Image
Τετάρτη 16 Απριλίου 2025 11:39 Βλέπω/Ακούω

Μεγάλη Τετάρτη 2025: Το Μυστήριο του Αγίου Ευχελαίου και η αμαρτωλή γυναίκα (vid)

Η Μεγάλη Τετάρτη είναι αφιερωμένη στην αμαρτωλή γυναίκα (Λουκ. 7,47), που μετανιωμένη άλειψε τα πόδια του Κυρίου με μηρό και συγχωρήθηκε για τα αμαρτήματα της, γιατί έδειξε μεγάλη αγάπη και πίστη στον Κύριο.

Ήδη το βράδυ της Μεγ. Τρίτης (Όρθρος Μεγ. Τετάρτης) έχει ψαλεί το, σχετικό με το θέμα, «τροπάριο της Κασσιανής».

Η υμνογραφική παράδοση συγκρίνει την μετάνοια της πόρνης με το φοβερό ολίσθημα του Ιούδα και παραλληλίζει τις δύο ψυχικές καταστάσεις.

Η πόρνη ελευθερώνεται από την αμαρτία και μετανοεί, ενώ ο Ιούδας αιχμαλωτίζεται από τη φιλαργυρία και αποχωρίζεται απ’ το Θεό.

Επίσης, η υμνολογία φέρνει στη μνήμη μας και τη σύγκληση του Συνεδρίου (Σανχεδρίν), δηλ. του ανώτατου δικαστηρίου των Ιουδαίων, το οποίο και αποφάσισε τη σύλληψη και την καταδίκη του Κυρίου. Επίσης, γίνεται αναφορά στην απόφαση του Ιούδα να παραδώσει τον Κύριο και στη συμφωνία του με τους αρχιερείς.

Την Μεγάλη Τετάρτη το πρωί γίνεται η Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία και το απόγευμα ή το βράδυ γίνεται το Μυστήριο του Αγίου Ευχελαίου, όπου ο παπάς διαβάζει επτά Ευαγγέλια κι επτά ευχές για να ευλογήσει λάδι που το χρησιμοποιούμε για τη θεραπεία ψυχικών και σωματικών ασθενειών. Μετά την ακολουθία του Ευχελαίου ο ιερέας σταυρώνει τους πιστούς με λάδι στο μέτωπο, τα μάγουλα, το πρόσωπο και τα χέρια.

Το ευχέλαιο, που γίνεται στις εκκλησίες, σε μερικούς τόπους, όπως στον Πόντο, γινόταν και στο σπίτι. Στα αντικείμενα που ευλογούνται στη διάρκεια αυτής της τελετής, αποδίδεται ξεχωριστή θεία ιδιότητα και δύναμη.

Στα Κοτύωρα, ο παπάς τη Μεγάλη Τετάρτη, γύριζε στα σπίτια για ευχέλαιο. Είχαν σε κάθε σπίτι, έτοιμα αυγά ωμά, αλεύρι και αλάτι. Ο παπάς τους έκανε ευχέλαιο και τη Μεγάλη Πέμπτη αφού έβαφαν τα αυγά, τα πήγαιναν μαζί με το "ευχελιασμένο" αλεύρι και το αλάτι, στην Εκκλησία στον Εσπερινό, μέσα σε καλαθάκια σκεπασμένα καλά με πανί.

Στη Σπάρτη, τρώνε κάθε πρωί, ένα κομμάτι από αυτό το αλεύρι. Τότε παρασκευάζεται και η νέα ζύμη, το προζύμι της χρονιάς.

Η ζύμη του ψωμιού, μπορεί λόγω πολυκαιρίας και μακρόχρονης χρήσης να χάσει την αρχική της δύναμη και καθαρότητα. Για αυτό πρέπει να ανανεωθεί και να αποκτήσει νέα πλήρη δύναμη.

Έτσι στην Αθήνα, τη Μεγάλη Τετάρτη, η εκκλησάρισσα, πήγαινε από σπίτι σε σπίτι και μάζωνε αλεύρι και το ζύμωνε χωρίς προζύμι. Ο παπάς, ακουμπούσε απάνω το Σταυρό με το Τίμιο Ξύλο και το ζυμάρι ανέβαινε. Αυτό θα ήταν το προζύμι της χρονιάς. Η εκκλησάρισσα το μοίραζε κατόπιν στα σπίτια. Με αυτό, ζυμώνουν και τις κουλούρες της Λαμπρής.

youtu.be/WTiDwgZ8rzY

 
 

Post
Βλέπω/Ακούω Σάββατο 01.08.2026

Τασούλας για τις πυρκαγιές: Τιμή στους πυροσβέστες και στήριξη στις πληγείσες περιοχές

Μήνυμα συμπαράστασης προς τις δυνάμεις που επιχειρούν στα πύρινα μέτωπα και τις τοπικές κοινωνίες που δοκιμάζονται από τις καταστροφικές πυρκαγιές απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τασ

Post
Βλέπω/Ακούω Σάββατο 01.08.2026

Μητσοτάκης από το Κέντρο Επιχειρήσεων: Στήριξη στις δυνάμεις που μάχονται τις πυρκαγιές

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκέφθηκε το πρωί το Συντονιστικό Κέντρο Επιχείρησης και Διαχείρισης Κρίσεων της Πολιτικής Προστασίας, όπου ενημερώθηκε αναλυτικά για την πορεία των πυρκαγιών πο

Post
Βλέπω/Ακούω Σάββατο 01.08.2026

Πρόσκληση για κατάταξη στρατευσίμων στο Στρατό Ξηράς μέσω taxisnet με την 2026 Γ ΕΣΣΟ (Αύγουστος 2026)

Εκδόθηκε η ΕΔΥΕΘΑ 127/2026, που αφορά στην πρόσκληση στρατευσίμων για κατάταξη με την 2026 Γ΄ ΕΣΣΟ (Αύγουστος 2026) στον Στρατό Ξηράς. Για τους στρατεύσιμους που έχουν κατανεμηθεί στον Στρατό Ξηράς