Image
Πέμπτη 27 Μαρτίου 2025 02:24 Βλέπω/Ακούω

Ποια ονόματα γιορτάζουν σήμερα 27/3/25

Σήμερα το εορτολόγιο περιλαμβάνει όσους φέρουν το όνομα Φιλητός, Φιλήτα, Φιλήτη, Λυδία, Λήδα, Λύδα, Μακεδόνιος, Μακεδόνας, Μακεδόνης, Μακεδών, Μακεδονία, Μακεδονούλα, Μακεδονίτσα, Ματρώνα, Ματρόνα.

Άγιοι Φιλητός και Λυδία

Σε καιρό διωγμού (125 μ.Χ.), και όταν αυτοκράτορας ήταν ο Αδριανός (117 – 138 μ.Χ.), ο Φιλητός με τη σύζυγο του Λυδία και τα δυο τους παιδιά, συνελήφθησαν και τους ζητήθηκε ν’ αρνηθούν το Χριστό. Αλλά γονείς και παιδιά, έμειναν πιστοί στην ομολογία Του. Μάλιστα, επειδή δεν μπορούσαν να αντισταθούν στην σοφία του Αγίου Φιλητού, τους παρέδωσαν στον Δούκα Αμφιλόχιο, που ήταν δούκας στην Σλαβονία, ο οποίος, αφού κρέμασε τον Άγιο Φιλητό και την Αγία Λυδία επάνω σε ξύλο, τους έγδαρε. Τότε πίστεψε στον Χριστό ο Κρονίδης ο κομενταρήσιος, ο οποίος μαζί με τους λοιπούς Αγίους φυλακίστηκε.

Τη νύχτα, ενώ οι Άγιοι έψαλλαν και προσεύχονταν, ήλθαν Άγγελοι που τους έδωσαν θάρρος για τους μαρτυρικούς αγώνες. Την επόμενη ημέρα παρουσιάσθηκαν οι Άγιοι στον Αμφιλόχιο, ο οποίος έδωσε εντολή να τους ρίξουν μέσα σε χάλκινο λέβητα πυρωμένο και γεμάτο με λάδι και ρητίνη. Μόλις, όμως, οι Άγιοι έκαναν το σημείο του Σταυρού, ο λέβητας ψυχράνθηκε. Όταν το είδε αυτό ο Αμφιλόχιος πίστεψε στον Χριστό και έριξε τον εαυτό του στον λέβητα λέγοντας: «Κύριε, βοήθησε με». Τότε ήλθε φωνή από τον ουρανό που είπε: «Άκουσα την δέησή σου, ανέβα προς Εμένα με χαρά».

Όταν ο βασιλέας έμαθε ότι οι Άγιοι είχαν διαφυλαχθεί σώοι και υγιείς τους άφησε ελεύθερους και έτσι τελείωσαν τον βίο τους προσευχόμενοι.

Post
Βλέπω/Ακούω Σάββατο 06.12.2025

Μεγάλη γιορτή σήμερα Σάββατο 6/12 - Σε ποιους να ευχηθείτε χρόνια πολλά

Σήμερα γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Νικόλαος, Νικόλας, Νίκος, Νικολός, Νικολής, Νικολάκης, Νικολέττα, Νικολούδα, Νικολίτσα, Νικολίνα, Νικολέτα, Νικόλ, Μυριαλλής. Άγιος Νικόλαος Από τους δημοφιλ

Post
Βλέπω/Ακούω Σάββατο 06.12.2025

Πρόγνωση του καιρού για σήμερα 6/12/25

Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές προβλέπονται: α. μέχρι τις πρωινές ώρες στην κεντρική Μακεδονία (περιφερειακές ενότητες Πιερίας – Ημαθίας – Πέλλας – Χαλκιδικής) β. στα Δω

Post
Βλέπω/Ακούω Παρασκευή 05.12.2025

Νίκος Χαρδαλιάς: «Η Αττική άντεξε, παρά τις αστοχίες και αυθαιρεσίες δεκαετιών – Κανένας εφησυχασμός, η μάχη για την αντιπλημμυρική θωράκιση συνεχίζεται» (vid)

Στον Κηφισό βρέθηκε σήμερα το μεσημέρι ο Περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, πραγματοποιώντας αυτοψία σε ένα από τα πιο υψηλής επικινδυνότητας σημεία του Λεκανοπέδιου, στο οποίο η Περιφέρεια έχει