Image
Τρίτη 29 Απριλίου 2025 16:49 Πολιτική

Υπ. Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών: Η Ελλάδα υπέβαλε αίτημα για την ενεργοποίηση της εθνικής ρήτρας διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες

Ο Yπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης υπέβαλε σήμερα αίτημα προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ενεργοποίηση της εθνικής ρήτρας διαφυγής, η οποία προβλέπεται από τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες. Επιδίωξη είναι να εξαιρεθεί η αύξηση των αμυντικών δαπανών από τους δημοσιονομικούς στόχους, με βάση την απόφαση που ελήφθη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 6ης Μαρτίου 2025.

Οι αμυντικές δαπάνες στην Ελλάδα σε δημοσιονομικούς όρους (ορισμός COFOG-Eurostat) υπολογίζεται να αυξηθούν από 2,2% του ΑΕΠ το 2024, σε 2,3% το 2025 και 2,5% το 2026, ως αποτέλεσμα της εφαρμογής του νέου Μακροπρόθεσμου Προγράμματος Αμυντικού Εξοπλισμού που εγκρίθηκε πρόσφατα από την Κυβέρνηση. Αυτό καλύπτει την περίοδο 2025-2036, ενώ αναμένεται να οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα αμυντικών δαπανών μετά το 2026.

Σύμφωνα με τις πρόνοιες ενεργοποίησης της εθνικής ρήτρας διαφυγής, οι δημοσιονομικοί κανόνες θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά. Οι αποκλίσεις από τα εγκεκριμένα όρια καθαρών πρωτογενών δαπανών, για λοιπές δαπάνες εκτός των αμυντικών, θα καταγράφονται στον λογαριασμό ελέγχου του άρθρου 22 του Κανονισμού (ΕΕ) 2024/1263.

Με βάση τα παραπάνω, για το 2026 έχει προβλεφθεί αύξηση των εξοπλιστικών δαπανών της τάξης του 0,5 δισ. ευρώ, η οποία αναμένεται να εξαιρεθεί από τους δημοσιονομικούς στόχους, σύμφωνα με τις προβλέψεις της εθνικής ρήτρας διαφυγής.

Post
Πολιτική Τρίτη 10.02.2026

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταψήφισε τη «ρήτρα διασφάλισης» της Συμφωνίας EU-MERCOSUR - Νέο "όχι" σε προσχηματικές και ανεφάρμοστες προβλέψεις

Οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταψήφισαν την Τρίτη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την εφαρμογή της διμερούς ρήτρας διασφάλισης της εταιρικής συμφωνίας EU-MERCOSUR. Πρόκειται μια προσ

Post
Πολιτική Τρίτη 10.02.2026

Συμμετοχή ΥΕΘΑ Ν. Δένδια στο Σ.Ε.Υ. της Ε.Ε. σε σύνθεση Υπουργών Άμυνας (11/2/2026) και στη Σύνοδο Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ (12/2/2026)

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, θα μεταβεί αύριο, Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2026, στις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε σύνθεση Υπουργ

Post
Πολιτική Τρίτη 10.02.2026

Συνάντηση Κ. Μητσοτάκη με τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης Alain Berset (vid)

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε το πρωί με τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης Alain Berset, στο Μέγαρο Μαξίμου. Κατά την έναρξη της συνάντησής τους, ο Πρωθυπουργός και ο