Image
Τρίτη 29 Απριλίου 2025 16:49 Πολιτική

Υπ. Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών: Η Ελλάδα υπέβαλε αίτημα για την ενεργοποίηση της εθνικής ρήτρας διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες

Ο Yπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης υπέβαλε σήμερα αίτημα προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ενεργοποίηση της εθνικής ρήτρας διαφυγής, η οποία προβλέπεται από τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες. Επιδίωξη είναι να εξαιρεθεί η αύξηση των αμυντικών δαπανών από τους δημοσιονομικούς στόχους, με βάση την απόφαση που ελήφθη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 6ης Μαρτίου 2025.

Οι αμυντικές δαπάνες στην Ελλάδα σε δημοσιονομικούς όρους (ορισμός COFOG-Eurostat) υπολογίζεται να αυξηθούν από 2,2% του ΑΕΠ το 2024, σε 2,3% το 2025 και 2,5% το 2026, ως αποτέλεσμα της εφαρμογής του νέου Μακροπρόθεσμου Προγράμματος Αμυντικού Εξοπλισμού που εγκρίθηκε πρόσφατα από την Κυβέρνηση. Αυτό καλύπτει την περίοδο 2025-2036, ενώ αναμένεται να οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα αμυντικών δαπανών μετά το 2026.

Σύμφωνα με τις πρόνοιες ενεργοποίησης της εθνικής ρήτρας διαφυγής, οι δημοσιονομικοί κανόνες θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά. Οι αποκλίσεις από τα εγκεκριμένα όρια καθαρών πρωτογενών δαπανών, για λοιπές δαπάνες εκτός των αμυντικών, θα καταγράφονται στον λογαριασμό ελέγχου του άρθρου 22 του Κανονισμού (ΕΕ) 2024/1263.

Με βάση τα παραπάνω, για το 2026 έχει προβλεφθεί αύξηση των εξοπλιστικών δαπανών της τάξης του 0,5 δισ. ευρώ, η οποία αναμένεται να εξαιρεθεί από τους δημοσιονομικούς στόχους, σύμφωνα με τις προβλέψεις της εθνικής ρήτρας διαφυγής.

Post
Πολιτική Πέμπτη 19.03.2026

Συμμετοχή ΥΕΘΑ Ν. Δένδια στο 4ο “East Macedonia & Thrace Forum” και συνάντηση με τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ Πρέσβη Matthew G. Whitaker

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας συμμετείχε σήμερα, Πέμπτη 19 Μαρτίου 2026, στην πρώτη ημέρα των εργασιών του 4ου “East Macedonia & Thrace Forum” στην Αλεξανδρούπολη, όπου συζήτ

Post
Πολιτική Πέμπτη 19.03.2026

Β. Κικίλιας: «Η ελληνική πολιτεία, η ελληνική κυβέρνηση και εγώ προσωπικά, στεκόμαστε με απεριόριστη ευγνωμοσύνη, σεβασμό και εκτίμηση στους ανθρώπους αυτούς για την απόλυτη θυσία τους»

«Σήμερα είναι μια ημέρα ισχυρής μνήμης, σεβασμού στο καθήκον, στη Σημαία, στην Πατρίδα και πρώτα απ' όλα, στους ανθρώπους αυτούς, τους άντρες και τις γυναίκες του Λιμενικού Σώματος – Ελλην

Post
Πολιτική Πέμπτη 19.03.2026

Χρίστος Δήμας: Στο 50% η πρόοδος κατασκευής στην Υπερυψωμένη Λεωφόρο Ταχείας Κυκλοφορίας στη Θεσσαλονίκη

Tο σύνολο των έργων υποδομής που υλοποιούνται στη Βόρεια Ελλάδα παρουσίασε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρίστος Δήμας, μιλώντας στο 1ο Blue Heritage Summit στη Θεσσαλονίκη, τονίζοντας τη γεωστρατ