Image
Τετάρτη 05 Φεβρουαρίου 2025 10:15 Πολιτική

Κώστας Τσιάρας: Αναζητούμε κάθε δυνατό τρόπο για να στηρίξουμε τους παραγωγούς της χώρας

 «Αυτή η χρονιά είναι δύσκολη και αναζητούμε κάθε δυνατό τρόπο για να στηρίξουμε τους παραγωγούς της χώρας, αλλά οι δυνατότητες είναι συγκεκριμένες», υπογράμμισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΪ με τους Δημήτρη Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλο.

Ο Υπουργός επισήμανε ότι η εφετινή χρονιά είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τον αγροτικό κόσμο λόγω δύο βασικών παραγόντων: «Ο πρώτος λόγος αφορά στην κλιματική κρίση και τις συνέπειές της. Και ο δεύτερος λόγος ότι είναι μια κακή συγκυρία, μια συγκυριακά κακή χρονιά για τις τιμές των ελληνικών αγροτικών προϊόντων στην παγκόσμια αγορά».

Σχετικά με τις βασικές διεκδικήσεις των αγροτών, ο κ. Τσιάρας ανέφερε: «Οι αγρότες έθεσαν ενώπιον του Πρωθυπουργού τρία συγκεκριμένα ζητήματα. Το πρώτο ήταν το φθηνό αγροτικό πετρέλαιο, το δεύτερο ήταν το φθηνό αγροτικό ηλεκτρικό ρεύμα και το τρίτο ήταν οι αποζημιώσεις του Daniel στη Θεσσαλία». Θύμισε ότι για πρώτη φορά υπάρχει νομοθετική κατοχύρωση για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο Πετρέλαιο στο 100%. Ανέφερε ότι η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για αγροτική χρήση έχει κλειδώσει σε χαμηλή τιμή των εννέα λεπτών για 2+8 χρόνια, προσφέρονται ασφάλεια στον προγραμματισμό της αγροτικής παραγωγής και τόνισε ότι έχουν καταβληθεί ήδη όλες οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ που αφορούν στον Daniel. “Tο Ότι υπάρχουν κάποιες ελάχιστες εκκρεμότητες είναι αλήθεια. Σε σύνολο 33.000 φακέλων, έχουμε σε εκκρεμότητα περίπου 100 φακέλους», είπε.

Αναφερόμενος στο δυστύχημα των Τεμπών, ο Υπουργός επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες, οι οποίες είχαν ως στόχο την πλήρη αποκάλυψη της αλήθειας. « Η Δικαιοσύνη αναβάθμισε την υπόθεση αναθέτοντάς την σε εφέτη ανακριτή. Η κυβέρνηση είναι αυτή που αναλαμβάνει πρωτοβουλία προκειμένου να υπάρξει το άνοιγμα των τηλεφωνικών επικοινωνιών. Η κυβέρνηση είναι αυτή που δημιουργεί τη δυνατότητα να υπάρχει ο συγκεκριμένος χώρος για τη δίκη προκειμένου να ολοκληρωθεί όλη η δικαστική διαδικασία. Γιατί δεν είναι μια εύκολη διαδικασία. Και η κυβέρνηση είναι αυτή που φέρνει τον ΕΔΟΣΑΑΜ (τον Οργανισμό Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων).Και κάποιοι άλλοι δεν τον ψηφίζουν».

Ο Κώστας Τσιάρας τόνισε, παράλληλα, ότι το πολιτικό σύστημα πρέπει να κάνει τα δικά του βήματα, καθώς οι ευθύνες δεν αφορούν αποκλειστικά μια κυβέρνηση: «Δεν προτίθεμαι να κάνω συγκρίσεις, και να πω ότι στο Μάτι χάθηκαν 110 άνθρωποι και στη Μάνδρα 30. Δεν είναι εκεί το ζήτημά μας. Το ζήτημά μας είναι ότι αυτή τη στιγμή, από παθογένειες, οι οποίες προφανώς αφορούν στο πολιτικό σύστημα, μεταφράζονται στην ίδια τη λειτουργία της πολιτείας και στο τέλος έχουν συνέπεια την ίδια την κοινωνία».

Καταλήγοντας, ο Υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να μην χρησιμοποιούνται εξεταστικές επιτροπές για μικροπολιτικές σκοπιμότητες: «Όταν έχει τοποθετηθεί ο Πρωθυπουργός, με μια γενναία τοποθέτηση, εκτιμώ ότι παρέλκει οποιαδήποτε συζήτηση ημών. Μια προσωπική μου άποψη την οποία έχω διατυπώσει όλα τα προηγούμενα χρόνια της κοινοβουλευτικής μου διαδρομής, είναι ότι δεν πιστεύω πως οι βουλευτές μπορεί να έχουν το ρόλο του δικαστή. Εδώ γίνεται ένα τεράστιο λάθος. Δυστυχώς, οι εξεταστικές και οι προανακριτικές επιτροπές έχουν χρησιμοποιηθεί για μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Κάποια στιγμή πρέπει να γίνουμε σοβαροί».

Post
Πολιτική Πέμπτη 18.09.2025

Συνάντηση ΥΕΘΑ Ν. Δένδια με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Άμυνας της Κροατίας Ivan Anusic

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, συναντήθηκε σήμερα, Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2025, στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Άμυνας της Κροατίας, Ivan Anu&scaro

Post
Πολιτική Πέμπτη 18.09.2025

Συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου (vid)

Νίκος Χατζηνικολάου: Κυρίες και κύριοι, βρισκόμαστε στο Μέγαρο Μαξίμου, στο γραφείο του Πρωθυπουργού, του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ που δεχτήκατε την πρόσκλησή μας για την πρ

Post
Πολιτική Πέμπτη 18.09.2025

Β. Κικίλιας: «Οι ΗΠΑ παράγουν LNG και η Ελλάδα, με τον πανίσχυρο στόλο της, μπορεί να το μεταφέρει σε όλο τον κόσμο»

Σειρά σημαντικών συναντήσεων με αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης και μέλη του Κογκρέσου πραγματοποίησε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλης Κικίλιας, κατά την πρώτη ημέρα τη