Image
Τρίτη 04 Φεβρουαρίου 2025 18:14 Είς Υγείαν

Ποιο είναι το πιο υγιεινό κομμάτι του κοτόπουλου

Το κοτόπουλο θεωρείται μία πολύ καλή πρωτεΐνη αν προσέχεις τη διατροφή και την υγεία σου, αλλά και αν θες να αυξήσει τη μυϊκή σου μάζα ή να χάσεις βάρος. Μάλιστα μπορείς να το μαγειρέψεις με πολλούς διαφορετικούς τρόπους (λεμονάτο, κοκκινιστό, με πατάτες, με μακαρόνια, στην κατσαρόλα, στο φούρνο, στο air fryer).

Ας δούμε ποιο κομμάτι του είναι το πιο θρεπτικό.

Η Κatie Drakeford που είναι πιστοποιημένη διαιτολόγος, παιδοδιαιτολόγος και σύμβουλος θηλασμού, σε άρθρο της που δημοσιεύτηκε στο Yahoo! αποκαλύπτει πράγματα σχετικά με το κοτόπουλο.

Όπως αναφέρει, πρόκειται για μια επιλογή που είναι οικονομική, μπορούμε να την καταναλώσουμε με διάφορους τρόπους και έχει και υγιεινό διατροφικό προφίλ (είναι εξαιρετική πηγή υψηλής ποιότητας, άπαχης πρωτεΐνης γεμάτης σε βιταμίνες και μέταλλα που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό μας), συγκριτικά με άλλα κρέατα.

Προφανώς και δεν είναι όλα τα κοτόπουλα της αγοράς ίδια, για αυτό και ζήτησε την άποψη ειδικών, ώστε να ανακαλύψει τα υπέρ και τα κατά κάθε σημείου και να δώσει το πιο υγιεινό.

Το λευκό κρέας (ψαχνό) λοιπόν, έχει ήπια γεύση. Προέρχεται από το στήθος και τις φτερούγες. Είναι σημαντικά χαμηλότερο σε λίπος, χοληστερόλη και θερμίδες από τα πιο σκούρα κομμάτια κρέατος, καθιστώντας το μια πιο υγιεινή επιλογή για την καρδιά και την απώλεια ή διατήρηση του βάρους. Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ περιέχει περισσότερη πρωτεΐνη ανά μερίδα. Συν του ότι είναι πιο πλούσιο σε ορισμένες βιταμίνες και μέταλλα από τα πιο σκούρα κομμάτια: έχει περισσότερο ασβέστιο, φώσφορο και μαγνήσιο που είναι σημαντικά για υγιή οστά, δόντια και μύες. Το μόνο που πρέπει να προσέχεις είναι να μην το κάνεις λάστιχο στο ψήσιμο.

Το σκούρο κρέας (μπούτι) έχει έντονη γεύση και ζουμερή υφή. Είναι υψηλότερο σε λιπαρά, θερμίδες και νάτριο από το λευκό κρέας και για αυτό είναι πιο ζουμερό, ενώ παρέχει περισσότερο σίδηρο και ψευδάργυρο, μέταλλα παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη και βοηθούν στη διατήρηση της σωστής λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.

Σε ό,τι αφορά τώρα, τις κοπές, το φιλέτο είναι πιο τρυφερό και πιο χαμηλό σε θερμίδες και λιπαρά (τα 115 γραμμάρια έχουν 110 θερμίδες, 25 γραμμάρια πρωτεΐνης και 1 γραμμάριο λίπος), το μπούτι περιέχει ωμέγα 3 λιπαρά οξέα και είναι πιο υγιεινό για την καρδιά (τα 100 γραμμάρια, χωρίς πέτσα, έχουν 114 θερμίδες, 19 γραμμάρια πρωτεΐνης και 8 γραμμάρια λίπος), ενώ το στήθος έχει χαμηλά λιπαρά και χαμηλή χοληστερόλη κι έτσι στεγνώνει πιο εύκολα (τα 100 γραμμάρια, χωρίς κόκαλο και πέτσα, έχουν 106 θερμίδες, 23 γραμμάρια πρωτεΐνης και 2 γραμμάρια λίπους).

Αν αφήσεις το δέρμα, το λίπος αυξάνεται έως και 50%.

Πηγή: oneman.gr


Post
Είς Υγείαν Τετάρτη 17.09.2025

Διαβητική υπερφαγία: Γιατί πεινάτε συνέχεια και πώς να την αντιμετωπίσετε

Η πολυφαγία οφείλεται σε διαταραχές της ινσουλίνης, που εμποδίζουν τη γλυκόζη να εισέλθει σωστά στα κύτταρα για παραγωγή ενέργειας. Έτσι, το σώμα «πεινάει» ακόμη και αν υπάρχει περίσσεια σ

Post
Είς Υγείαν Δευτέρα 15.09.2025

Αγαπηδάκη: Ξεκινά η συστηματική κάλυψη των Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) σε όλη τη χώρα

Η Ειρήνη Αγαπηδάκη επισκέφθηκε το Ορμένιο, το βορειότερο χωριό της χώρας, από όπου ξεκίνησε η πιλοτική φάση των ΚΟΜΥ τον περασμένο Φεβρουάριο. Στο πλευρό των Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) κατά τη δι

Post
Είς Υγείαν Κυριακή 14.09.2025

Πώς να ζήσεις μέχρι τα 100: Τα μυστικά της μακροζωίας που αποκαλύπτει η επιστήμη

Τα τελευταία χρόνια η επιστήμη αποκαλύπτει πως η εσωτερική μας αφήγηση – οι λέξεις και οι ιστορίες που λέμε στον εαυτό μας – «γράφονται» στο σώμα μας και επηρεάζουν τη βιολογία