Image
Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2025 23:40 Ειδήσεις

Μητσοτάκης: Χαιρετίζουμε την πρόταση της Φον Ντερ Λάιεν να ενεργοποιηθεί η ρήτρα διαφυγής

Την ικανοποίηση του για την πρόταση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να ενεργοποιηθεί η ρήτρα διαφυγής, προκειμένου να εξαιρεθούν οι αμυντικές δαπάνες από τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει αυτή τη θέση εδώ και καιρό, καθώς αποτελεί κρίσιμο βήμα για την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας των κρατών – μελών και, κατ’ επέκταση, για τη συλλογική ασφάλεια της Ευρώπης.

Η ανάρτηση του Έλληνα πρωθυπουργού:

Νωρίτερα, η Πρόεδρος της Επιτροπής, κατά την ομιλία της στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου τόνισε ότι η «Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα για την ασφάλεια» και για να το πετύχει αυτό χρειάζεται να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες – που επί του παρόντος στην ΕΕ είναι λίγο κάτω από το 2% του ΑΕΠ – πάνω από το 3% του ΑΕΠ και αυτό σημαίνει εκατοντάδες δισεκατομμύρια περισσότερες επενδύσεις κάθε χρόνο.

Για το λόγο αυτό, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι θα προτείνει την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας για τις αμυντικές επενδύσεις. «Αυτό θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να αυξήσουν σημαντικά τις αμυντικές τους δαπάνες» είπε, σημειώνοντας ότι αυτό θα γίνει «ελεγχόμενα και υπό όρους».

πηγή: news.gr

 

Post
Ειδήσεις Τετάρτη 08.10.2025

«Η Κοινή Αγροτική Πολιτική αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», παρέμβαση του Μανώλη Κεφαλογιάννη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Αναλυτικά η παρέμβαση: «Η ΚΑΠ είναι η ζωντανή ιστορία, η ταυτότητα της Ευρώπης. Αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Εγγυήθηκε την επισιτιστική ασφάλεια και τη συνοχή τη

Post
Ειδήσεις Πέμπτη 02.10.2025

Σάκης Αρναούτογλου: Η κυκλική οικονομία είναι ένα εισιτήριο για μια δίκαιη και πράσινη Ευρώπη.

Ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Σάκης Αρναούτογλου, συμμετείχε ως ομιλητής στην εκδήλωση «Από τις Ίνες στο Μέλλον: Η Επιχειρηματική Διάσταση της Κυκλικής Βιοοικονομίας», που πραγματοποιήθηκε στ

Post
Ειδήσεις Πέμπτη 02.10.2025

Στην Αθήνα η ευρωπαία εισαγγελέας Λάουρα Κοβέσι – Στο μικροσκόπιο Τέμπη και ΟΠΕΚΕΠΕ

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, Λάουρα Κοβέσι, βρίσκεται στην Αθήνα για σειρά κρίσιμων συναντήσεων σχετικά με πολύκροτες υποθέσεις που απασχολούν την ελληνική Δικαιοσύνη, μεταξύ αυτών και η τ