Image
Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2025 13:50 Είς Υγείαν

Ποια μπαχαρικά δεν πρέπει να λείπουν από κάθε κουζίνα

Τα παρακάτω τρία μπαχαρικά είναι σώφρον να τα χρησιμοποιείτε όπου και όσο μπορείτε στην μαγειρική σας, σύμφωνα με τη διαιτολόγο Shyla Cadogan.

Κουρκουμάς

Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί το κάρυ είναι κιτρινωπό; Η απάντηση είναι ότι τέτοιο χρώμα έχεις ο κουρκουμάς. Περιέχει πολλές διαφορετικές ενώσεις, με πιο αξιοσημείωτη την κουρκουμίνη. Μπορείτε να καταναλώσετε τον κουρκουμά ως μπαχαρικό ή να τον πάρετε ως συμπλήρωμα.

Ο κουρκουμάς χρησιμοποιείται σήμερα κυρίως σε πιάτα ινδικής κουζίνας. Ωστόσο, οι ταπεινές απαρχές του μπορούν να εντοπιστούν στην ινδική ιατρική πριν από χιλιάδες χρόνια. Σε αυτήν την κουλτούρα, πιστεύεται ότι ενισχύει την ενέργεια του σώματος, ανακουφίζει τα αέρια, βοηθά στην πέψη, ρυθμίζει την έμμηνο ρύση, βελτιώνει την αρθρίτιδα και πολλά άλλα.

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι ο κουρκουμάς μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο, να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και καρκίνου και να ανακουφίσει την αρθρίτιδα.

Σκόρδο

Το σκόρδο είναι λαχανικό και όχι μπαχάρι, αλλά λόγω του τρόπου που το χρησιμοποιούμε στην μαγειρική συγκαταλέγεται στα μπαχαρικά. Ανήκει στην οικογένεια των φυτών Allium και σχετίζεται στενά με τα κρεμμύδια και τα πράσα. Αναπτύσσεται σε πολλά μέρη σε όλο τον κόσμο και είναι βασικό σχεδόν σε κάθε κουζίνα, λόγω της ιδιαίτερης μυρωδιάς και του βάθους της γεύσης που προσθέτει στα πιάτα.

Το σκόρδο χρησιμοποιείται επίσης για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες εδώ και χιλιάδες χρόνια. Οι Αιγύπτιοι, οι Έλληνες, οι Ρωμαίοι, οι Κινέζοι και οι Ινδοί είναι γνωστό ότι το χρησιμοποιούσαν κατά κόρον στην αρχαιότητα.

Το σκόρδο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης και, ως εκ τούτου, τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Περιέχει επίσης αντιοξειδωτικά που υποστηρίζουν την ικανότητα του σώματος να προστατεύεται από την οξειδωτική βλάβη, η οποία έχει αποδειχθεί ότι οδηγεί σε ασθένειες όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις.
Κανέλα

Η κανέλα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή μπαχαρικά. Θα τη βρείτε τόσο σε αλμυρά, όσο και σε γλυκά πιάτα. Λειτουργεί ως ισχυρό αντιοξειδωτικό που μειώνει την φλεγμονή στο σώμα. Εκτός από αυτό, μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να ωφελήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι ακόμη και μισό κουταλάκι του γλυκού κανέλα θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικό. Ένας εύκολος τρόπος, για να την ενσωματώσετε στην καθημερινότητά σας, είναι να την βάζετε σε smoothies, πάνω από ψιλοκομμένα μήλα, πάνω από τηγανίτες (ή και μέσα στο κουρκούτι), σε πλιγούρι βρώμης για πρωινό και ακόμη και σιγοβράζοντας ένα ολόκληρο ξυλάκι σε πιάτα κοκκινιστού βοείου κρέατος.

 

Post
Είς Υγείαν Πέμπτη 11.12.2025

Παρατείνονται τα προληπτικά μέτρα για την ευλογιά των αιγοπροβάτων στην Κρήτη έως την 31η Δεκεμβρίου 2025

Η Περιφέρεια Κρήτης ενημερώνει τον αγροκτηνοτροφικό κόσμο και τους εμπλεκόμενους φορείς ότι παρατείνονται τα άμεσα, προληπτικά μέτρα για την προστασία της κτηνοτροφίας του νησιού από τη νόσο της Ευλογ

Post
Είς Υγείαν Πέμπτη 11.12.2025

Έρευνα: Η μαύρη σοκολάτα μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση – Τι δείχνουν τα νέα ευρήματα

Νέα επιστημονική μελέτη του King’s College London, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Aging», δείχνει ότι μια ουσία που βρίσκεται στη μαύρη σοκολάτα ενδέχεται να επιβραδύνει τον ρυθμό τ

Post
Είς Υγείαν Τετάρτη 10.12.2025

Επαναστατική γονιδιακή μέθοδος αντιστρέφει ανίατες λευχαιμίες – Η 16χρονη που θεραπεύτηκε πλήρως

Μια θεραπεία που μέχρι πριν λίγα χρόνια θα θεωρούνταν επιστημονική φαντασία κατάφερε να αναστρέψει επιθετικές και μέχρι σήμερα ανίατες μορφές λευχαιμίας, προσφέροντας ελπίδα σε ασθενείς για τους οποίο