Image
Τετάρτη 16 Απριλίου 2025 10:29 Πολιτική

Η οικονομία και η ανάπτυξη στο επίκεντρο συνάντησης εργασίας

Στη σύσκεψη εργασίας που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή με αντιπροσωπεία των Επιτροπών Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON) και Ελέγχου του Προϋπολογισμού (BUDG) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ), τα μέλη της οποίας συμμετέχουν στην ομάδα εργασίας του ΕΚ σχετικά με την εφαρμογή του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, συμμετείχε την Μ. Τρίτη 15/4 ο Τομεάρχης Οικονομικών & Ανάπτυξης Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο διερευνητικής επίσκεψης στην Αθήνα της εν λόγω αντιπροσωπείας του ΕΚ αναφορικά με την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ο Προεδρεύων της συνεδρίασης κ. Πλακιωτάκης, καλωσορίζοντας τους Ευρωβουλευτές, επισήμανε ότι οι νέες προκλήσεις απαιτούν κοινές δράσεις και προγραμματισμό, υπογραμμίζοντας ότι οι διακοινοβουλευτικές διασκέψεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και οι διερευνητικές επισκέψεις αποτελούν πολύτιμα εργαλεία συντονισμού, ιδιαίτερα ενόψει της κατάρτισης του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Προγράμματος. Επίσης, τόνισε ότι οι διαδοχικές κρίσεις οδήγησαν την Ευρώπη σε λύσεις και εργαλεία, φέρνοντας ως παράδειγμα το σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη για την εξυπηρέτηση άλλων αναγκών, όπως το σχέδιο αμυντικής ετοιμότητας της Ε.Ε.

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Siegfried Mureșan, επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι στόχος των διερευνητικών αυτών επισκέψεων του ΕΚ στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι η καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα κράτη - μέλη εφαρμόζουν τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, προκειμένου να αντληθούν διδάγματα για το μέλλον, σε σχέση ιδιαίτερα με τον σχεδιασμό και την εφαρμογή άλλων ευρωπαϊκών προγραμμάτων σε τομείς όπως οι πολιτικές συνοχής και αγροτικής ανάπτυξης. Ο κ. Mureșan ανέφερε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πορεία υλοποίησης των επενδύσεων και εφαρμογής των σχετικών μεταρρυθμίσεων, στο πλαίσιο του εν λόγω μηχανισμού, καθώς και για τον αντίκτυπο των δράσεων στην οικονομία, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, τον ρόλο των εθνικών Κοινοβουλίων στον έλεγχο της εφαρμογής των έργων και προγραμμάτων.

Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν επίσης οι Γιώργος Αυτιάς (EPP), Karlo Ressler (EPP), Enikő Győri (PfE) και Anouk Van Brug (Renew) και από την Ελληνική πλευρά οι Βουλευτές – μέλη των Επιτροπών Οικονομικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Στέλιος Πέτσας, Θεόδωρος Σκυλακάκη, Μιλένα Αποστολάκη και Παύλος Γερουλάνος.

Post
Πολιτική Παρασκευή 02.01.2026

ΣΥΡΙΖΑ: Η κατάργηση των σχολικών επιτροπών φέρνει γραφειοκρατία και υποβαθμίζει το Δημόσιο Σχολείο

Η προτεινόμενη ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών που αφορά στην κατάργηση των σχολικών επιτροπών, αποτελεί άλλο ένα βήμα υπονόμευσης των δημόσιων σχολείων από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η κατάργηση τ

Post
Πολιτική Παρασκευή 02.01.2026

Νίκος Ταχιάος: «Με την Παραχώρηση θα φέρουμε το καλύτερο αποτέλεσμα για τους χρήστες του δρόμου, αλλά και για τις περιοχές τις οποίες διασχίζει η Εγνατία Οδός»

Στις εγκαταστάσεις των διοδίων Ωραιοκάστρου βρέθηκε, τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 31 Δεκεμβρίου, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Νίκος Ταχιάος, μαζί με στελέχη της «Νέα Εγνατία Οδός Α.Ε.»

Post
Πολιτική Πέμπτη 01.01.2026

Γάμος στην οικογένεια Μητσοτάκη: Η πρόταση στον αέρα και το μονόπετρο της Σάκκαρη

Η πρόταση γάμου που έγινε τα Χριστούγεννα και το ραντεβού για το 2027. Η τρυφερή ατάκα του Κυριάκου Μητσοτάκη και οι εικόνες από την Αυστραλία που "πρόδωσαν" το μυστικό. Ένας πρωτοχρονιάτικ