Image
Πέμπτη 20 Μαρτίου 2025 12:59 Πολιτική

Β. Κικίλιας από Βρυξέλλες: «Η Ευρώπη οφείλει να κατανοήσει το συγκριτικό πλεονέκτημα της ελληνικής ναυτιλίας στην ανάπτυξη, το εμπόριο και στη διαπραγματευτική ισχύ»

Για καθοριστικό ρόλο και συγκριτικό πλεονέκτημα της ελληνικής ναυτιλίας, που αποτελεί πρωτοπόρο και ηγέτιδα δύναμη παγκοσμίως και κατέχει το 60% της ευρωπαϊκής, έκανε λόγο ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλης Κικίλιας, σε δηλώσεις που παραχώρησε στο περιθώριο του "European Shipping Summit" που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.
Όπως τόνισε ο Υπουργός, «Η Ευρώπη οφείλει να κατανοήσει και να ενσωματώσει στις στρατηγικές και τις πολιτικές της όλον αυτόν τον αναπτυξιακό όγκο της ελληνικής ναυτιλίας, με τέτοιο ρυθμιστικό πλαίσιο, έτσι ώστε να μη βρίσκεται σε αδυναμία έναντι των παγκόσμιων δεδομένων και των ανταγωνιστών».

Ακολουθεί αναλυτικά η δήλωση του κ. Κικίλια:

Είναι μια πολύ σημαντική ευκαιρία να τονίσουμε ότι η ελληνική ναυτιλία είναι πρωτοπόρος και ηγέτιδα δύναμη παγκοσμίως.

Το 20% του εμπορικού στόλου παγκοσμίως και μαζί με την ευρωπαϊκή ναυτιλία αποτελούν, κατά την άποψή μου, συγκριτικό πλεονέκτημα ανάπτυξης, εμπορίου και διαπραγματευτικής ισχύος για την Ευρώπη.

Η Ευρώπη οφείλει να το κατανοήσει αυτό και να ενσωματώσει στις στρατηγικές της και τις πολιτικές της όλον αυτόν τον αναπτυξιακό όγκο, με τέτοιο ρυθμιστικό πλαίσιο, έτσι ώστε να μην βρίσκεται σε αδυναμία έναντι των παγκόσμιων δεδομένων και των ανταγωνιστών.

Είναι προφανές ότι η ανάπτυξη στην Αμερική και η ανάπτυξη στην Κίνα είναι τόσο μεγάλη που η ευρωπαϊκή μας οικογένεια πρέπει να εφεύρει νέους τρόπους να ισχυροποιηθεί οικονομικά, αναπτυξιακά, εμπορικά και να είναι πιο ανταγωνιστική.

Προσβλέπω λοιπόν σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Προεδρία, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ενσωματώσουμε όλες αυτές τις καλές πρακτικές που θα οδηγήσουν σε ανταγωνιστικότητα, σε περαιτέρω ανάπτυξη και σε ισχύ για την ναυτιλία μας.

Άλλωστε, οι πρόσφατες κρίσεις- μία από αυτές ήταν η παγκόσμια κρίση Δημόσιας Υγείας- απέδειξαν ότι η ναυτιλία παίζει κομβικό και καίριο ρόλο στο πώς μεταφέρονται φορτία για την πρωτογενή παραγωγή, το εμπόριο, τη βιομηχανία και έχει φτάσει πλέον στο 70% σε ό,τι έχει να κάνει με τις μεταφορές στην Ευρώπη.

Θα χρησιμοποιήσουμε αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα που έχουμε και θα στηρίξουμε τους ανθρώπους της ναυτιλίας σε όλα τα επίπεδα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να επιτύχουμε τους στόχους μας».

Post
Πολιτική Πέμπτη 10.09.2026

«Το αίτημά μας γίνεται πράξη: αφορολόγητα και χωρίς κρατήσεις τα έξοδα παράστασης των Προέδρων των Δημοτικών Κοινοτήτων»

«Μια δίκαιη διεκδίκηση των Προέδρων και των εκπροσώπων των Δημοτικών Κοινοτήτων βρίσκει θετική ανταπόκριση. Μετά την κοινοβουλευτική παρέμβασή μου και τη συνεργασία μας με τον Υπουργό Εσωτερικών

Post
Πολιτική Τετάρτη 09.09.2026

Πολιτική συγκέντρωση του ΚΚΕ την Τρίτη 15 Σεπτέμβρη στο ΕΛΜΕΠΑ με ομιλητή τον Κώστα Παρασκευά

Η Τομεακή Επιτροπή Ηρακλείου του ΚΚΕ θα πραγματοποιήσει την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου στις 8μμ στο ΕΛΜΕΠΑ μεγάλη Πολιτική Συγκέντρωση με Θέμα: «Με πιο δυνατό ΚΚΕ ο λαός μπορεί να κάνει ένα βήμα μπροσ

Post
Πολιτική Τετάρτη 09.09.2026

Επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας: Να ενταχθούν οι 15 Γεωπόνοι ΤΕ των Δασικών Υπηρεσιών

Με Κοινοβουλευτική Ερώτησή του προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρο Παπασταύρου και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκο Πιερρακάκη, ο Λευτέρης Αυγενάκης ζητά την αποκατάσταση