίθουσα «Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού»

Το εμβληματικό θεατρικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη Παραμύθι χωρίς όνομα, με την υπογραφή του σκηνοθέτη Γιώργου Αντωνάκη είναι μια ακόμη νέα παραγωγή του ΠΣΚΗ.
Το έργο αποτελεί ύστερη διασκευή του γνωστού πεζογραφήματος της Πηνελόπης Δέλτα (1874-1941), της συγγραφέως των έργων Στον καιρό του Βουλγαροκτόνου, Τα μυστικά του Βάλτου, Ο Τρελαντώνης, Ο Μάγκας κ.ά., που γράφτηκε στην Αλεξάνδρεια το 1910, με νωπά ακόμα τα τραύματα από τον πόλεμο του 1897, αλλά και με τα επίκαιρα αισιόδοξα μηνύματα του Κινήματος στο Γουδί του 1909. Ο νάξιος «μπρεχτικός» θεατρικός συγγραφέας (1921-2011), που συνέθεσε το Παραμύθι του μια πεντηκονταετία περίπου αργότερα, κατά τη διετία 1958-1959, το προσάρμοσε στην οικεία σε εκείνον εγχώρια μετεμφυλιακή και ευρωπαϊκή ψυχροπολεμική εποχή, διατηρώντας τα βασικά στοιχεία του πεζού κειμένου αλλά και την πικρή μεν καλοπροαίρετη δε σάτιρα των ελληνικών πραγμάτων. Επέλεξε ωστόσο να ενισχύσει με πολιτικό και κοινωνικό περιεχόμενο τη μαγεία του «λαϊκού» αλληγορικού παραμυθιού και να το «ενημερώσει» με εμβόλιμα «διδακτικά» τραγούδια, που δημιουργούσαν μια «ενδοκειμενική φωνή που», κατά τα λεγόμενα του Γιώργου Πεφάνη, «επεκτείνει τα νοήματα του κειμένου έως ότου αυτά πλησιάσουν την κοινωνική εμπειρία και αγγίξουν τα νευραλγικά σημεία της συνείδησης του θεατή».
Η Αίθουσα «Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού» θα μετατραπεί στην παραμυθένια «Χώρα των Μοιρολατρών», υπό τους ήχους της εμβληματικής μουσικής του Μάνου Χατζιδάκι, που πρωτοακούστηκε στην παράσταση του Νέου Θεάτρου του 1959 και αποτελεί σταθμό στην ιστορία της γραμμένης για το θέατρο σύγχρονης εγχώριας μουσικής του 20ού αιώνα. Ο καταξιωμένος σκηνοθέτης αντλεί τους συντελεστές της παράστασής του από Κρήτες καλλιτέχνες.

Συντελεστές:
• Σκηνοθεσία - Σκηνογραφία: Γιώργος Αντωνάκης
• Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις
• Μουσική Διεύθυνση: Γιάννης Πρωτόπαπας
• Μουσική Διδασκαλία: Γιάννης Κιαγιαδάκης, Γιάννης Πρωτόπαπας
• Κοστούμια: Μαρίνα Μουρτζή
• Χορογραφίες: Στεφανία Σπυροπούλου
• Βοηθός σκηνοθέτη: Νικολής Αβραμάκης
• Φωτισμοί - Video: Κίμωνας Κίτρινος
• Γραφιστικά - Αφίσα: Χρυσόστομος Σπετσίδης
• Ηχοληψία: Δημήτρης Χατζάκης
• Κατασκευή σκηνικών – κοστουμιών – αντικειμένων: Γιάννης Αγγουρίδης, Μαρίνα Μουρτζή, Κώστας Παγωμένος, Σοφία Σπετσίδη.

Παίζουν (με σειρά εμφάνισης)
• Βασιλιάς: Δομήνικος Ταβερναράκης
• Βασίλισσα: Μαργαρίτα Βεριγάκη
• Πρίγκιπας: Ιάσωνας Χριστοδούλου
• Πολύκαρπος: Τάσος Καϊσαρλής
• Μαρία: Ελένη Στρατάκη
• Δικαστής + Μουγγός: Φρίξος Μανασάκης
• Φτωχομάνα: Ανδριανή Κυλάφη
• Σπύρος: Κυριάκος Κορογιάννης
• Σιδεράς : Γιάννης Τσουρουνάκης
• Πρωτομάστορας: Βαγγέλης Μαστορογιαννάκης
• Ταβερνιάρης: Μάνος Ζεϊμπέκης
• Μονοχέρης (Ναύαρχος): Νικόλαος Ανδριγιαννάκης
• Κουτσός (Στρατός Παρών): Νικολής Αβραμάκης
• Κώστας (Α' παράνομος): Κώστας Φραντζεσκάκης
• Μήτσος (Β' παράνομος): Γιώργος Σουβατζογλου
• Μιχάλης: Γιάννης Αλεξανδράκης
• Θεόδωρος: Παναγιώτης Γεωργαντής
• Κουμπάρος: Βασίλης Κοκκινάκης
• Δάσκαλος: Χρόνης Σαπουντζάκης
• Φίλιππος: Γιώργος Γεωργακάκης
• Γιάννης - Γιαννάκος: Γιώργος Τσαγκαράκης
• Αντριάννα: Στέλλα Παττακού
• Φωτεινή: Κωνσταντίνα Ασκορδαλάκη

Διαβάστε περισσότερα για τις παραπάνω εκδηλώσεις, εδώ.

Δείτε το video
youtu.be/fvRLYCqpShE

 

Post
Βλέπω/Ακούω Πέμπτη 07.05.2026

Εντοπισμός 41 αλλοδαπών και σύλληψη του διακινητή τους στους Καλούς Λιμένες

Τις απογευματινές ώρες χθες, εντοπίστηκαν στη χερσαία περιοχή των Καλών Λιμένων σαράντα δύο (42) αλλοδαποί (39 άνδρες και 3 ανήλικοι), οι οποίοι είχαν αποβιβαστεί από πνευστή λέμβο. Οι προαναφερθέντες

Post
Βλέπω/Ακούω Πέμπτη 07.05.2026

Νίκος Χαρδαλιάς: «Ξεκάθαρος ο στόχος μας, σύγχρονες, ασφαλείς και προσβάσιμες για όλους αθλητικές υποδομές σε κάθε γειτονιά της Αττικής»

Η αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων και η διασφάλιση σύγχρονων, ασφαλών και λειτουργικών χώρων άθλησης για τους πολίτες αποτελούν βασική προτεραιότητα της Περιφέρειας Αττικής, με στόχο την ενίσχυ

Post
Βλέπω/Ακούω Πέμπτη 07.05.2026

Προωθητική εκδήλωση για την προβολή των νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, στο Βουκουρέστι

H Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου διοργάνωσε προωθητική εκδήλωση για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου στη Ρουμανία και συγκεκριμένα στο Βουκουρέστι. Στη δράση προβολής είχαν προσκληθεί και προσήλθαν σημαντικο