Image
Τετάρτη 05 Φεβρουαρίου 2025 12:25 Πολιτική

Χρήστος Στυλιανίδης: «Διατομεακή συνεργασία: Απαραίτητη προϋπόθεση για τη διαφύλαξη της ηγετικής θέσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη ναυτιλία, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της βιωσιμότητας της ναυτιλιακής βιομηχανίας»

Απαραίτητη προϋπόθεση χαρακτήρισε την διατομεακή συνεργασία μεταξύ της έρευνας, της βιομηχανίας και των φορέων χάραξης πολιτικής για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στον χώρο της ναυτιλίας και τη μετατροπή τους σε ευκαιρίες, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης, στην ομιλία του στο Waterborne Technology Platform – Waterborne Days 2025, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες την 04.02.2025.

Ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι δέσμευση του Υπουργείου αλλά και του ίδιου προσωπικά, ως Υπουργός, αποτελεί η ενίσχυση της βιωσιμότητας της ναυτιλίας και της δυνατότητας να παράγει ανάπτυξη. Όπως σημείωσε «Πρέπει να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία της συνεργασίας τώρα, με δημιουργική και ανοιχτή σκέψη, ευελιξία και πνεύμα συμβιβασμού. Και φυσικά, σκεπτόμενοι έξω από τα συμβατικά πλαίσια.».

Ο κ. Υπουργός, αναφερόμενος στην ανάγκη για άμεση μετάβαση της ναυτιλίας στη “μηδενική εποχή άνθρακα” που αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη πρόκληση του κλάδου, αλλά και στο ταχέως μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον, επισήμανε ότι η Ευρώπη πρέπει να δράσει αποφασιστικά, να διαφυλάξει την ηγετική της θέση στη ναυτιλία και να προστατεύσει την ανταγωνιστικότητά της. «Αυτό πρέπει να γίνει εξισορροπώντας τη βιωσιμότητα με την οικονομική ανθεκτικότητα. Χρειαζόμαστε ριζοσπαστισμό σε συνδυασμό με ρεαλισμό, πρακτικές λύσεις που μπορούν να εφαρμοστούν στην πράξη, βιώσιμες κι αποτελεσματικές. Και για να γίνει αυτό, χρειάζεται “διατομεακή” συνεργασία. Να συνδεθεί όλη η ναυτιλιακή αλυσίδα με τον ενεργειακό τομέα της ΕΕ.», ανέφερε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε: «Η ευρωπαϊκή ναυτιλία, όπως και οι ευρωπαϊκοί πάροχοι καθαρής ενέργειας και τεχνολογίας, πρέπει να βρεθούν στην πρώτη γραμμή της πράσινης μετάβασης, τόσο στην ΕΕ όσο και πέραν αυτής. Παράλληλα, η δημιουργία μιας εφοδιαστικής αλυσίδας για καθαρά ναυτιλιακά καύσιμα στην Ευρώπη, σε συνδυασμό με την ενίσχυση της ναυτιλιακής βιομηχανικής της ικανότητας, πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα για την ΕΕ.».

Τέλος, ως προς το μέγεθος της απαιτούμενης χρηματοδότησης και τη φύση των παρεμβάσεων για την πράσινη μετάβαση, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, εστίασε στην ανάγκη εφαρμογής συνεργειών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), στην αξιοποίηση των εσόδων που προκύπτουν από τα μέτρα βασισμένα στην αγορά, όπως το Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών της ΕΕ (EU ETS) που ήδη εφαρμόζεται, καθώς και στην επένδυση των εσόδων από το EU ETS για τη ναυτιλία σε ευρωπαϊκές δραστηριότητες από-ανθρακοποίησης και σε ευρωπαϊκή Έρευνα και Ανάπτυξη (R&D). «Χρειαζόμαστε ευρωπαϊκές, ενεργειακά αποδοτικές ναυτιλιακές τεχνολογίες και ευρωπαϊκά “πράσινα” ναυτιλιακά καύσιμα, καινοτόμες και εφαρμόσιμες πρωτοβουλίες Έρευνας και Ανάπτυξης “φτιαγμένες” στην Ευρώπη. Χρειάζεται να στηρίξουμε τις ευρωπαϊκές μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) αλλά και τις ευρωπαϊκές νεοφυείς εταιρείες (start-ups) ώστε να αναπτύξουν και να εδραιώσουν την παρουσία τους στον χώρο της ναυτιλιακής καινοτομίας. Πάντα με συντονισμένο τρόπο και υπό ένα ρεαλιστικό πλαίσιο.».

Στο περιθώριο της συμμετοχής του στο Waterborne Technology Platform – Waterborne Days 2025, ο κ. Στυλιανίδης προέβη σε συναντήσεις με αξιωματούχους και υπηρεσιακούς παράγοντες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επίσης, ο κ. Υπουργός συναντήθηκε με τον Πρόεδρο και τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα της Διάσκεψης των Παράκτιων και Νησιωτικών Περιφερειών (CPMR) με τους οποίους συμφώνησε να εργαστούν, από κοινού, για την ενσωμάτωση της νησιωτικής διάστασης στις πολιτικές μέσω μιας νέας στρατηγικής που θα βασίζεται σε έργα, καθώς και για πιο στοχευμένη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για τα νησιά.

Post
Πολιτική Τρίτη 21.07.2026

Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης ενόψει της ΔΕΘ και των εκλογών του 2027- Τι είπε ο Πρωθυπουργός

Η κυβέρνηση θέτει στο επίκεντρο της πολιτικής της ατζέντας τις μεταρρυθμίσεις, τη δημοσιονομική σταθερότητα και τη στήριξη της μεσαίας τάξης, καθώς προετοιμάζεται για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕ

Post
Πολιτική Δευτέρα 20.07.2026

Ν. Ανδρουλάκης: «Καλώ τους πολίτες να επιλέξουν αλλαγή σελίδας, με αξιοπιστία, πολιτικό ήθος, σοβαρότητα και χωρίς εξαρτήσεις»

Στο πλαίσιο της συνέντευξης του στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και τους δημοσιογράφους Στέφανο Διαμαντόπουλο και Σάκη Μόσχη, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης ερωτηθείς για τις δεσμεύσει

Post
Πολιτική Δευτέρα 20.07.2026

Ελένη Βατσινά: Να δοθεί τέλος στις πολύμηνες καθυστερήσεις πληρωμών του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε η βουλευτής ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Ελένη Βατσινά, αναδεικνύοντας τις πολύμηνες καθυστερήσεις στις πληρωμές των ανειλημμένων