Image
Δευτέρα 14 Απριλίου 2025 12:44 Πολιτική

Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής με το Προεδρείο της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ)

Το ευρύ γνωμοδοτικό έργο της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) σε μια σειρά από κρίσιμα για την ελληνική κοινωνία ζητήματα παρουσίασε αναλυτικά το Προεδρείο της στη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Νικήτα Κακλαμάνη.
Στη συνάντηση ο Πρόεδρος της ΟΚΕ κ. Ιωάννης Πάιδας, ο Γενικός Γραμματέας κ. Απόστολος Ξυράφης και η Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων κυρία Στεφανία Πέτσα κατέθεσαν μια σειρά από γνώμες που εξέφρασαν, ως συνταγματικός θεσμός με αποστολή τη «διεξαγωγή του κοινωνικού διαλόγου για τη γενική πολιτική της χώρας και ιδίως για τις κατευθύνσεις της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, καθώς και η διατύπωση γνώμης επί των νομοσχεδίων και προτάσεων νόμων που παραπέμπονται σε αυτήν», όπως προβλέπει το άρθρο 82 παρ. 3 του Συντάγματος.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη Γνώμη Πρωτοβουλίας της ΟΚΕ για το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας. Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικήτας Κακλαμάνης επ’ αυτού ανακοίνωσε ότι στο προσεχές μέλλον η Βουλή των Ελλήνων θα αναλάβει πρωτοβουλία διοργάνωσης ενός μεγάλου συνεδρίου για το δημογραφικό και κάλεσε το Προεδρείο της ΟΚΕ αφενός να αποστείλουν τις θέσεις της Επιτροπής, αλλά και να συμμετάσχουν σ’ αυτό.

Το Προεδρείο της ΟΚΕ ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Βουλής συνοπτικά και για μια σειρά από Γνώμες Πρωτοβουλίας που έχει καταθέσει για κρίσιμα ζητήματα, όπως:

- Η αντιμετώπιση των κοινωνικοοικονομικών συνεπειών του αυξημένου κόστους διαβίωσης και παραγωγής και τις προτάσεις κοινωνικών εταίρων.
- Οι κατευθύνσεις Αναθεώρησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0
- Προϋποθέσεις και διαδικασίες εισόδου, διαμονής και εργασίας εργαζομένων πολιτών από τρίτες χώρες
- Τεχνητή Νοημοσύνη: Προτάσεις για εναρμονισμένη εθνική προσέγγιση
- Κλιματική αλλαγή και πολιτικές αντιμετώπισής της στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση

Όπως ενημέρωσαν τον Πρόεδρο της Βουλής η ΟΚΕ επεξεργάζεται σ’ αυτήν τη φάση μια σειρά από Γνώμες σε νομοσχέδια όπως: το πλαίσιο των ξένων επενδύσεων στην Ε.Ε. από πλευράς ασφαλείας και δημόσιας τάξης, ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου υδροδότησης-αποχέτευσης και επείγουσες ενεργειακές και πολεοδομικές ρυθμίσεις, η αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, θέματα κρατουμένων, μέτρα για την ισόρροπη εκπροσώπηση των φύλλων σε θέσεις διευθυντικών στελεχών και μια Γνώμη Πρωτοβουλίας για τις προκλήσεις και προοπτικές διασφάλισης οικονομικά προσιτής και βιώσιμης στέγασης στην Ελλάδα.

Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου κ. Νικήτας Κακλαμάνης ευχαριστώντας το Προεδρείο της ΟΚΕ για την αναλυτική ενημέρωση επί του έργου της σημείωσε ότι η εμπειρία του από την συνεργασία του ως υπουργός Υγείας ήταν ιδιαίτερα θετική καθώς σε ένδεκα νομοσχέδια που είχε προωθήσει προς ψήφιση σε όλα είχαν δοθεί σωστές παρατηρήσεις από την Επιτροπή. Υπογράμμισε κλείνοντας ότι στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου θα σταθεί αρωγός στο έργο της ΟΚΕ.

Post
Πολιτική Παρασκευή 12.06.2026

ΠΑΣΟΚ: Η κυβερνητική προχειρότητα θέτει σε κίνδυνο τις περιουσίες χιλιάδων πολιτών στην Κρήτη

Η κυβερνητική προχειρότητα θέτει σε κίνδυνο τις περιουσίες χιλιάδων πολιτών στην Κρήτη, τονίζεται σε κοινή ανακοίνωση των Νομαρχιακών Επιτροπών ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνου

Post
Πολιτική Πέμπτη 11.06.2026

Έναρξη υποβολής αιτήσεων για το Μεταφορικό Ισοδύναμο Επιχειρήσεων έτους 2023

Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ανακοινώνει την έναρξη της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων υπαγωγής στη Δράση «Μεταφορικό Ισοδύναμο (Μ.Ι.) Επιχειρήσεων» για το έτος 2023, στο

Post
Πολιτική Πέμπτη 11.06.2026

Τα πρώτα «γαλάζια» ψηφοδέλτια για τις εκλογές του 2027 ανακοίνωσε η Νέα Δημοκρατία

Με απόφαση του πρωθυπουργού και προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοινώθηκαν οι πρώτες υποψηφιότητες που θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια του κόμματος στις βουλευτικές εκλογές του 202