Image
Τρίτη 15 Απριλίου 2025 22:21 Είς Υγείαν

Πότε κάνει καλό στην υγεία η μπύρα

Επιστήμονες πραγματοποίησαν μία καινοτόμο ερευνητική εργασία που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο στο επιστημονικό περιοδικό Fermentation, η οποία αποκαλύπτει έναν εντελώς διαφορετικό δρόμο για τη ζυθοποιία. Απέδειξαν ότι η χρήση του μύκητα Rhizopus oryzae σε μπλε καλαμπόκι μέσω της τεχνικής της ζύμωσης στερεάς κατάστασης (SSF) οδηγεί σε θεαματική ενίσχυση της αντιοξειδωτικής δράσης του κόκκου και στην αποδέσμευση σημαντικών φαινολικών ενώσεων, έως και 161% περισσότερο σε σύγκριση με το αζύμωτο δείγμα.

Η διαδικασία θυμίζει μεθόδους όπως το koji, το miso ή το tempeh, γνωστές από τη γαστρονομία της Ανατολής, όμως εφαρμόζεται εδώ με στόχο τη μετατροπή των δημητριακών σε λειτουργικά συστατικά για μπύρες με αυξημένη θρεπτική αξία.

Οι ερευνητές επώασαν μπλε καλαμπόκι σε θερμοκρασία 30°C για 72 ώρες, επιτρέποντας στον μύκητα να διασπάσει τα κυτταρικά τοιχώματα και να απελευθερώσει ενώσεις όπως η ροσμανόλη και η καφεοϋλο-ταρταρικό οξύ, πολυφαινόλες που παρουσιάζουν αντιφλεγμονώδη, αντικαρκινική και νευροπροστατευτική δράση.

Αυτό που καθιστά την προσέγγιση ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι η ουδετερότητα των συγκεκριμένων ενώσεων ως προς τη γεύση. Οι φαινολικές ενώσεις που παράγονται δεν αλλοιώνουν τον χαρακτήρα της μπύρας, καθιστώντας εφικτή τη χρήση τους χωρίς αισθητή διαφοροποίηση στο τελικό προϊόν. Έτσι, μια witbier ή μια ξανθιά ale θα μπορούσε να διατηρεί το γνώριμο προφίλ της, ενώ παράλληλα να προσφέρει στον καταναλωτή τα διατροφικά οφέλη ενός ροφήματος πλούσιου σε πολυφαινόλες.

Η προοπτική αυτή είναι ιδιαιτέρως επίκαιρη σε μια εποχή όπου η καινοτομία στη ζυθοποιία επιδιώκει να υπερβεί τον λυκίσκο και να αναζητήσει νέους τρόπους διαφοροποίησης. Οι λεγόμενες «λειτουργικές μπύρες» κερδίζουν έδαφος, ανταποκρινόμενες στην αυξανόμενη απαίτηση των καταναλωτών για τρόφιμα και ποτά με ουσία.

Η διαδικασία SSF, παρότι πολλά υποσχόμενη, παραμένει δύσκολη στην κλιμάκωση για βιομηχανικές εφαρμογές, ενώ η βιοδιαθεσιμότητα των φαινολών μετά την ολοκλήρωση της ζυθοποίησης δεν έχει μελετηθεί διεξοδικά.

Πηγή: cibum.gr


Post
Είς Υγείαν Τρίτη 22.04.2025

Χοληστερίνη: Τα φρούτα που «ξεβουλώνουν» αρτηρίες και φλέβες

Η υψηλή χοληστερίνη προκαλεί απόφραξη των αρτηριών και παρεμποδίζει τη φυσιολογική ροή του αίματος οδηγώντας σε σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα. Η καλή κυκλοφορία είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία

Post
Είς Υγείαν Τρίτη 22.04.2025

Ποιο είναι το Νο1 τρόφιμο που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης

Περισσότεροι από τρία εκατομμύρια Έλληνες έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση (γνωστή και ως υπέρταση), μια πάθηση που συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα, αλλά αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλ

Post
Είς Υγείαν Τρίτη 22.04.2025

Προπόνηση 5 λεπτών για όλο το σώμα

Πέντε λεπτά μπορεί να ακούγονται λίγα, όμως οι ασκήσεις που προτείνει η γυμνάστρια και YouTuber Holly Dolke, είναι οι πιο αποδοτικές, και γίνονται χωρίς καθόλου εξοπλισμό. Άρα, μόνο με 5 λεπτά θα κάνε