Image
Πέμπτη 13 Μαρτίου 2025 20:00 Ειδήσεις

Ευρωκοινοβούλιο: Έρευνα της εισαγγελίας Βελγίου για νέο σκάνδαλο διαφθοράς με λομπίστες

Η εισαγγελία των Βρυξελλών ανακοίνωσε επιχείρηση κατά της διαφθοράς εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με 100 αστυνομικούς να πραγματοποιούν 21 εφόδους σε όλο το Βέλγιο και στην Πορτογαλία. Η διαφορά από το σκάνδαλο Qatargate είναι ότι δεν κρατείται για ανάκριση κάποιος βουλευτής.

Ωστόσο, ανακρίνονται «πολλοί λομπίστες» και στο επίκεντρο της φερόμενης διαφθοράς βρίσκεται πρώην βουλευτής που εργαζόταν τότε ως διευθυντής δημοσίων υποθέσεων της Huawei στην ΕΕ. Η έρευνα συνδέθηκε με τον κινεζικό τεχνολογικό κολοσσό Huawei και τις δραστηριότητές του στις Βρυξέλλες από το 2021.

Ενήμερο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

«Δωρεάν ταξίδια μέχρι προσκλήσεις σε ποδοσφαιρικούς αγώνες φέρεται να συγκαταλέγονται στις υποτιθέμενες μίζες που συγκαλύφθηκαν ως έξοδα συνεδρίου και καταβλήθηκαν σε διάφορους μεσάζοντες», ανέφερε το γραφείο του εισαγγελέα προσθέτοντας ότι εξετάζει εάν υπήρχε και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «έχει λάβει γνώση των πληροφοριών και αν ζητηθεί θα υπάρξει συνεργασία με τις δικαστικές αρχές».

Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Soir η βελγική δικαιοσύνη υποψιάζεται ότι λομπίστες της κινεζικής εταιρείας Huawei δωροδόκησαν περίπου δεκαπέντε ευρωβουλευτές (νυν ή πρώην), προκειμένου να προωθήσουν την εμπορική πολιτική της εταιρείας στην Ευρώπη.

Πραγματοποιήθηκαν συλλήψεις ατόμων που εργάζονται ή εργάζονταν για τη Huawei, έπειτα από έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στα σπίτια και στα γραφεία τους. Τα άτομα αυτά οδηγούνται σε ανάκριση.

«Επιρροή ξένων κρατών»

Οι έλεγχοι ήρθαν εν μέσω αυξανόμενων πληροφοριών για την επιρροή ξένων κρατών στη λήψη αποφάσεων της Ε.Ε.

Υπενθυμίζεται ότι δύο χρόνια νωρίτερα, το Μαρόκο και το Κατάρ είχαν κατηγορηθεί για εμπλοκή στο Qatargate και απόπειρα επιρροής αποφάσεων μέσω δωροδοκιών, χρησιμοποιώντας ενδιάμεσους οργανισμούς.

Πηγή: enikos.gr


Post
Ειδήσεις Πέμπτη 21.05.2026

Το 56% των Ευρωπαίων δηλώνει ότι δεν έχει πρόσβαση στα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς, σύμφωνα με νέα μελέτη

Με τους πολίτες όλων των ευρωπαϊκών χωρών να υποφέρουν από έλλειψη πρόσβασης στα ΜΜΜ, η Greenpeace καλεί τις κυβερνήσεις να επενδύσουν επειγόντως σε προσιτές, προσβάσιμες και βιώσιμες μεταφορές για όλ

Post
Ειδήσεις Δευτέρα 11.05.2026

Με συγκίνηση και συμβολισμό τιμήθηκε η Μητρότητα στο Αστρίτσι

Ο «Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και Ν. Ηρακλείου», με σταθερό προσανατολισμό στην ανάδειξη των αξιών της οικογένειας, αφιέρωσε την Κυριακή 10 Μαΐου 2026 σε μια εκδήλωση υ

Post
Ειδήσεις Πέμπτη 07.05.2026

Γ. Αυτιάς για σύνορα: Αύξηση κονδυλίων, άμεσες επιστροφές, ολοκλήρωση έργων στον Έβρο

Δέκα προτάσεις κατέθεσε στην Οικονομική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Αυτιάς, ως εισηγητής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, σχετικά με την οικονομική