Image
Παρασκευή 09 Μαΐου 2025 14:54 Βλέπω/Ακούω

Συμμετοχή Γιάννη Αναστασάκη για την Κλιματική Αλλαγή και τη Βιώσιμη Κινητικότητα, στο 10ο EU-SAIR Forum στη Γεωργιούπολη

 Η Περιφέρεια Κρήτης συμμετείχε ενεργά στο 10ο EU-SAIR Forum, που διεξήχθη στη Γεωργιούπολη Χανίων, με τη συμβολή του Αντιπεριφερειάρχη Κρήτης για την Κλιματική Αλλαγή και τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα, Γιάννη Αναστασάκη, σε υψηλού επιπέδου θεματική συζήτηση με τίτλο: «Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα: Ο Ρόλος της Εξατομικευμένης Στήριξης για την Κάλυψη των Αναγκών Μετακίνησης στους Αστικούς Κόμβους του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών (TEN-T)».
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι νέες απαιτήσεις του Κανονισμού 1679/2024 για την έγκριση, παρακολούθηση και υλοποίηση Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ).
Η ανάγκη για συντονισμό μεταξύ τοπικών, περιφερειακών και εθνικών αρχών. Η ενίσχυση της πολυτροπικότητας και της ασφαλούς προσβασιμότητας στα σημεία εισόδου/εξόδου της χώρας.
Η ειδική περίπτωση της Κρήτης, όπου έξι πόλεις (Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Χερσόνησος, Άγιος Νικόλαος, Σητεία) έχουν ενταχθεί στους αστικούς κόμβους του δικτύου TEN-T και ήδη έχουν εκπονήσει ΣΒΑΚ, ενώ η Περιφέρεια προχωρά στην εκπόνηση Περιφερειακού ΣΒΑΚ.
Ο Γιάννης Αναστασάκης τόνισε: «Η Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα δεν είναι πλέον μια θεωρητική προσέγγιση, αλλά μια αναγκαιότητα για τη ζωή στις πόλεις μας. Ο νέος Κανονισμός απαιτεί πράξη και ουσία, και η Περιφέρεια Κρήτης αναλαμβάνει ενεργό ρόλο στον συντονισμό και την ενίσχυση της κινητικότητας μεταξύ των δήμων. Παρά τις θεσμικές, τεχνικές και χρηματοδοτικές προκλήσεις, οφείλουμε να αξιοποιήσουμε κάθε διαθέσιμο εργαλείο για πιο προσβάσιμες, ασφαλείς και κλιματικά ανθεκτικές πόλεις».
Η συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη στη συνεδρία μαζί με εκπροσώπους του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και του Ερευνητικού Κέντρου ΕΚΕΤΑ υπογράμμισε τη σημασία της διακυβερνητικής συνεργασίας και της τεκμηριωμένης στρατηγικής για την επιτυχή υλοποίηση των στόχων του ΔΕΔ-Μ.

Post
Βλέπω/Ακούω Τετάρτη 21.01.2026

Βύθιση Ε/Ρ σκάφους στην Ιεράπετρα

Τις απογευματινές ώρες σήμερα, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή της Ιεράπετρας για τη βύθιση ενός ερασιτεχνικού σκάφους, το οποίο ελλιμενιζόταν στο αλιευτικό καταφύγιο της Ιεράπετρας, λόγω των δυσμενών και

Post
Βλέπω/Ακούω Τετάρτη 21.01.2026

Νίκος Χαρδαλιάς: «Η Περιφέρεια Αττικής βρίσκεται σε απόλυτη φάση ετοιμότητας- Παρακολουθούμε την κακοκαιρία στο πεδίο, με άμεσες παρεμβάσεις όπου και όποτε απαιτείται»

Αυτοψία σε τρία καίρια σημεία υψηλής επικινδυνότητας του Λεκανοπεδίου πραγματοποίησε πριν από λίγη ώρα ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς, με αφορμή την εν εξελίξει κακοκαιρία και την έντονη βρο

Post
Βλέπω/Ακούω Τετάρτη 21.01.2026

Με αισιοδοξία για το 2026 πραγματοποιήθηκε η κοπή πίτας του Σ.Π.Α.Π.

Μέσα σε ζεστό και φιλικό κλίμα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2026, παρουσία Δημάρχων και των Μελών του Διοικητικού του Συμβουλίου στο Πνευματικό Κέντρο της Δημοτικής Κοινότητας Νέας Πεν