Image
Τετάρτη 05 Φεβρουαρίου 2025 12:35 Είς Υγείαν

Ποια είναι η ώρα της ημέρας που αισθανόμαστε περισσότερο χαρούμενοι;

Η καλή μας διάθεση βρίσκεται στο αποκορύφωμά της το πρωι. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν επιστήμονες από το University College London (UCL), αναλύοντας δεδομένα από σχεδόν 50.000 ενήλικες από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Μάρτιο του 2022.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι καλοκαιρινοί μήνες κάνουν τους ανθρώπους περισσότερο χαρούμενους σε σύγκριση με τους χειμερινούς.

Πιο συγκεκριμένα, τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι ανεξάρτητα από την ημέρα, ένα άτομο ξυπνά με καλή διάθεση, η οποία στη συνέχεια παρουσιάζει διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια του 24ωρου, πριν φτάσει στα χαμηλότερο επίπεδο περίπου τα μεσάνυχτα.

Η ημέρα της εβδομάδας είχε επίσης αντίκτυπο στη διάθεση, σύμφωνα με στοιχεία, με τους ανθρώπους να είναι πιο χαρούμενοι το πρωί του Σαββατοκύριακου από ό,τι όταν ξυπνούσαν τις καθημερινές.

Ωστόσο, αν και η διάθεση είναι στο υψηλότερο επίπεδό της τα πρωινά του Σαββατοκύριακου, παράλληλα μπορεί να είναι στο χαμηλότερο επίπεδό της τα βράδια του Σαββατοκύριακου συγκριτικά με τα βράδια της υπόλοιπης εβδομάδας. «Γενικά, τα πράγματα φαίνονται καλύτερα το πρωί», γράφουν οι επιστήμονες στην εργασία τους.

Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν εναλλαγές στην ψυχική υγεία – συμπτώματα κατάθλιψης και/ή άγχους – καθώς και το αίσθημα ευτυχίας, ικανοποίησης από τη ζωή, ή μοναξιάς.

Τα άτομα στη μελέτη απάντησαν σε ερωτηματολόγια, συμπεριλαμβανομένων ερωτήσεων όπως: «Την περασμένη εβδομάδα, πόσο ευτυχισμένος ένιωθες;», «Πόσο ικανοποιημένος ήσουν με τη ζωή σου;» και «Σε ποιο βαθμό έχεις νιώσει ότι τα πράγματα που κάνεις στη ζωή σου αξίζουν;».

Παράγοντες όπως η ηλικία, η κατάσταση της υγείας και το αν οι άνθρωποι εργάζονταν ελήφθησαν υπόψιν. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ευτυχία, η ικανοποίηση από τη ζωή και οι αξιολογήσεις που άξιζαν τον κόπο ήταν όλα σε υψηλότερο επίπεδο τη Δευτέρα και την Παρασκευή από ό,τι τις Κυριακές και το αίσθημα ευτυχίας ήταν επίσης υψηλότερο την Τρίτη.

Ωστόσο, δεν υπήρχαν στοιχεία ότι η μοναξιά διέφερε μεταξύ των ημερών της εβδομάδας.

Post
Είς Υγείαν Σάββατο 15.11.2025

Γρίπη χειμώνα 2025–2026: Αυξημένη μεταδοτικότητα και ισχυρή σύσταση για εμβολιασμό

Ανησυχία προκαλούν οι πρώτες ενδείξεις για τη δραστηριότητα της εποχικής γρίπης τον φετινό χειμώνα, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα από το νότιο ημισφαίριο δείχνουν ένα κύμα με υψηλή μεταδοτικότητα κ

Post
Είς Υγείαν Πέμπτη 13.11.2025

Νέα ευρήματα συνδέουν τη χρόνια ουλίτιδα με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

Η στοματική υγεία φαίνεται πως έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία απ’ ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα, καθώς νέα επιστημονικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι η χρόνια ουλίτιδα ενδέχεται να αυξάνει τον κίνδυνο ε

Post
Είς Υγείαν Πέμπτη 13.11.2025

Κορονοϊός, γρίπη, ιός RSV: Ενημέρωση ΕΟΔΥ

Κορονοϊός, γρίπη, ιός RSV, ενημέρωση ΕΟΔΥ. Ενιαία έκθεση ΕΟΔΥ Πέμπτη 13.11.2025 Ο ΕΟΔΥ προέβη σε ενίσχυση των ήδη υπαρχόντων συστημάτων επιτήρησης και σε εισαγωγή νέων καταγραφών για την πληρέστερη