Image
Παρασκευή 07 Φεβρουαρίου 2025 19:33 Οικονομία

Φρένο στην επιστροφή 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο βάζει το ΥΠΟΙΚ - Προέχει η μείωση φορολογίας εισοδήματος

Πρόθεση μπορεί να υπάρχει, όμως δεν υπάρχουν τα χρήματα για την επαναφορά των δώρων στο δημόσιο, διαμηνύουν σταθερά από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, απαντώντας στο μέτωπο ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, να βάλουν ουρανοκατέβατες αυξήσεις για δημοσίους υπαλλήλους, σε πρώτο πλάνο.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, δεσμεύτηκε χθες, σε συνάντηση με εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ, ότι το κόμμα του, θα πάρει πρωτοβουλία για την επαναφορά καταρχάς του 13ου μισθού στο δημόσιο.

Είχε προηγηθεί ανάλογη πρωτοβουλία από τον ΣΥΡΙΖΑ τη Δευτέρα. Ως πρώτη κίνηση ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τροπολογία για επαναφορά 13ου και 14ου μισθού, Το θέμα συζήτησε ο πρόεδρος του κόμματος Σωκράτης Φάμελλος, την Τετάρτη το μεσημέρι, κατά τη συνάντηση του με Εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ.

Λόγω της άτυπης συμμαχίας ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα, παρά την ξεκάθαρη απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, ότι δεν εξετάζεται τέτοιο θέμα η επαναφορά των δώρων, συντηρείται στην επικαιρότητα με τη συνέχεια της σχετικής δικαστική προσφυγής που έκανε η ΑΔΕΔΥ.

Αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, εξηγούσαν την απόρριψη του αιτήματος για την επαναφορά των δώρων στο δημόσιο, με δημοσιονομική επιχειρηματολογία.

Τόνιζαν συγκεκριμένα, ότι για την επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού στο δημόσιο θα απαιτούσε μόνιμο δημοσιονομικό χώρο ύψους 2,5 δις ευρώ. Μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές, το κόστος επαναφοράς των δώρων θα ξεπερνούν τα 3 δις ευρώ. Όσο δηλαδή είναι το ετήσιο όριο αύξησης των δαπανών, που προβλέπει το δημοσιονομικό σύμφωνο το οποίο έχει διαπραγματευτεί η Ελλάδα με τις Βρυξέλλες, για την περίοδο 2025-2028. Οι ίδιες πηγές σημείωναν, ότι οι δεσμεύσεις και οι περιορισμοί της χώρας συνεχίζουν να υπάρχουν.

Συνεπώς, οι ελαφρύνσεις τις οποίες σχεδιάζει η κυβέρνηση και το ΥΠΕΘΟ θα πρέπει να είναι συμβατές με αυτές της δεσμεύσεις. Άρα, μια απότομη αύξηση των δαπανών κατά 3 δις για την επαναφορά των δώρων στο δημόσιο δεν είναι εφικτή.

Και οι συντάξεις;

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν, ότι ακόμη και αν η κυβέρνηση αποφάσιζε την επαναφορά των δώρων στο δημόσιο, θα ήταν αυτόματα υπόλογη στους συνταξιούχους, οι οποίοι θα είχαν ανάλογα αιτήματα. Ήδη το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) έχει δηλώσει ότι προτίθεται να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και το Ελεγκτικό Συνέδριο, ζητώντας τη διεξαγωγή πρότυπης δίκης, για την επαναφορά της 13ης και της 14ης σύνταξης. Τούτο δε ενώ εντός των ημερών, αναμένεται η απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου (ΑΕΔ), για τα αναδρομικά 11 μηνών που σχετίζονται με τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και την κατάργηση δώρων και επιδομάτων κατά την περίοδο των μνημονίων.

Είναι πάντως προφανές, ότι με την επαναφορά των δώρων σε δημόσιο και συντάξεις, υπό τις παρούσες συνθήκες, η χώρα θα εκτροχιάζονταν δημοσιονομικά, επιστρέφοντας σε καιρούς που όλοι θέλουμε να ξεχάσουμε.

Μειώσεις φόρων στην ΔΕΘ

Πρόσφατα, ο υπουργός εθνικής οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξή του, τόνισε ότι οι μειώσεις φόρων που σχεδιάζονται, βασίζονται στο αποτέλεσμα της προσπάθειάς που γίνεται, για την περιστολή της φοροδιαφυγής, από την οποία υπάρχουν βάσιμες προσδοκίες ότι θα έχουμε περισσότερα έσοδα από τα 1,8 δις ευρώ του 2024. Κατέληξε δε λέγοντας ότι με το περιθώριο που θα υπάρξει, θα μπορέσει το Σεπτέμβριο ο πρωθυπουργός να ανακοινώσει μειώσεις άμεσων φόρων που θα πάνε κατευθείαν στην τσέπη των φορολογουμένων.

Πηγή: thetoc.gr


Post
Οικονομία Πέμπτη 21.05.2026

Φορολοταρία ΑΑΔΕ. Κλήρωση Μαΐου 2026 με κέρδος από 1.000 έως 50.000 ευρώ

Τις τελευταίες ημέρες του Μαΐου 2026 θα διενεργηθεί από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) η κλήρωση Μαΐου 2026 της φορολοταρίας (για τις αποδείξεις με κάρτες) Στην κλήρωση του Μαΐου 2026 ι

Post
Οικονομία Τρίτη 19.05.2026

Επισκόπηση του Παγκόσμιου Τομέα Οίνου το 2025, από τον O.I.V

Παρατίθεται η περίληψη της πρόσφατης Έκθεσης του Διεθνούς Γραφείου Αμπέλου και Οίνου (O.I.V) σχετικά με την επισκόπηση του παγκόσμιου τομέα του οίνου το 2025, συμπεριλαμβανομένων των τάσεων στην έκτα

Post
Οικονομία Κυριακή 17.05.2026

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Στο 55% η υποβολή – Πάνω από 3,6 εκατ. δηλώσεις έχουν ήδη κατατεθεί

Με σταθερούς ρυθμούς συνεχίζεται η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, καθώς εκατομμύρια φορολογούμενοι έχουν ήδη ολοκληρώσει τη διαδικασία αρκετές εβδομάδες πριν από τη λήξη της προθεσμίας.