Image
Τετάρτη 23 Απριλίου 2025 23:51 Εκτός Ελλάδος

Εφιαλτική πρόβλεψη Τούρκου σεισμολόγου - «Έρχεται σεισμός πάνω από 7 ρίχτερ»

Στις 12:49 σημειώθηκε ισχυρός σεισμός 6,2 ρίχτερ στη Κωνσταντινούπολη, στη θάλασσα του Μαρμαρά, 28 χιλιόμετρα Νοτιοδυτικά της Πόλης, με εστιακό βάθος 12 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι τον περασμένο Δεκέμβριο ο έμπειρος Τούρκος καθηγητής γεωλογίας , Dr. Naci Görür είχε προειδοποιήσει, ότι ένας σεισμός 4,4 Ρίχτερ που είχε σημειωθεί τότε στη περιοχή θα επηρεάσει το ρήγμα του Μαρμαρά, πιθανότατα προκαλώντας έναν μεγάλο σεισμό μελλοντικά.

«Αυτός ο σεισμός θα επηρεάσει λίγο πολύ το τμήμα του ρήγματος που αναμένεται να σπάσει στον Μαρμαρά», είπε.

O συγκεκριμένος καθηγητής είχε προειδοποιήσει ήδη από το περασμένο καλοκαίρι για ισχυρότατο σεισμό που αναμένεται στην Κωνσταντινούπολη αλλά και σε άλλα σημεία της Τουρκίας.

Σήμερα μετά το μπαράζ δονήσεων επανήλθε:

Το ρήγμα Kumburgaz στη Θάλασσα του Μαρμαρά στην Κωνσταντινούπολη έχει πολλούς σεισμούς. Είναι διαφορετικών μεγεθών. Αυτοί δεν είναι οι μεγάλοι σεισμοί που περιμένουμε στον Μαρμαρά. Αυξάνουν την πίεση που συσσωρεύεται σε αυτό το ρήγμα. Με άλλα λόγια, το αναγκάζουν να σπάσει. Ο πραγματικός σεισμός εδώ θα είναι μεγαλύτερος και πάνω από 7.

Οι σεισμοί είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα για να μιλάμε για αυτούς όταν συμβαίνει ένας σεισμός. Όταν δεν υπάρχει σεισμός, πρέπει να μιλάμε γι’ αυτούς και να λαμβάνουμε προφυλάξεις. Πρώτα απ’ όλα, η κυβέρνηση, στη συνέχεια ο δήμος και οι άνθρωποι πρέπει να συνεργαστούν για να προετοιμάσουν την πόλη για έναν σεισμό. Ο αστικός μετασχηματισμός και η οικοδόμηση δεν είναι πράγματα που προετοιμάζουν την πόλη για έναν σεισμό. Μια αντισεισμική πόλη είναι κάτι εντελώς διαφορετικό.

Ο λαός πρέπει τώρα να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο. Αυτό που πρέπει να κάνουν είναι να παρακολουθούν και να ελέγχουν.

Τι λένε άλλοι ειδικοί

Ο ειδικός επί των σεισμών Καθηγητής Δρ. Ziyadin Çakır δήλωσε ότι ο σεισμός δεν ήταν στο μέρος όπου αναμενόταν ένας μεγάλος σεισμός, αλλά η δόνηση που σημειώθηκε στο κύριο ρήγμα αύξησε την ένταση. «Ο σεισμός σημειώθηκε περίπου 30 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο όπου αναμενόταν ο μεγάλος σεισμός», είπε ο Çakır.

Ο Σεισμολόγος Καθ. Δρ Zafer Akçığ από την πλευρά του είπε: «Ο σεισμός έγινε αισθητός και στη Σμύρνη. Είναι σημαντικό πού θα μεταφερθεί η ενέργεια από εδώ και πέρα. Τώρα, είτε θα πάει προς την Κωνσταντινούπολη είτε όχι, οι σεισμολόγοι θα εργαστούν πάνω σε αυτό. Θα εξεταστεί χρησιμοποιώντας δορυφορικά δεδομένα»

Ενώ παράλληλα σε εγρήγορση παραμένουν και οι Έλληνες σεισμολόγοι, οι οποίοι παρακολουθούν τη σεισμική ακολουθία στην Κωνσταντινούπολη.

Πηγή: zougla.gr


Post
Εκτός Ελλάδος Σάββατο 14.03.2026

Δύο εβδομάδες πολέμου στη Μέση Ανατολή: Φλέγεται ο Περσικός – Επίθεση σε πετρελαϊκό κόμβο στα Εμιράτα

Παρά τις διαβεβαιώσεις Τραμπ για «νικηφόρα πορεία», η Τεχεράνη δείχνει απροσδόκητη αντοχή. Η στοχοποίηση της Φουτζάιρα και η επιχείρηση στο νησί Χαργκ φέρνουν την παγκόσμια οικονομία στα ό

Post
Εκτός Ελλάδος Παρασκευή 13.03.2026

Ο Τραμπ είπε στους G7 πως το Ιράν είναι έτοιμο να παραδοθεί

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε στους ηγέτες των χωρών των G7 την Τετάρτη πως το Ιράν «είναι έτοιμο να παραδοθεί», μετέδωσε την Παρασκευή το πρακτορείο ειδήσεων Axios επικαλο

Post
Εκτός Ελλάδος Πέμπτη 12.03.2026

Επίθεση σε ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο στα χωρικά ύδατα του Ιράκ – Ασφαλές το πλήρωμα

Επίθεση δέχθηκε ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο με σημαία Μάλτα, ενώ πραγματοποιούσε επιχείρηση μεταφοράς φορτίου από πλοίο σε πλοίο (ship-to-ship transfer) εντός των χωρικών υδάτων του Ιράκ. Σύμφωνα με το