Image
Τετάρτη 12 Μαρτίου 2025 18:10 Εκτός Ελλάδος

Κομισιόν: Ποια αμερικανικά προϊόντα βάζει στο στόχαστρο ως αντίποινα στους δασμούς Τραμπ

Σήμερα Τετάρτη (12.03.25) ανακοινώθηκε η λίστα με τα αμερικανικά προϊόντα, που μπαίνουν στο «στόχαστρο» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως αντίποινα στους δασμούς 25% που επέβαλε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στον χάλυβα και στο αλουμίνιο.

Μέσα σε 99 σελίδες της λίστας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περιλαμβάνονται από κρέας, πουλερικά, φρούτα, λαχανικά, αλκοολούχα ποτά, τσίχλες, κομποσχοίνια, προϊόντα ατμίσματος, επιθέματα νικοτίνης και γυναικεία νεγκλιζέ. Όπως αναφέρει το Politico, η συμπερίληψη ρούχων, αντίσκηνων, εργαλείων και οικιακών συσκευών στη λίστα των απειλούμενων με ευρωπαϊκούς δασμούς προϊόντων παραπέμπει σε «επίθεση στον αμερικανικό τρόπο ζωής».

Στη λίστα συμπεριλαμβάνονται ακόμη εργοστασιακά μηχανήματα, εκχιονιστικά μηχανήματα και μοτοσικλέτες.

Νωρίτερα την Τετάρτη, η Επιτροπή ανακοίνωσε αντίποινα σε δύο στάδια που καλύπτουν εξαγωγές της ΕΕ ύψους 26 δισ. ευρώ, τα οποία ξεπερνούν κατά πολύ το ποσό του εμπορικού πολέμου κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ.

Σημειώνεται πως το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ έχει ξεκινήσει έρευνα για να ζητήσει τις απόψεις όσων επηρεάζονται από τους αμερικανικούς δασμούς, θέτοντας ως προθεσμία για την υποβολή προτάσεων την 26η Μαρτίου.

Για την Ευρώπη, οι νέοι δασμοί θα είναι σχεδόν τετραπλάσιοι από το μέγεθος παρόμοιων δασμών που επιβλήθηκαν κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ, όταν οι ΗΠΑ στόχευσαν σχεδόν 7 δισεκατομμύρια δολάρια από τις εξαγωγές μετάλλων του μπλοκ, επικαλούμενες ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια.

Επιπλέον, ο Τραμπ έχει ανακοινώσει αμοιβαίους δασμούς που έρχονται στις αρχές Απριλίου με βάση τις πολιτικές των εταίρων που θεωρούνται εμπόδια στο εμπόριο των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του ευρωπαϊκού φόρου προστιθέμενης αξίας, και έχει βάλει στο στόχαστρο ορισμένα αγαθά, συμπεριλαμβανομένων των ευρωπαϊκών αυτοκινήτων.

Πηγή: newsit.gr


Post
Εκτός Ελλάδος Τρίτη 07.04.2026

Πολεμικό «όχι» του Ιράν στο τελεσίγραφο Τραμπ – Αντίστροφη μέτρηση για ολοκληρωτικό πλήγμα στις υποδομές

Η Τεχεράνη απέρριψε την πρόταση των ΗΠΑ για άμεση εκεχειρία και άνοιγμα των Στενών του Χορμούζ – Τραμπ: «Κάθε γέφυρα και εργοστάσιο θα καταστραφεί μέχρι τα μεσάνυχτα». Σε τεντωμέν

Post
Εκτός Ελλάδος Κυριακή 05.04.2026

Νέο τελεσίγραφο Τραμπ στο Ιράν: «Τρίτη βράδυ τέλος οι γέφυρες και το ρεύμα»

Παράταση 24 ωρών από τον Αμερικανό Πρόεδρο – Σκληρή προειδοποίηση για ολοκληρωτική καταστροφή των υποδομών αν η Τεχεράνη δεν υποχωρήσει. Σε μια κίνηση που κρατά την παγκόσμια κοινότητα σε αναμμ

Post
Εκτός Ελλάδος Κυριακή 05.04.2026

Θρίλερ στο νότιο Ιράν: Η «τεράστια» επιχείρηση διάσωσης του Αμερικανού πιλότου πίσω από τις εχθρικές γραμμές

Συνθήκες μάχης, ανταλλαγή πυρών και καταδίωξη στα επικίνδυνα βουνά – Όλο το παρασκήνιο της αποστολής CSAR για τον εντοπισμό του πληρώματος του F-15E. Συγκλονιστικές λεπτομέρειες έρχονται στο φω