Image
Τρίτη 15 Απριλίου 2025 22:21 Είς Υγείαν

Πότε κάνει καλό στην υγεία η μπύρα

Επιστήμονες πραγματοποίησαν μία καινοτόμο ερευνητική εργασία που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο στο επιστημονικό περιοδικό Fermentation, η οποία αποκαλύπτει έναν εντελώς διαφορετικό δρόμο για τη ζυθοποιία. Απέδειξαν ότι η χρήση του μύκητα Rhizopus oryzae σε μπλε καλαμπόκι μέσω της τεχνικής της ζύμωσης στερεάς κατάστασης (SSF) οδηγεί σε θεαματική ενίσχυση της αντιοξειδωτικής δράσης του κόκκου και στην αποδέσμευση σημαντικών φαινολικών ενώσεων, έως και 161% περισσότερο σε σύγκριση με το αζύμωτο δείγμα.

Η διαδικασία θυμίζει μεθόδους όπως το koji, το miso ή το tempeh, γνωστές από τη γαστρονομία της Ανατολής, όμως εφαρμόζεται εδώ με στόχο τη μετατροπή των δημητριακών σε λειτουργικά συστατικά για μπύρες με αυξημένη θρεπτική αξία.

Οι ερευνητές επώασαν μπλε καλαμπόκι σε θερμοκρασία 30°C για 72 ώρες, επιτρέποντας στον μύκητα να διασπάσει τα κυτταρικά τοιχώματα και να απελευθερώσει ενώσεις όπως η ροσμανόλη και η καφεοϋλο-ταρταρικό οξύ, πολυφαινόλες που παρουσιάζουν αντιφλεγμονώδη, αντικαρκινική και νευροπροστατευτική δράση.

Αυτό που καθιστά την προσέγγιση ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι η ουδετερότητα των συγκεκριμένων ενώσεων ως προς τη γεύση. Οι φαινολικές ενώσεις που παράγονται δεν αλλοιώνουν τον χαρακτήρα της μπύρας, καθιστώντας εφικτή τη χρήση τους χωρίς αισθητή διαφοροποίηση στο τελικό προϊόν. Έτσι, μια witbier ή μια ξανθιά ale θα μπορούσε να διατηρεί το γνώριμο προφίλ της, ενώ παράλληλα να προσφέρει στον καταναλωτή τα διατροφικά οφέλη ενός ροφήματος πλούσιου σε πολυφαινόλες.

Η προοπτική αυτή είναι ιδιαιτέρως επίκαιρη σε μια εποχή όπου η καινοτομία στη ζυθοποιία επιδιώκει να υπερβεί τον λυκίσκο και να αναζητήσει νέους τρόπους διαφοροποίησης. Οι λεγόμενες «λειτουργικές μπύρες» κερδίζουν έδαφος, ανταποκρινόμενες στην αυξανόμενη απαίτηση των καταναλωτών για τρόφιμα και ποτά με ουσία.

Η διαδικασία SSF, παρότι πολλά υποσχόμενη, παραμένει δύσκολη στην κλιμάκωση για βιομηχανικές εφαρμογές, ενώ η βιοδιαθεσιμότητα των φαινολών μετά την ολοκλήρωση της ζυθοποίησης δεν έχει μελετηθεί διεξοδικά.

Πηγή: cibum.gr


Post
Είς Υγείαν Παρασκευή 11.07.2025

Δωρεάν εξέταση και φαρμακευτική αγωγή για την παχυσαρκία

Δωρεάν εξέταση και φαρμακευτική αγωγή για την παχυσαρκία: Συγκεκριμένα η Υφυπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, μιλώντας στο ΕΡΤNews, προανήγγειλε την διεύρυνση των προληπτικών παρεμβάσεων του ΕΣΥ με νέα

Post
Είς Υγείαν Παρασκευή 11.07.2025

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Πώς θα καταλάβεις αν πάσχεις κι εσύ όπως οι περισσότεροι εργαζόμενοι

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα (ΣΚΣ) αποτελεί μία από τις πιο συχνές παθήσεις των άνω άκρων που σχετίζονται με την εργασία. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, η εκτεταμένη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, tabl

Post
Είς Υγείαν Πέμπτη 10.07.2025

Οι γιατροί της Πρωτοβάθμιας ζητούν αύξηση της αμοιβής της ιατρικής επίσκεψης από τον ΕΟΠΥΥ

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) και το Συντονιστικό Όργανο Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ζητούν την αναπροσαρμογή της αμοιβής της ιατρικής επίσκεψης των γιατρών που είναι συμβεβλημένοι με τον