Image
Τρίτη 29 Απριλίου 2025 16:49 Πολιτική

Υπ. Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών: Η Ελλάδα υπέβαλε αίτημα για την ενεργοποίηση της εθνικής ρήτρας διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες

Ο Yπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης υπέβαλε σήμερα αίτημα προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ενεργοποίηση της εθνικής ρήτρας διαφυγής, η οποία προβλέπεται από τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες. Επιδίωξη είναι να εξαιρεθεί η αύξηση των αμυντικών δαπανών από τους δημοσιονομικούς στόχους, με βάση την απόφαση που ελήφθη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 6ης Μαρτίου 2025.

Οι αμυντικές δαπάνες στην Ελλάδα σε δημοσιονομικούς όρους (ορισμός COFOG-Eurostat) υπολογίζεται να αυξηθούν από 2,2% του ΑΕΠ το 2024, σε 2,3% το 2025 και 2,5% το 2026, ως αποτέλεσμα της εφαρμογής του νέου Μακροπρόθεσμου Προγράμματος Αμυντικού Εξοπλισμού που εγκρίθηκε πρόσφατα από την Κυβέρνηση. Αυτό καλύπτει την περίοδο 2025-2036, ενώ αναμένεται να οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα αμυντικών δαπανών μετά το 2026.

Σύμφωνα με τις πρόνοιες ενεργοποίησης της εθνικής ρήτρας διαφυγής, οι δημοσιονομικοί κανόνες θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά. Οι αποκλίσεις από τα εγκεκριμένα όρια καθαρών πρωτογενών δαπανών, για λοιπές δαπάνες εκτός των αμυντικών, θα καταγράφονται στον λογαριασμό ελέγχου του άρθρου 22 του Κανονισμού (ΕΕ) 2024/1263.

Με βάση τα παραπάνω, για το 2026 έχει προβλεφθεί αύξηση των εξοπλιστικών δαπανών της τάξης του 0,5 δισ. ευρώ, η οποία αναμένεται να εξαιρεθεί από τους δημοσιονομικούς στόχους, σύμφωνα με τις προβλέψεις της εθνικής ρήτρας διαφυγής.

Post
Πολιτική Τρίτη 25.08.2026

Το ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει την Πέμπτη το πρόγραμμά του για το ιδιωτικό χρέος

Την Πέμπτη 27 Αυγούστου στις 18:00 το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής παρουσιάζει το πρόγραμμα του για το ιδιωτικό χρέος σε ειδική εκδήλωση με θέμα: «Ιδιωτικό χρέος: Αλλάζουμε τους κανόνες – Η δίκαιη

Post
Πολιτική Τρίτη 25.08.2026

Ελένη Βατσινά: «Τα Λινοπεράματα δεν μπορεί να καταδικαστούν σε μόνιμη ενεργειακή επιβάρυνση»

Την ανάγκη να υπάρξει σαφής σχεδιασμός για τη σταδιακή αποφόρτιση και περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής των Λινοπεραμάτων αναδεικνύει με ερώτησή της προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας η

Post
Πολιτική Τρίτη 25.08.2026

Δημοσκόπηση Interview: Σταθερό προβάδισμα της ΝΔ – Στο στο 14,5% η ΕΛΑΑΣ, στο 3,6% η «Ελπίδα»

Σταθερό παραμένει το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι της ΕΛΑΣ του Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση της Interview για την Politic. Την ίδια ώρα, η «Ελπίδα» της Μαρίας Καρυ