Image
Τρίτη 29 Απριλίου 2025 16:49 Πολιτική

Υπ. Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών: Η Ελλάδα υπέβαλε αίτημα για την ενεργοποίηση της εθνικής ρήτρας διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες

Ο Yπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης υπέβαλε σήμερα αίτημα προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ενεργοποίηση της εθνικής ρήτρας διαφυγής, η οποία προβλέπεται από τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες. Επιδίωξη είναι να εξαιρεθεί η αύξηση των αμυντικών δαπανών από τους δημοσιονομικούς στόχους, με βάση την απόφαση που ελήφθη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 6ης Μαρτίου 2025.

Οι αμυντικές δαπάνες στην Ελλάδα σε δημοσιονομικούς όρους (ορισμός COFOG-Eurostat) υπολογίζεται να αυξηθούν από 2,2% του ΑΕΠ το 2024, σε 2,3% το 2025 και 2,5% το 2026, ως αποτέλεσμα της εφαρμογής του νέου Μακροπρόθεσμου Προγράμματος Αμυντικού Εξοπλισμού που εγκρίθηκε πρόσφατα από την Κυβέρνηση. Αυτό καλύπτει την περίοδο 2025-2036, ενώ αναμένεται να οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα αμυντικών δαπανών μετά το 2026.

Σύμφωνα με τις πρόνοιες ενεργοποίησης της εθνικής ρήτρας διαφυγής, οι δημοσιονομικοί κανόνες θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά. Οι αποκλίσεις από τα εγκεκριμένα όρια καθαρών πρωτογενών δαπανών, για λοιπές δαπάνες εκτός των αμυντικών, θα καταγράφονται στον λογαριασμό ελέγχου του άρθρου 22 του Κανονισμού (ΕΕ) 2024/1263.

Με βάση τα παραπάνω, για το 2026 έχει προβλεφθεί αύξηση των εξοπλιστικών δαπανών της τάξης του 0,5 δισ. ευρώ, η οποία αναμένεται να εξαιρεθεί από τους δημοσιονομικούς στόχους, σύμφωνα με τις προβλέψεις της εθνικής ρήτρας διαφυγής.

Post
Πολιτική Τρίτη 16.06.2026

Μεγάλη Πολιτική Ομιλία στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ - Οδηγητή στις 20 Ιούνη με ομιλήτρια τη Θεανώ Καπέτη στο Ηράκλειο

Η Τομεακή Επιτροπή Ηρακλείου του ΚΚΕ καλεί τον λαό και τη νεολαία της πόλης στο Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή που θα πραγματοποιηθεί στις 19 και 20 Ιουνίου στο Δυτικό Πάρκινγκ του Παγκρητίου Σταδίου, σ

Post
Πολιτική Τρίτη 16.06.2026

Κ. Σπυριδάκη: «Η ειδική αγωγή δεν είναι μια υπηρεσία. Είναι μια διαρκής δέσμευση της Πολιτείας απέναντι στο παιδί και την οικογένεια»

Δύο διαδοχικές συναντήσεις εργασίας πραγματοποίησε στη Σητεία η Βουλευτής Λασιθίου του ΠΑΣΟΚ, Κατερίνα Σπυριδάκη, με αντικείμενο την ειδική αγωγή, την κοινωνική πρόνοια και τη στήριξη των ατόμων με αν

Post
Πολιτική Τρίτη 16.06.2026

Παράταση στα «Εξοικονομώ» και ειδική μέριμνα για τις σεισμόπληκτες περιοχές της Κρήτης ζητά ο Αυγενάκης

Την ανάγκηπαράτασης των προθεσμιών ολοκλήρωσης των προγραμμάτων «Εξοικονομώ»και θέσπισηςειδικών διευκολύνσεων για τις σεισμόπληκτες περιοχές της Κρήτηςαναδεικνύει με κοινοβουλευτική του πα