Image
Πέμπτη 13 Μαρτίου 2025 20:02 Πολιτική

Χρήστος Στυλιανίδης: «Η κρουαζιέρα αποτελεί βασικό πυλώνα της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας και της οικονομίας»

Στην 4η Ευρωπαϊκή Σύνοδο 2025 της CLIA (Cruise Lines International Association) για την διασφάλιση ενός πιο βιώσιμου, ασφαλούς και ποιοτικού προϊόντος κρουαζιέρας, που πραγματοποιείται από 12.03.2025 έως 14.03.2025 στο Ρότερνταμ, συμμετείχε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης. Ο κ. Στυλιανίδης πήρε μέρος στο υψηλού επιπέδου πάνελ των ομιλητών την 13.03.2025 στο οποίο, η συντονίστρια, κα Katrina Sichel, έθεσε το θέμα των απαιτούμενων επενδύσεων για την διασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξης και ειδικότερα του κλάδου της κρουαζιέρας.

Ο κ. Υπουργός ανέδειξε τη σημασία αλλά και την συνεισφορά της κρουαζιέρας στην τουριστική βιομηχανία και την οικονομία της χώρας μας. Όπως ανέφερε «η κρουαζιέρα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του τουριστικού μας προϊόντος. Θέλουμε την κρουαζιέρα στην Ελλάδα και επιδιώκουμε την ποιοτική αναβάθμισή της.⁠».

Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία μεταξύ της χώρας μας και των φορέων της κρουαζιέρας, ο κ. Στυλιανίδης έκανε σαφές πως θα παραμείνει διαρκής και ουσιαστική, επισημαίνοντας πως η ενίσχυση της συνεργασίας και της επικοινωνίας είναι το κλειδί για την αξιοποίηση νέων ευκαιριών και τη βιώσιμη ανάπτυξη. «Είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο και από κοινού δράσεις, στηρίζουμε με εποικοδομητικό τρόπο κάθε είδους πρωτοβουλία που επενδύει σε έργα τα οποία θα επιταχύνουν την μετάβαση σε ένα πιο “πράσινο” και πιο βιώσιμο μέλλον, καταθέτοντας πάντα ρεαλιστικές προτάσεις.», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη υιοθέτησης ενιαίας στρατηγικής για την από-ανθρακοποίηση της ναυτιλίας όσον αφορά στην αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών και την ενίσχυση της ασφάλειάς τους, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως «η πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία δεν είναι εύκολη υπόθεση.⁠ Είναι ένας “μαραθώνιος” και όχι ένας αγώνας 100 μέτρων. Oι λιμενικές υποδομές πάνε μαζί με την πράσινη μετάβαση. Η από-ανθρακοποίηση της ναυτιλίας δεν μπορεί να επιτευχθεί μεμονωμένα. Γι’ αυτό, οι προσπάθειές μας επικεντρώνονται όχι μόνο στην υποστήριξη εναλλακτικών καυσίμων και νέων τεχνολογιών πρόωσης, αλλά και στη βελτίωση των λιμενικών υποδομών, διασφαλίζοντας ότι τα ελληνικά λιμάνια μπορούν να παρέχουν ηλεκτρική τροφοδοσία από την ξηρά (OPS) και να διευκολύνουν πιο “πράσινες” λειτουργίες.».

Αναφερόμενος, δε, στην απαιτούμενη χρηματοδότηση για την πράσινη μετάβαση σημείωσε ότι έχει ξεκινήσει η συζήτηση σε επίπεδο ΕΕ και σχεδιάζονται χρηματοδοτικά εργαλεία. Παράλληλα, η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει και θα προβεί σε εκτεταμένες επενδύσεις στα έργα διασύνδεσης δικτύων και στα έργα που αφορούν στην υποδομή ηλεκτροδότησης. «Αυτή τη στιγμή, εστιάζουμε στα Δωδεκάνησα και στις Κυκλάδες, τα οποία αποτελούν κορυφαίους προορισμούς για τις κρουαζιέρες.», πρόσθεσε ο κ. Στυλιανίδης.

Στο περιθώριο της συμμετοχής του στη Σύνοδο της CLIA, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής είχε συνάντηση με Διευθύνοντες Συμβούλους από τον χώρο της κρουαζιέρας, κατά την οποία τόνισε τη σημασία που έχει ο κλάδος για το τουριστικό προϊόν της Ελλάδας, παρουσιάζοντας στοιχεία που αναδεικνύουν την αγορά κρουαζιέρας στην χώρα.

Ο κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα ζητήματα που αφορούν στη Σαντορίνη μετά τη σεισμική ακολουθία, σημειώνοντας ότι το νησί μπορεί να λειτουργήσει ως τουριστικός προορισμός και αυτό το καλοκαίρι, υπό συγκεκριμένες συνθήκες που σχετίζονται με την ασφάλεια επισκεπτών και κατοίκων.


Post
Πολιτική Τρίτη 24.02.2026

Επίσκεψη Υπ. Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτη, στην Ουάσιγκτων (25-27.02.2026)

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Ουάσιγκτων, από τις 25 έως τις 27 Φεβρουαρίου. Κατά την παραμονή του, θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών των Η

Post
Πολιτική Τρίτη 24.02.2026

Γιατί η κυβέρνηση δε κοινοποιεί τη μελέτη διαχείρισης των υδάτων της Κρήτης που εκπονήθηκε από την ολλανδική HVA;

Την κατάθεση στη Βουλή της μελέτης διαχείρισης των υδάτων της Κρήτης που εκπονήθηκε από την ολλανδική εταιρεία HVA ζητάει ο Τομεάρχης Οικονομικών & Ανάπτυξης Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου Χά

Post
Πολιτική Τρίτη 24.02.2026

Ποιοτική αναβάθμιση του συσσιτίου των ΕΔ με τη δημοσίευση στο ΦΕΚ της ΚΥΑ για την αύξηση του χρηματικού αντιτίμου τροφοδοσίας

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Τεύχος Β’, Αρ. Φ.911/18-02-2026), η Κοινή Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια και του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονο