Image
Κυριακή 20 Απριλίου 2025 17:36 Βλέπω/Ακούω

Πότε είναι του Αγίου Γεωργίου φέτος

Κανονικά, στις 23 Απριλίου, θα τιμηθεί φέτος η μνήμη του Αγίου Γεωργίου, καθώς η ημερομηνία δεν συμπίπτει με την περίοδο πριν από την Ανάσταση, αποφεύγοντας έτσι τη συνηθισμένη μετάθεση της εορτής.

Η γιορτή του Αγίου Γεωργίου είναι κινητή και μεταφέρεται όταν συμπίπτει με τη Μεγάλη Εβδομάδα ή τη Σαρακοστή, καθώς το περιεχόμενο των τροπαρίων της έχει αναστάσιμο χαρακτήρα. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η Ορθόδοξη Εκκλησία επιλέγει να μεταφέρει την εορτή τη Δευτέρα του Πάσχα.

Ωστόσο, φέτος το Πάσχα εορτάζεται στις 20 Απριλίου, γεγονός που σημαίνει ότι η 23η Απριλίου έπεται της Ανάστασης, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα να παραμείνει η ημερομηνία εορτασμού ως έχει.

Έτσι, οι εορτάζοντες – Γιώργηδες και Γεωργίες – θα γιορτάσουν φέτος χωρίς καθυστερήσεις ή μεταθέσεις, στην καθιερωμένη ημερομηνία της μνήμης του Αγίου Γεωργίου.

Ποιος ήταν ο Άγιος Γεώργιος
Ο Άγιος Γεώργιος είναι Άγιος της Ορθόδοξης, της Καθολικής, της Αγγλικανικής, της Λουθηρανικής και της Αρμενικής Εκκλησίας.

Καταγόταν από την Καππαδοκία, ήταν Έλληνας στρατιωτικός του ρωμαϊκού στρατού και υπηρετούσε ως αξιωματικός του στρατού επί αυτοκράτορα Διοκλητιανού. Ο Άγιος Γεώργιος καταδικάστηκε σε θάνατο, επειδή δεν απαρνήθηκε την χριστιανική του πίστη και αργότερα αγιοκατατάχθηκε ως χριστιανός μάρτυρας.

Αποκαλούμενος από την Ορθόδοξη Εκκλησία Μεγαλομάρτυς και Τροπαιοφόρος, ο Άγιος Γεώργιος είναι από τους δημοφιλέστερους Αγίους σε ολόκληρο τον χριστιανικό κόσμο.

Η μνήμη του τιμάται στις 23 Απριλίου για τις Εκκλησίες που ακολουθούν το Ιουλιανό ημερολόγιο, ενώ όταν η ημέρα αυτή είναι πριν την Ανάσταση, η εορτή του Αγίου Γεωργίου μετατίθεται και τελείται τη Δευτέρα της Διακαινησίμου.

Ο Άγιος Γεώργιος, όπως και στο Βυζάντιο, έγινε ο προστάτης και Τροπαιοφόρος Άγιος του Ελληνικού Στρατού, έπειτα από την απελευθέρωση του ελληνικού γένους. Έτσι, στην εικόνα του δράκου είδαν τον Τούρκο κατακτητή, που σκοτώνεται από τον Άγιο.

 


Post
Βλέπω/Ακούω Σάββατο 05.09.2026

Συνετρίβη Phantom κατά τη διάρκεια του Athens Flying Week 2026 στην Τανάγρα

Συναγερμός σήμανε το μεσημέρι του Σαββάτου (05/09/2026) στην Τανάγρα, όταν αεροσκάφος τύπου Phantom συνετρίβη κατά τη διάρκεια του Athens Flying Week 2026. Το αεροσκάφος κατέπεσε στον διάδρομο απογεί

Post
Βλέπω/Ακούω Σάββατο 05.09.2026

Ο Φύλαξ μας μαθαίνει την αξία της φροντίδας και της προστασίας των ζώων

Ένας νέος ήρωας έρχεται για να μιλήσει στα παιδιά για την αγάπη, τη φροντίδα, τον σεβασμό και την προστασία των ζώων. Ο λόγος για τον Φύλακα, τον σκύλο που αγαπά όλα τα ζώα και πιστεύει πως κάθε ζωή α

Post
Βλέπω/Ακούω Σάββατο 05.09.2026

90ή ΔΕΘ: Περισσότεροι από 1.000 εκθέτες, Τιμώμενη Χώρα Ιαπωνία

Με περισσότερους από 1.000 εκθέτες, Τιμώμενη Χώρα την Ιαπωνία, 25 συμμετέχουσες χώρες, 11 θεματικές ενότητες, έκθεση-αφιέρωμα για τη συμπλήρωση των 100 ετών από την πρώτη διοργάνωση του 1926 και ένα π