Image
Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2025 10:18 Παράδοση Νομός: Ηρακλείου

Θέατρο τις Δευτέρες: Ισμήνη της Καρόλ Φρεσέτ στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου

Μέσα στο 2024 επιχειρήθηκε η μετάφραση, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ενός έργου που προέρχεται από το εξωτερικό αλλά έχει καθαρά ελληνική θεματολογία. Η Ισμήνη της Καρόλ Φρεσέτ, με πρωτότυπο τίτλο Ismène, πρωτοπαρουσιάστηκε στη σκηνή την 1η Ιουνίου 2023 στην ‘‘Άνοιξη των Κωμικών’’ της γαλλικής πόλης Μονπελιέ από το ‘‘Théâtre de la Remission’’ σε σκηνοθεσία της Marion Coutarel. Τον ρόλο της Ισμήνης ενσάρκωσε η Mama Prassinos, ηθοποιός με ελληνικές ρίζες.
Στα ελληνικά μεταφράστηκε από τον Δημήτρη Φίλια, Καθηγητή Λογοτεχνικής Μετάφρασης στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Την ίδια χρονιά εκδόθηκε από τις εκδόσεις ‘‘Λιοτρίβι’’ και παρουσιάστηκε στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Βιβλίου Τρίπολης σε πρώτη πανελλήνια σκηνική παρουσίαση στο Μαλλιαροπούλειο Θέατρο από την ηθοποιό Ηλέκτρα Φραγκιαδάκη, σκηνοθετημένο από τον Επίκουρο Καθηγητή Θεατρολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Μανώλη Σειραγάκη στις 19 Νοεμβρίου 2024. Την παράσταση παρακολούθησε η συγγραφέας.

Πρόκειται για έναν εντυπωσιακό μονόλογο, όπου η συγγραφέας δίνει βήμα στην αγνοημένη και περιθωριοποιημένη από τη διεθνή δραματική λογοτεχνία ηρωίδα με σκοπό να βάλει σε μια τάξη τις σκέψεις της, να διατυπώσει κι εκείνη τα επιχειρήματά της για τη στάση της απέναντι στα γεγονότα, να παρουσιάσει τα ελαφρυντικά της για τις βαριές κατηγορίες της υποταγμένης, φοβισμένης και άβουλης αδελφής της τιτάνιας Αντιγόνης. Ο γνωστός μύθος από τον θηβαϊκό κύκλο ξαναζωντανεύει από μια γυναίκα που, έρχεται βέβαια από τα βάθη του χρόνου, αναπτύσσει όμως έναν απολύτως σύγχρονο προβληματισμό. Το έργο αγγίζει με λεπτότητα αλλά και βάθος τις αδερφικές σχέσεις, ένα ζήτημα που πολλές φορές σημαδεύει ανεξίτηλα τη ζωή των νέων ανθρώπων.

 

Post
Παράδοση Πέμπτη 30.07.2026

Γέφυρες πολιτισμού και παράδοσης στον Εμπρόσνερο

Εκδήλωση με μνήμες ξενιτιάς, άρωμα Ομογένειας, μουσική, χορούς και ριζίτικα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 1 Αυγούστου 2026 στις 7:30 μ.μ. στο θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» στον Εμπρόσνερο Αποκ

Post
Παράδοση Δευτέρα 27.07.2026

Εγκαίνια της έκθεσης «Μόνιμη Συλλογή-Δωρεές» - ονοματοδοσία αίθουσας προς τιμήν της εικαστικού Χρύσας Βαθιανάκη

Η Δημοτική Πινακοθήκη Μαλεβιζίου, σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Μαλεβιζίου, εγκαινιάζει την έκθεση «Μόνιμη Συλλογή – Δωρεές», η οποία είναι αφιερωμένη στη μνήμη της εκλιπούσας πρώτης

Post
Παράδοση Δευτέρα 27.07.2026

Παρουσιάστηκε το Φεστιβάλ Λόγου & Τέχνης ΖΟΡΜΠΑΣ που οργανώνει το μουσείο Καζαντζάκη 29 Ιουλίου με 2 Αυγούστου (βίντεο)

To Φεστιβάλ Λόγου & Τέχνης ΖΟΡΜΠΑΣ που οργανώνει το μουσείο Καζαντζάκη από τις 29 Ιουλίου έως τις 2 Αυγούστου 2026, κάνοντας ένα ταξίδι στον κόσμο του εμβληματικού ήρωα του Νίκου Καζαντζάκη, παρο