Image
Κυριακή 13 Απριλίου 2025 09:09 Βλέπω/Ακούω

Ποια ονόματα γιορτάζουν σήμερα 13/4/25

Σύμφωνα με το εορτολόγιο του 2025 είναι η Κυριακή των Βαϊων και τιμάται η μνήμη της Αγίας Θεοδοσίας και Γεροντίου, και του Αγίου Μαρτίνου

Γιορτάζουν οι:

Γερόντιος
Μαρτίνος, Μαρτίνη
Μαρτίνα, Τίνα
Βάια, Βάγια, Βαία, Βάιος
Δάφνη, Δάφνης
Κυριακή των Βαΐων

Κυριακή των Βαΐων (ή Κυριακή του Λαζάρου ή Κυριακή Βαϊοφόρος) 

Από την Κυριακή των Βαΐων αρχίζει ουσιαστικά η λεγόμενη Μεγάλη Εβδομάδα ή Εβδομάδα των Παθών. Κατά την ημέρα αυτή εορτάζεται η ανάμνηση της θριαμβευτικής εισόδου Του Ιησού Χριστού στα Ιεροσόλυμα όπου, κατά τους συγγραφείς των Ιερών Ευαγγελίων, οι Ιουδαίοι Τον υποδέχθηκαν κρατώντας βάια ή βάγια (κλάδους φοινίκων) και απλώνοντας στο έδαφος τα ρούχα τους ζητωκραύγαζαν «Ὡσαννά, εὐλογημένος ὁ ἐρχόμενος ἐν ὀνόματι Κυρίου».

Κατά τους πρώτους αιώνες του Χριστιανισμού η εορτή της ανάμνησης αυτής τελούνταν μαζί με την ανάσταση του Λαζάρου. Αργότερα η δεύτερη μετατέθηκε κατά μία ημέρα πριν, το λεγόμενο Σάββατο του Λαζάρου.

Σήμερα, η Κυριακή αυτή τόσο στην Ανατολική όσο και στη Δυτική Εκκλησία θεωρείται ως αρχή των Αγίων Παθών. Παρά το χαρμόσυνο χαρακτήρα της, αρχικά η κατάλυση ψαριών, λαδιού και κρασιού την ημέρα αυτή θεωρήθηκαν ασυμβίβαστα προς την ιερότητα της Μεγάλης Εβδομάδας και της ακολουθούμενης νηστείας, προσαρμόζοντας αυτή ανάλογα.

Η παραπάνω ανάμνηση τιμάται ιδιαίτερα με εξέχουσα υμνολογία και μεγαλοπρεπή λειτουργία, στο τέλος της οποίας διανέμονται βάγια που έχουν προηγουμένως ευλογηθεί κατά την ακολουθία του όρθρου.

Post
Βλέπω/Ακούω Δευτέρα 14.04.2025

Δήμος Βριλησσίων: Πρασίνισαν τα προαύλια σε 2ο Γυμνάσιο και 2ο Λύκειο

Την ευκαιρία να μάθουν για τα οφέλη της φύτευσης, την αξία των δέντρων αλλά και τη σημασία του εθελοντισμού είχαν οι μαθητές και οι μαθήτριες του 2ου Γυμνασίου και του 2ου Λυκείου Βριλησσίων. Στα δύο

Post
Βλέπω/Ακούω Δευτέρα 14.04.2025

Θάνατος ημεδαπού στην Μύκονο

Τις βραδινές ώρες χθες, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή της Μυκόνου για τον εντοπισμό ενός 69χρονου ημεδαπού, χωρίς τις αισθήσεις του, στην παραλία Μερχιάς Μυκόνου. Ο 69χρονος, αρχικά εντοπίστηκε από συγγ

Post
Βλέπω/Ακούω Δευτέρα 14.04.2025

Ψήφισμα για την απώλεια του Αλέξη Πολίτη - Το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης πενθεί για την απώλεια του

Ο Αλέξης Πολίτης εργάστηκε στο Κέντρο Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών από το 1976 έως το 1989. Υπηρέτησε το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης από το 1989 έως το 2012 και στη