Image
Τρίτη 15 Απριλίου 2025 22:21 Είς Υγείαν

Πότε κάνει καλό στην υγεία η μπύρα

Επιστήμονες πραγματοποίησαν μία καινοτόμο ερευνητική εργασία που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο στο επιστημονικό περιοδικό Fermentation, η οποία αποκαλύπτει έναν εντελώς διαφορετικό δρόμο για τη ζυθοποιία. Απέδειξαν ότι η χρήση του μύκητα Rhizopus oryzae σε μπλε καλαμπόκι μέσω της τεχνικής της ζύμωσης στερεάς κατάστασης (SSF) οδηγεί σε θεαματική ενίσχυση της αντιοξειδωτικής δράσης του κόκκου και στην αποδέσμευση σημαντικών φαινολικών ενώσεων, έως και 161% περισσότερο σε σύγκριση με το αζύμωτο δείγμα.

Η διαδικασία θυμίζει μεθόδους όπως το koji, το miso ή το tempeh, γνωστές από τη γαστρονομία της Ανατολής, όμως εφαρμόζεται εδώ με στόχο τη μετατροπή των δημητριακών σε λειτουργικά συστατικά για μπύρες με αυξημένη θρεπτική αξία.

Οι ερευνητές επώασαν μπλε καλαμπόκι σε θερμοκρασία 30°C για 72 ώρες, επιτρέποντας στον μύκητα να διασπάσει τα κυτταρικά τοιχώματα και να απελευθερώσει ενώσεις όπως η ροσμανόλη και η καφεοϋλο-ταρταρικό οξύ, πολυφαινόλες που παρουσιάζουν αντιφλεγμονώδη, αντικαρκινική και νευροπροστατευτική δράση.

Αυτό που καθιστά την προσέγγιση ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι η ουδετερότητα των συγκεκριμένων ενώσεων ως προς τη γεύση. Οι φαινολικές ενώσεις που παράγονται δεν αλλοιώνουν τον χαρακτήρα της μπύρας, καθιστώντας εφικτή τη χρήση τους χωρίς αισθητή διαφοροποίηση στο τελικό προϊόν. Έτσι, μια witbier ή μια ξανθιά ale θα μπορούσε να διατηρεί το γνώριμο προφίλ της, ενώ παράλληλα να προσφέρει στον καταναλωτή τα διατροφικά οφέλη ενός ροφήματος πλούσιου σε πολυφαινόλες.

Η προοπτική αυτή είναι ιδιαιτέρως επίκαιρη σε μια εποχή όπου η καινοτομία στη ζυθοποιία επιδιώκει να υπερβεί τον λυκίσκο και να αναζητήσει νέους τρόπους διαφοροποίησης. Οι λεγόμενες «λειτουργικές μπύρες» κερδίζουν έδαφος, ανταποκρινόμενες στην αυξανόμενη απαίτηση των καταναλωτών για τρόφιμα και ποτά με ουσία.

Η διαδικασία SSF, παρότι πολλά υποσχόμενη, παραμένει δύσκολη στην κλιμάκωση για βιομηχανικές εφαρμογές, ενώ η βιοδιαθεσιμότητα των φαινολών μετά την ολοκλήρωση της ζυθοποίησης δεν έχει μελετηθεί διεξοδικά.

Πηγή: cibum.gr


Post
Είς Υγείαν Κυριακή 21.12.2025

Έξαρση εποχικής γρίπης – Νωρίτερα το κύμα, αυξημένη επαγρύπνηση ενόψει γιορτών

Σύμφωνα με ειδικούς επιστήμονες, η πρώιμη έξαρση της γρίπης συνδέεται με την επικράτηση του υποκλάδου Κ του ιού της γρίπης A(H3N2), ο οποίος φαίνεται να μεταδίδεται πιο εύκολα. Όπως επισημαίνει η καθη

Post
Είς Υγείαν Σάββατο 20.12.2025

Βιταμίνη D: Τι αλλάζει στο σώμα με τη συνεχή λήψη

Η βιταμίνη D έχει βρεθεί τα τελευταία χρόνια στο επίκεντρο της συζήτησης γύρω από την υγεία. Δεν αφορά μόνο τα οστά, αλλά συνδέεται με το ανοσοποιητικό, τη μυϊκή λειτουργία και –σε έναν βαθμό&nd

Post
Είς Υγείαν Σάββατο 20.12.2025

Έχεις βήχα που δεν περνά; Δες πότε χρειάζεται ιατρικός έλεγχος

Ο επίμονος βήχας δεν είναι απλώς μια ενόχληση που «θα περάσει μόνος του». Όταν διαρκεί πάνω από οκτώ εβδομάδες, μπορεί να αποτελεί ένδειξη υποκείμενου προβλήματος υγείας και χρειάζεται ιατ