Image
Πέμπτη 13 Μαρτίου 2025 12:45 Πολιτική

Γ. Αυτιάς: Δύο δεσμεύσεις για την άμυνα ζητάει από την Κομισιόν

 Δύο άμεσες δεσμεύσεις ζητάει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με γραπτή παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Αυτιάς αναφορικά με την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής και τη χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.

Τονίζει ότι η ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής θα πρέπει να διασφαλίζει την ίση μεταχείριση μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρέπει, όπως αναφέρει, να ισχύει η ίδια δημοσιονομική ελάφρυνση και σε εκείνα τα κράτη που ήδη καλύπτουν το στόχο των αμυντικών δαπανών του ΝΑΤΟ, όπως η Ελλάδα που δαπανά πολλά δισεκατομμύρια ευρώ για την προστασία των συνόρων της.

Επίσης, επισημαίνει ότι η Κομισιόν πρέπει να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς αρκετές χώρες της ΕΕ όπως και η Ελλάδα, έχουν υποστεί τεράστιο κόστος για τη φύλαξη των συνόρων τους και την αναβάθμιση των αμυντικών της δυνατοτήτων.

Ο Ευρωβουλευτής σημειώνει ότι η πρόταση για τη σύσταση Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας, είναι θετική. Ωστόσο, «πρέπει εγκαίρως να διευκρινισθεί από την Επιτροπή ότι τα 150 δισεκατομμύρια ευρώ του νέου ταμείου πρέπει να αξιοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ουδεμία χώρα εκτός ΕΕ δεν πρέπει να δικαιούται χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων».


Post
Πολιτική Τετάρτη 18.02.2026

Συνάντηση στο Καστρί της Βιάννου με τους επαγγελματίες της ευρύτερης περιοχής και τη Δημοτική Αρχή

Κρίσιμη συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε εχθές στην αίθουσα της Πινακοθήκης στο Καστρί, με τη συμμετοχή του Πρ. Υπουργού και Βουλευτή Ηρακλείου Λευτέρη Αυγενάκη, του Δημάρχου Βιάννου κ. Παύλου Μπαρ

Post
Πολιτική Τρίτη 17.02.2026

Στέφανος Γκίκας : «Οι προκλήσεις της σημερινής εποχής στη ναυτιλία, δημιουργούν την ανάγκη υψηλής εξειδίκευσης στους επαγγελματίες του χώρου»

Στην επετειακή εκδήλωση για τα 10 έτη λειτουργίας του αγγλόφωνου Διατμηματικού Προγράμματος Σπουδών (ΔΠΜΣ) στη “Διεθνή Ναυτιλία, Χρηματοοικονομική και Διοίκηση” του Οικονομικού Πανεπιστήμι

Post
Πολιτική Τρίτη 17.02.2026

«ΕΛΛΑΔΑ 2030»: Ο ΚΟΣΜΟΣ ανοίγει τον διάλογο για την Υγεία

Ο ΚΟΣΜΟΣ Πράσινη Συμφωνία, στο πλαίσιο της πρωτοποριακής πρωτοβουλίας «Διάλογοι ΕΛΛΑΔΑ 2030», καλεί πολίτες, φορείς και επαγγελματίες του χώρου σε μια ανοιχτή, και καθαρά ψηφιακή, πολιτική