Image
Τετάρτη 19 Μαρτίου 2025 23:47 Πολιτική

Β. Κικίλιας σε συνάντηση με Απ. Τζιτζικώστα: «Η Ευρώπη πρέπει να αγκαλιάσει τη Ναυτιλία έτσι ώστε να πλησιάσει την εμπορική ανάπτυξη των ΗΠΑ και της Κίνας

Συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού, Απόστολο Τζιτζικώστα, πραγματοποίησε σήμερα το μεσημέρι στις Βρυξέλλες ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλης Κικίλιας.

Ο κ. Κικίλιας, αναφερόμενος στην έκθεση Ντράγκι περί διακινδύνευσης της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να αγκαλιάσει τη Ναυτιλία, έτσι ώστε η γηραιά ήπειρος να πλησιάσει την εμπορική ανάπτυξη των ΗΠΑ και της Κίνας. Σημείωσε, δε, ότι η ελληνόκτητη ναυτιλία, που αποτελεί το 20% του παγκόσμιου εμπορικού στόλου και το 60% της ευρωπαϊκής ναυτιλίας, θα πρέπει να είναι παρούσα σε όλα τα βήματα των διαπραγματεύσεων σε πλαίσιο ΕΕ.

Όπως υπογράμμισε «η ελληνική ναυτιλία αποτελεί τεράστιο γεωπολιτικό πλεονέκτημα για την ΕΕ και πρέπει πάση θυσία να διατηρήσει το υψηλό μερίδιο ελέγχου που κατέχει στην παγκόσμια και ευρωπαϊκή ναυτιλία, καθώς αν ενταχθεί σε ένα ασφυκτικό κανονιστικό πλαίσιο τότε το πλεονέκτημα αυτό θα χαριστεί σε άλλους. Για αυτό το λόγο, στο θέμα των καυσίμων επιδιώκουμε το level playing field με την ευθυγράμμιση των περιφερειακών κανόνων με το ρυθμιστικό πλαίσιο που προτείνει η Ευρώπη στο πλαίσιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ), προκειμένου να κλείσει η ψαλίδα μεταξύ συμβατικών και “πράσινων” καυσίμων ώστε να μπει σε ρεαλιστική βάση η πράσινη μετάβαση της ευρωπαϊκής ναυτιλιακής βιομηχανίας».

Ο κ. Κικίλιας πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής είναι πρόθυμο να βοηθήσει άμεσα με την υποβολή προτάσεων στο πλαίσιο της υπό σχεδιασμό EU Industrial Maritime Strategy, όπου η ναυτιλία αξίζει δικαιωματικά μία θέση per se , καθώς οι θαλάσσιες μεταφορές είναι η ραχοκοκαλιά του διεθνούς εμπορίου».

Τέλος ο Υπουργός επισήμανε: «Υπάρχει ανοιχτός πόλεμος στην ΕΕ, εμπορικός , δασμών κλπ, αλλά είναι και μια πολύ ενδιαφέρουσα εποχή για την Ένωση. Είναι καθοριστικής σημασίας να θέσουμε τώρα τα βασικά ζητήματα που αφορούν την ελληνική ναυτιλία, αλλιώς θα χάσουμε το momentum, και χαιρόμαστε που έχουμε Έλληνα Επίτροπο στα θέματα Μεταφορών».

Post
Πολιτική Τρίτη 30.12.2025

Β. Κικίλιας: «Έργα λιμενικών υποδομών ύψους 3,76 εκατ. ευρώ σε Σπέτσες και Ζάκυνθο».

Εγκρίθηκαν έργα λιμενικών υποδομών σε Σπέτσες και Ζάκυνθο, συνολικού ύψους 3.764.000 ευρώ, στο πλαίσιο παρεμβάσεων που αφορούν την αναβάθμιση και την αποκατάσταση κρίσιμων λιμενικών εγκαταστάσεων στα

Post
Πολιτική Δευτέρα 29.12.2025

Μητσοτάκης για μπλόκα και επιδοτήσεις: Διάλογος με όλους τους αγρότες – όχι αποκλεισμοί στους δρόμους

Στη συνέντευξή του στο Action24, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε εκτενή απάντηση για τις αγροτικές κινητοποιήσεις, ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση επιδιώκει ειλικρινή διάλογο όχι μόνο με όσους βρίσκονται σ

Post
Πολιτική Δευτέρα 29.12.2025

Έγκριση Ερευνητικών Έργων και Διδακτορικών Διατριβών Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΣΕΙ) από το ΕΛΚΑΚ

Εγκρίθηκε για πρώτη φορά η εκπόνηση διδακτορικών διατριβών στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΣΕΙ). Η εκπόνηση διδακτορικών διατριβών αναβαθμίζει το ερευνητικό έργο των ΑΣΕΙ στο επίπεδ