Image
Τρίτη 29 Απριλίου 2025 16:49 Πολιτική

Υπ. Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών: Η Ελλάδα υπέβαλε αίτημα για την ενεργοποίηση της εθνικής ρήτρας διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες

Ο Yπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης υπέβαλε σήμερα αίτημα προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ενεργοποίηση της εθνικής ρήτρας διαφυγής, η οποία προβλέπεται από τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες. Επιδίωξη είναι να εξαιρεθεί η αύξηση των αμυντικών δαπανών από τους δημοσιονομικούς στόχους, με βάση την απόφαση που ελήφθη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 6ης Μαρτίου 2025.

Οι αμυντικές δαπάνες στην Ελλάδα σε δημοσιονομικούς όρους (ορισμός COFOG-Eurostat) υπολογίζεται να αυξηθούν από 2,2% του ΑΕΠ το 2024, σε 2,3% το 2025 και 2,5% το 2026, ως αποτέλεσμα της εφαρμογής του νέου Μακροπρόθεσμου Προγράμματος Αμυντικού Εξοπλισμού που εγκρίθηκε πρόσφατα από την Κυβέρνηση. Αυτό καλύπτει την περίοδο 2025-2036, ενώ αναμένεται να οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα αμυντικών δαπανών μετά το 2026.

Σύμφωνα με τις πρόνοιες ενεργοποίησης της εθνικής ρήτρας διαφυγής, οι δημοσιονομικοί κανόνες θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά. Οι αποκλίσεις από τα εγκεκριμένα όρια καθαρών πρωτογενών δαπανών, για λοιπές δαπάνες εκτός των αμυντικών, θα καταγράφονται στον λογαριασμό ελέγχου του άρθρου 22 του Κανονισμού (ΕΕ) 2024/1263.

Με βάση τα παραπάνω, για το 2026 έχει προβλεφθεί αύξηση των εξοπλιστικών δαπανών της τάξης του 0,5 δισ. ευρώ, η οποία αναμένεται να εξαιρεθεί από τους δημοσιονομικούς στόχους, σύμφωνα με τις προβλέψεις της εθνικής ρήτρας διαφυγής.

Post
Πολιτική Δευτέρα 29.06.2026

Συνάντηση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Ν. Δένδια με τον Υπουργό Άμυνας της Αλβανίας E. Nufi

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, συναντήθηκε σήμερα, Δευτέρα 29 Ιουνίου 2026, με τον Υπουργό Άμυνας της Αλβανίας, Ermal Nufi, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα. Μετά την

Post
Πολιτική Δευτέρα 29.06.2026

Νέα παρέμβαση Αυγενάκη με εξαιρετικά επείγουσα επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τον «Πράσινο Αγροτουρισμό»

Νέα θεσμική παρέμβαση πραγματοποίησε ο πρ. Υπουργός και Βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης, αποστέλλοντας εξαιρετικά επείγουσα επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μαργαρ

Post
Πολιτική Δευτέρα 29.06.2026

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της ΚΟΒ Μεσαράς του ΚΚΕ, για τις εξελίξεις στο προσφυγικό - μεταναστευτικό

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή 26 Ιουνίου, στην Πόμπια,η εκδήλωση της ΚΟΒ Μεσαράς του ΚΚΕ, για τις εξελίξεις στο προσφυγικό – μεταναστευτικό, με ομιλητή τον Μανώλη Συντυχάκη, μέλος