Image
Παρασκευή 09 Μαΐου 2025 12:01 Πολιτική

Μήνυμα Κ. Τασούλα για την Ημέρα της Ευρώπης

 Συμπληρώνονται σήμερα 75 χρόνια από την ημέρα που ο αρχιτέκτονας του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, Ρομπέρ Σουμάν, με την περίφημη Διακήρυξή του, έθεσε τα θεμέλια μιας ενωμένης Ευρώπης, προτείνοντας τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα. Η Διακήρυξη αυτή, προωθώντας τη συμφιλίωση μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας λίγα μόλις χρόνια μετά το τέλος του Β’ ΠΠ, αποτέλεσε το μεγαλύτερο έργο ειρήνης για την ευρωπαϊκή ήπειρο, σηματοδοτώντας την απαρχή της οικοδόμησης της ενωμένης Ευρώπης.

«Η Ευρώπη δεν θα δημιουργηθεί δια μιας, ούτε σε ένα συνολικό οικοδόμημα: θα διαμορφωθεί μέσα από συγκεκριμένα επιτεύγματα που θα δημιουργήσουν πρώτα μια πραγματική αλληλεγγύη». Αυτό το κεντρικό μήνυμα στη Διακήρυξη Σουμάν αποτέλεσε τη βάση για την διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Οι λαοί της Γηραιάς Ηπείρου, έχοντας βιώσει τις θλιβερές επιπτώσεις της βίας, του φανατισμού και της μισαλλοδοξίας, δήλωσαν παρόντες στο κάλεσμα της ιστορίας.

Στην πορεία της έως σήμερα η ευρωπαϊκή οικογένεια, και μέσω αυτής και η χώρα μας, πέτυχε πολλά: οικονομική ανάπτυξη, ευημερία, κοινωνική πρόοδο, ισχυροποίηση της διεθνούς της παρουσίας. Πρωτίστως, όμως, η Ευρωπαϊκή Ένωση συνέβαλε στην εξασφάλιση της ειρήνης, την κατοχύρωση της δημοκρατίας, την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου καθώς και την εμπέδωση του διαλόγου, της συνεργασίας και της αλληλεγγύης.

Το μήνυμα της πραγματικής αλληλεγγύης του Ρομπέρ Σουμάν παραμένει πιο επίκαιρο από ποτέ. Οι σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, καλούν για συλλογική και συντονισμένη δράση. Σε ένα ραγδαία μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον η ενίσχυση της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας, η αμυντική θωράκιση της ηπείρου μας, αλλά και ο σεβασμός των αξιών και των αρχών μας μαζί με τη διατήρηση στενών δεσμών με φίλους και συμμάχους αποτελούν την ασφαλή πυξίδα προσανατολισμού σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

Post
Πολιτική Παρασκευή 24.07.2026

Πρόταση ΠΑΣΟΚ: 5 άξονες για μια σύγχρονη και αποκεντρωμένη δημόσια πολιτική διαχείρισης υδάτων

Την ώρα που η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με την εντεινόμενη λειψυδρία και τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, η κυβέρνηση επιλέγει να συγκεντρώσει τη διαχείριση των υδάτων σε δύο ανώνυμες εταιρείες, τ

Post
Πολιτική Παρασκευή 24.07.2026

Κυρ. Μητσοτάκης: «Εκλογές δεν θα γίνουν το φθινόπωρο – Συνεχίζουμε το κυβερνητικό έργο»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην ολοκλήρωση της τετραετούς θητείας της, υλοποιώντας το πρόγραμμα

Post
Πολιτική Τετάρτη 22.07.2026

Πρόγραμμα επίσκεψης της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στη Θεσσαλία και την Π.Ε. Φθιώτιδας

Αύριο, Πέμπτη 23 Ιουλίου 2026 η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών θα επισκεφθεί έργα αποκατάστασης υποδομών στη Θεσσαλία και την Π.Ε. Φθιώτιδας, που υπέστησαν ζημιές από τις κακοκα