Image
Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2025 13:37 Είς Υγείαν

3ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Αμυλοείδωση και άλλα Σπάνια Αιματολογικά Νεοπλάσματα

 Το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριου διοργανώνει η Ιατρική Εταιρεία Μελέτης της Βιολογίας και Θεραπείας του Καρκίνου (Ι.Ε.Μ.ΒΙ.ΘΕ.Κ) σε συνεργασία με τη Μονάδα Πλασματοκυτταρικών ∆υσκρασιών και το Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης στην Αμυλοείδωση της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ όπου θα πραγματοποιηθεί στις 21, 22 και 23 Φεβρουαρίου, στο ξενοδοχείο Divani Caravel, με θέμα: "Αμυλοείδωση και άλλα Σπάνια Αιματολογικά Νεοπλάσματα: Προσεγγίσεις στη Διάγνωση και τη Θεραπεία".

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, τα τελευταία χρόνια έχει γίνει σημαντική πρόοδος στην κατανόηση της παθοφυσιολογίας και των γενετικών μηχανισμών πρόκλησης των σπανιότερων πλασματοκυτταρικών δυσκρασιών, όπως η μακροσφαιριναιμία του Waldenström, η συστηματική AL αμυλοείδωση, η πρωτοπαθής πλασματοκυτταρική λευχαιμία, το σύνδρομο POEMS, αλλά και άλλων σπάνιων αιματολογικών νεοπλασιών, όπως το υπερηωσινοφιλικό σύνδρομο, οι ιστιοκυτταρώσεις, η συστηματική μαστοκυττάρωση κ.α. Αυτό οδήγησε σε νεότερες θεραπευτικές προσεγγίσεις με σημαντικό όφελος επιβίωσης για τους ασθενείς με τα νοσήματα αυτά. Επομένως, επιλέξαμε να αναπτύξουμε όλες τις πρόσφατες γνώσεις της βιολογίας που επηρέασαν τη διάγνωση, την πρόγνωση και τη θεραπεία τους.

Η ανάπτυξη νέων βιολογικών θεραπευτικών επιλογών εκτός από την παροχή σημαντικών όπλων στη μάχη μας για την ίαση των ασθενών μας, δημιούργησε ταυτόχρονα καινούρια ερωτήματα, που μερικές φορές έχουν διλημματικό χαρακτήρα και αφορούν τη θέση των φαρμάκων αυτών σε σχέση με τη μέχρι σήμερα φαρμακευτική αγωγή ή τους συνδυασμούς τους με τα παλαιότερα φάρμακα.

Στο πεδίο της αμυλοείδωσης, η βελτίωση των διαγνωστικών μεθόδων και η ένταξη νεότερων θεραπειών στον θεραπευτικό αλγόριθμο έχει βελτιώσει την πρόγνωση των ασθενών αλλά έχει δημιουργήσει σημαντικές προκλήσεις στην διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγιση καθώς η επικάλυψη των συχνότερων μορφών της νόσου (της AL και της ATTR) απαιτεί πρόσβαση σε νεότερες τεχνικές τυποποίησης.


Η διαθεσιμότητα αυτών των μεθόδων και στην Ελλάδα, ανοίγει νέες προοπτικές για την διάγνωση των ασθενών μας. Από την άλλη η υποστηρικτική αγωγή των ασθενών με αμυλοείδωση απαιτεί την συνεργασία έμπειρων γιατρών διαφορετικών ειδικοτήτων για την βέλτιστη αντιμετώπιση των επιπλοκών της νόσου, στο πλαίσιο πολυεπιστημονικών ομάδων.

Έμπειροι και καταξιωμένοι επιστήμονες από την Ελλάδα και το Εξωτερικό θα αναπτύξουν τα θέματα και θα θέσουν τα ζητήματα που χρήζουν απαντήσεων και αφορούν τα σπάνια αιματολογικά νεοπλάσματα και την αμυλοείδωση. Ο διάλογος που θα αναπτυχθεί θα συμβάλλει στην εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων, στη σύγκλιση των πρακτικών, στον προσανατολισμό και την προώθηση των ερευνητικών προσπαθειών των μελών της εταιρείας.

Post
Είς Υγείαν Τρίτη 20.10.2026

Ξεκίνησε το 3ο Φεστιβάλ Πρόληψης της Περιφέρειας Κρήτης (Vid)

Πάνω από 5000 άτομα αναμένεται να επισκεφθούν το 3ο Φεστιβάλ Πρόληψης της Περιφέρειας Κρήτης, που ήδη ξεκίνησε όπως αναφέρει ο αναπληρωτής Περιφερειάρχης Κρήτης Γιώργος Πιτσούλης. Μικροί και μεγάλο

Post
Είς Υγείαν Τρίτη 20.10.2026

Καρκίνος του Μαστού, από την πρόληψη ως την αποκατάσταση - Εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης

Το Παράρτημα Ηρακλείου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, σε συνδιοργάνωση με την 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, διοργανώνει εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού με αφορμή τον Ο

Post
Είς Υγείαν Τρίτη 20.10.2026

Φωταγώγηση κτιρίου ΠΕ Χανίων στα Ροζ για τον καρκίνο του μαστού

Ο Οκτώβριος έχει καθιερωθεί παγκοσμίως ως μήνας αγώνα κατά του καρκίνου του μαστού, μήνας πρόληψης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του γυναικείου πληθυσμού και όχι μόνο. Ο καρκίνος του μαστού δεν είν