Image
Πέμπτη 13 Μαρτίου 2025 12:45 Πολιτική

Γ. Αυτιάς: Δύο δεσμεύσεις για την άμυνα ζητάει από την Κομισιόν

 Δύο άμεσες δεσμεύσεις ζητάει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με γραπτή παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Αυτιάς αναφορικά με την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής και τη χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.

Τονίζει ότι η ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής θα πρέπει να διασφαλίζει την ίση μεταχείριση μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρέπει, όπως αναφέρει, να ισχύει η ίδια δημοσιονομική ελάφρυνση και σε εκείνα τα κράτη που ήδη καλύπτουν το στόχο των αμυντικών δαπανών του ΝΑΤΟ, όπως η Ελλάδα που δαπανά πολλά δισεκατομμύρια ευρώ για την προστασία των συνόρων της.

Επίσης, επισημαίνει ότι η Κομισιόν πρέπει να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς αρκετές χώρες της ΕΕ όπως και η Ελλάδα, έχουν υποστεί τεράστιο κόστος για τη φύλαξη των συνόρων τους και την αναβάθμιση των αμυντικών της δυνατοτήτων.

Ο Ευρωβουλευτής σημειώνει ότι η πρόταση για τη σύσταση Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας, είναι θετική. Ωστόσο, «πρέπει εγκαίρως να διευκρινισθεί από την Επιτροπή ότι τα 150 δισεκατομμύρια ευρώ του νέου ταμείου πρέπει να αξιοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ουδεμία χώρα εκτός ΕΕ δεν πρέπει να δικαιούται χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων».


Post
Πολιτική Τετάρτη 19.08.2026

Νέα κοινή παρέμβαση ευρωβουλευτών ΠΑΣΟΚ: Η Ευρώπη να πάρει θέση για τη Μονή Αγ. Αικατερίνης στο Σινά

Νέα κοινή γραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσαν σήμερα οι τέσσερις ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μανιάτης, Νίκος Παπανδρέου, Σάκης Αρναούτογλου και Νικόλας Φαραντούρης, αναφορικά με

Post
Πολιτική Τρίτη 18.08.2026

Λ. Αυγενάκης: «Η Ελλάδα αφήνει πίσω τα βάρη του παρελθόντος και χτίζει με αξιοπιστία το μέλλον»

«Η Ελλάδα αφήνει πίσω της ένα από τα πιο βαριά αποτυπώματα της οικονομικής κρίσης: το υπέρογκο δημόσιο χρέος, τονίζει σε δήλωση του ο Λευτέρης Αυγενάκης για τη μείωση του δημόσιου χρέους, που αν

Post
Πολιτική Τρίτη 18.08.2026

Πολεοδόμηση οικισμών: Δεν χτίζεις εκτός αν είσαι… τσιφλικάς. Ακόμη ένα σύστημα δύο ταχυτήτων

Μια ακόμη αδικία εις βάρος των πολλών μικρών ιδιοκτητών ακινήτων σε οικισμούς, που δημιούργησε η κυβέρνηση της ΝΔ σχετικά με την πολεοδόμηση, αναδεικνύει με δήλωσή του ο ανεξάρτητος Βουλευτής Ηρακλείο