Image
Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2025 14:06 Παράδοση

Στην Νέα Ιωνία το Ντοκιμαντέρ «ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ, ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ»

Την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2025 και ώρα 19:00 θα προβληθεί στον Δημοτικό Κινηματογράφο «Αστέρας» στην Νέα Ιωνία (Ασκληπιού 4) το ντοκιμαντέρ «Βενιζέλος, αγώνας για τη Μικρά Ασία», μία παραγωγή του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», της ΕΡΤ και της Long Run Productions.

Την εκδήλωση διοργανώνουν το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», και η Δ.Ε. του Κέντρου Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού (ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.) του Δήμου Νέας Ιωνίας.

Η ταινία είναι βασισμένη στη βιογραφία «Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Άνθρωπος, ο Ηγέτης» του Νικόλαου Παπαδάκη-Παπαδή. Το σενάριο υπογράφει ο Απόστολος Καρακάσης και τη σκηνοθεσία ο Νίκος Νταγιαντάς. Επιστημονικοί σύμβουλοι είναι οι Ελένη Γαρδίκα-Κατσιαδάκη, Γιώργος Κουκουράκης και Μανόλης Κούμας και σύμβουλος παραγωγής η Άρτεμις Κλίτση. Στον ρόλο του Βενιζέλου εμφανίζεται ο Γιώργος Δάμπασης, ενώ αφηγητής είναι ο Αλέξανδρος Λογοθέτης.
Μέσα από δραματοποιημένες σκηνές, σπάνιο αρχειακό υλικό και συνεντεύξεις κορυφαίων Ελλήνων και ξένων επιστημόνων, το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει τα γεγονότα της εποχής εμβαθύνοντας στις στρατηγικές επιλογές του Βενιζέλου. Η ταινία δίνει απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα που απασχολούν ακόμη, έναν αιώνα μετά, την κοινή γνώμη και φωτίζει την πορεία ενός χαρισματικού πολιτικού, ο οποίος τόλμησε να πάρει κρίσιμες αποφάσεις, ο απόηχος των οποίων φτάνει έως τις μέρες μας.
Η πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας τον Νοέμβριο του 2022. Ακολούθησαν προβολές σε πολλές πόλεις ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ προβλήθηκε και στη μικρή οθόνη, στην ΕΡΤ και στο Ertflix. Έχει επίσης συμμετάσχει στο διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας, στο Καστελόριζο, στο φεστιβάλ ελληνικού κινηματογράφου στη Μελβούρνη και το Σίδνεϊ, στο Περθ, στο London Greek Film Festival όπου απέσπασε τιμητική διάκριση, στη Λωζάννη, στα φεστιβάλ ελληνικού κινηματογράφου του Λος Άντζελες και του Σαν Φρανσίσκο όπου και στα δύο τιμήθηκε με το βραβείο κοινού, επίσης στα φεστιβάλ ελληνικού κινηματογράφου στην Τάμπα της Φλόριντα, στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στο Χιούστον του Τέξας, και στο αντίστοιχο Φεστιβάλ του Μόντρεαλ, καθώς και στο διεθνές φεστιβάλ ιστορικού κινηματογράφου στην Αυστρία όπου απέσπασε το βραβείο Best Historical Worldbuilding Award. Στο Φεστιβάλ ΑΓΩΝ απέσπασε το Βραβείο Εκπαιδευτικής Ταινίας «Χρήστος Λαμπράκης» «για το θαυμάσιο σενάριο και τον εξαίρετο σκηνοθετικό χειρισμό για μια ιστορική εποχή-πληγή της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας». Πρόσφατα προβλήθηκε επίσης στο King’s College στο Λονδίνο και στο κινηματογραφικό φεστιβάλ GrecDoc που διοργανώθηκε από την ένωση Ecrans des Mondes στο Παρίσι.

Post
Παράδοση Τετάρτη 09.09.2026

Λαμπερή αυλαία του 3ου Φεστιβάλ των Τειχών με τον Ιταλό συνθέτη Nicola Piovani και την έκθεση Εθνικής Αντίστασης στη Στοά Μακάσι

Με την πολυαναμενόμενη συναυλία του βραβευμένου με Όσκαρ Ιταλού συνθέτη Nicola Piovani πέφτει η αυλαία του 3ου Φεστιβάλ των Τειχών την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου. Ο σπουδαίος δημιουργός επιστρέφει στο Ηράκ

Post
Παράδοση Τετάρτη 09.09.2026

Έρχεται το Italian Film Days 2026 στον Δημοτικό Θερινό Κινηματογράφο Βηθλεέμ

Ανοίγει τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου η αυλαία του Φεστιβάλ Ιταλικού Κινηματογράφου «Italian Film Days 2026» στον Θερινό Κινηματογράφο Βηθλεέμ του Δήμου Ηρακλείου για μια ακόμα χρονιά, με επτά

Post
Παράδοση Τρίτη 08.09.2026

Mε ηλεκτρονική μουσική στην Πύλη Βιτούρι και συναυλία τζαζ στον Προμαχώνα Παντοκράτορα συνεχίζεται το 3o Φεστιβάλ των Τειχών του Δήμου Ηρακλείου

Mε ηλεκτρονική μουσική Eclipsó στην Πύλη Βιτούρι και τη συναυλία τζαζ με τον Πέτρο Κλαμπάνη στον Προμαχώνα Παντοκράτορα συνεχίζεται την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου το 3ο Φεστιβάλ των Τειχών, το οποίο