Image
Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2025 14:03 Πολιτική

Σύσκεψη των Πρυτάνεων των Πανεπιστημίων της Μακεδονίας και της Θράκης

Η διοργάνωση μιας κεντρικής εκδήλωσης για την ανάδειξη του ρόλου και του έργου των πέντε Πανεπιστημίων της Μακεδονίας και της Θράκης την ερχόμενη άνοιξη, μια σειρά εκδηλώσεων και συνεργασιών με τα επιμελητήρια, την βιομηχανία και τις τοπικές επιχειρήσεις για την σύνδεση των Πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας καθώς και η διεθνοποίηση αυτών των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν και οι αποφάσεις, οι οποίες ελήφθησαν με τους Πρυτάνεις των πέντε ΑΕΙ στην Βόρειο Ελλάδα, στην σύσκεψη που συγκάλεσε ο Υφυπουργός Εσωτερικών - αρμόδιος για την Μακεδονία και Θράκη - Κωνσταντίνος Π. Γκιουλέκας στο Διοικητήριο της Θεσσαλονίκης, σήμερα, Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2025.
Η σύσκεψη αυτή, που όπως σημείωσαν οι Πρυτάνεις έγινε για πρώτη φορά, είχε ως στόχο την διερεύνηση τρόπων και συνεργειών, που θα οδηγήσουν ταχύτερα στην ανάπτυξη της Μακεδονίας και της Θράκης και θα την καταστήσουν ένα πραγματικό Κέντρο Παιδείας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Τα πέντε αυτά Πανεπιστήμια είναι τα προπύργια της δημόσιας εκπαίδευσης για την παραγωγή γνώσης, την προαγωγή της έρευνας και την προετοιμασία χιλιάδων νέων επιστημόνων με υψηλού επιπέδου εφόδια και δεξιότητες ώστε να αντιμετωπίσουν, επι ίσοις όροις, τις προκλήσεις και τις προοπτικές που διανοίγονται.
Στην συζήτηση τέθηκαν από την πλευρά των Πρυτάνεων και άλλα επιμέρους ζητήματα που απασχολούν την λειτουργία των Πανεπιστημίων και επισημάνθηκε ότι η σημερινή σύσκεψη είναι η έναρξη μιας συνεργασίας, στο επίπεδο των Πανεπιστημίων, ώστε να συμβάλλουμε όλοι μαζί για να ανέβει η Μακεδονία και η Θράκη πιο ψηλά.
Οι πέντε Πρυτάνεις σημείωσαν την πολύπλευρη σημασία της σημερινής σύσκεψης και επισήμαναν ότι τα πέντε Πανεπιστήμια έχουν ενεργή συμμετοχή στην ανάπτυξη της Βορείου Ελλάδος και την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού της.
Ο Υφυπουργός ενημέρωσε τους Πρυτάνεις ότι, στο πλαίσιο του συντονιστικού ρόλου του, το ΥΜΑΘ μπορεί να λειτουργήσει ως σύνδεσμος με την κεντρική Κυβέρνηση, σε απόλυτη συνεργασία με το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας, προκειμένου όλο αυτό το έργο που παράγεται από τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα στην Βόρειο Ελλάδα να προβληθεί και να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας και, ειδικότερα, της Βορείου Ελλάδος.
Επίσης, τόνισε ότι είναι σημαντικό να βοηθήσουμε ώστε να μείνουν οι νέοι στον τόπο τους, γιατί αυτό αποτελεί την μεγαλύτερη κινητήριο δύναμη για την ανάπτυξη της Μακεδονίας και της Θράκης: Το πολύ έμψυχο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτουν αυτές οι περιοχές.
Ακόμη, ο Υφυπουργός έθεσε στην σύσκεψη την πρόταση της δημιουργίας μιας πανεπιστημιακής Έδρας Σπουδών Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην γενέθλια γη του μεγαλύτερου Έλληνα όλων των εποχών, κάτι στο οποίο συμφώνησαν απόλυτα οι Πρυτάνεις και, ιδίως, ο Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Επίσης, συζητήθηκε η ανάγκη της ύπαρξης και ενός εντελώς αναβαθμισμένου Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών, στον τόπο που γεννήθηκε ο μεγαλύτερος φιλόσοφος όλων των εποχών, ο Αριστοτέλης. Αυτά θα μπορούσαν να αποτελέσουν πόλο έλξεως για σπουδαστές, ερευνητές και ιστορικούς από όλον τον κόσμο καθώς και μια γέφυρα συνεργασίας με την Ομογένεια αλλά και να δημιουργήσουν τις προοπτικές για νέες συνεργασίες με Πανεπιστήμια του εξωτερικού.
Στην σύσκεψη συμμετείχαν οι Πρυτάνεις του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Χαράλαμπος Φείδας, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Στέλιος Κατρανίδης, του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος Σταμάτης Αγγελόπουλος, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Φώτης Μάρης και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Θεοδουλίδης.

Post
Πολιτική Σάββατο 17.10.2026

Κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Μανώλη Συντυχάκη στο Παλιό Ψυγείο στο λιμάνι Ηρακλείου

Κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Μανώλη Συντυχάκη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης και Βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ, επισκέφθηκε τον χώρο του Παλιού Ψυγείου στο λιμάνι του Ηρακλείου όπου για ακόμ

Post
Πολιτική Σάββατο 17.10.2026

Γιατί δεν εκτελούνται άμεσα οι τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις καταβολής αναδρομικών συνταξιούχων από τον eΕΦΚΑ;

Τις καθυστερήσεις τουeΕΦΚΑ στην καταβολή αναδρομικών σε συνταξιούχους που έχουν στα χέρια τους τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις αναδεικνύει ο ανεξάρτητος Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, καταθέτο

Post
Πολιτική Παρασκευή 16.10.2026

Β. Κικίλιας από το Τόκιο: «Ελλάδα και Ιαπωνία διαθέτουν το 32% του παγκόσμιου στόλου και μπορούν να επηρεάσουν τις εξελίξεις στην παγκόσμια ναυτιλία»

Στη σημασία της συνεργασίας Ελλάδας και Ιαπωνίας για τη διαμόρφωση των εξελίξεων στην παγκόσμια ναυτιλία, τη διασφάλιση του ελεύθερου εμπορίου και την προστασία των οικονομιών και των κοινωνιών από τι