Image
Πέμπτη 13 Μαρτίου 2025 12:45 Πολιτική

Γ. Αυτιάς: Δύο δεσμεύσεις για την άμυνα ζητάει από την Κομισιόν

 Δύο άμεσες δεσμεύσεις ζητάει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με γραπτή παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Αυτιάς αναφορικά με την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής και τη χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.

Τονίζει ότι η ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής θα πρέπει να διασφαλίζει την ίση μεταχείριση μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρέπει, όπως αναφέρει, να ισχύει η ίδια δημοσιονομική ελάφρυνση και σε εκείνα τα κράτη που ήδη καλύπτουν το στόχο των αμυντικών δαπανών του ΝΑΤΟ, όπως η Ελλάδα που δαπανά πολλά δισεκατομμύρια ευρώ για την προστασία των συνόρων της.

Επίσης, επισημαίνει ότι η Κομισιόν πρέπει να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς αρκετές χώρες της ΕΕ όπως και η Ελλάδα, έχουν υποστεί τεράστιο κόστος για τη φύλαξη των συνόρων τους και την αναβάθμιση των αμυντικών της δυνατοτήτων.

Ο Ευρωβουλευτής σημειώνει ότι η πρόταση για τη σύσταση Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας, είναι θετική. Ωστόσο, «πρέπει εγκαίρως να διευκρινισθεί από την Επιτροπή ότι τα 150 δισεκατομμύρια ευρώ του νέου ταμείου πρέπει να αξιοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ουδεμία χώρα εκτός ΕΕ δεν πρέπει να δικαιούται χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων».


Post
Πολιτική Σάββατο 14.02.2026

Από τη Σόφια αρχίζει η βαλκανική περιοδεία του ΥΜΑΘ-Αθρόα συμμετοχή φορέων και επιχειρήσεων από Ελλάδα και Βουλγαρία

Από τη Σόφια και με αθρόα συμμετοχή φορέων και επιχειρήσεων από την Ελλάδα και την Βουλγαρία αρχίζει την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη, 16 και 17 Φεβρουαρίου, η περιοδεία σε βαλκανικές πρωτεύουσες που δι

Post
Πολιτική Σάββατο 14.02.2026

Σε θεσμική τροχιά οι παρεμβάσεις για τους σεισμόπληκτους - Νέα ΚΥΑ που ανταποκρίνεται στις ανάγκες του Αρκαλοχωρίου

«Με ιδιαίτερη ικανοποίηση χαιρετίζουμε την έκδοση της νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (ΦΕΚ 710/τ.Β΄

Post
Πολιτική Παρασκευή 13.02.2026

Αυτοψία του Χρίστου Δήμα σε αντιπλημμυρικά έργα κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου «Κόρινθος – Πάτρα»

Εργοτάξια των αντιπλημμυρικών έργων που υλοποιούνται κατά μήκος του αυτοκινητοδρόμου «Ολυμπία Οδός» στις Περιφερειακές Ενότητες Κορινθίας και Αχαΐας επισκέφθηκε, σήμερα, ο Υπουργός Υποδομώ