Image
Δευτέρα 03 Φεβρουαρίου 2025 20:49 Είς Υγείαν

Κεχρί: Ένα υπερδημητριακό, θρεπτικό και βιώσιμο

Ένα από τα πιο κλασσικά τρόφιμα σε Ασία και Αφρική, κερδίζει τώρα παγκόσμια αναγνώριση μεταξύ των καταναλωτών που ενδιαφέρονται για την υγιεινή διατροφή και τη βιωσιμότητα. Πρόκειται για ένα αρχαίο δημητριακό που είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, φιλικό προς το περιβάλλον και εξαιρετικά ευέλικτο στη μαγειρική.

Το κεχρί καλλιεργείται εδώ και 10.000 χρόνια, κυρίως στη βόρεια Κίνα. Σε αντίθεση με το ρύζι και το σιτάρι, που απαιτούν πάνω από 100 ημέρες για να ωριμάσουν, το κεχρί είναι έτοιμο για συγκομιδή σε μόλις 45 ημέρες, καθιστώντας το ιδανικό για δύσκολες κλιματικές συνθήκες.

Διατροφική αξία

Μία κούπα μαγειρεμένου κεχριού περιέχει:

207 θερμίδες
6,1 γραμμάρια πρωτεΐνης
2,3 γραμμάρια φυτικών ινών
41,2 γραμμάρια υδατανθράκων
Βιταμίνες και μέταλλα, όπως θειαμίνη, νιασίνη, χαλκό, μαγνήσιο και μαγγάνιο
Χωρίς γλουτένη, ιδανικό για άτομα με κοιλιοκάκη

Οφέλη για την υγεία

Υγεία της καρδιάς: Μειώνει τη χοληστερόλη και ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση.

Διαχείριση σακχάρου: Χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης, κατάλληλο για διαβητικούς.

Πεπτική υγεία: Βοηθά στην καλή λειτουργία του εντέρου.

Ενίσχυση των οστών: Το δακτυλοκεχρί περιέχει τριπλάσιο ασβέστιο από το γάλα.

Αντιοξειδωτική προστασία: Καταπολεμά το οξειδωτικό στρες.

Μαγειρική χρήση

Ως συνοδευτικό, όπως το ρύζι
Σε σούπες, σαλάτες και αρτοσκευάσματα
Ως τραγανή προσθήκη σε γλυκά και αλμυρά πιάτα
Σε χυλούς πρωινού με φρούτα και ξηρούς καρπούς
Σε smoothies αναμεμειγμένο με γιαούρτι και μέλι.

Με τόσα οφέλη, το κεχρί αξίζει μια θέση στη διατροφή σας!

Πηγή: sofokleousin.gr


Post
Είς Υγείαν Δευτέρα 03.02.2025

Μακροζωία: Πιο σημαντικό να είναι κανείς γυμνασμένος από το να είναι αδύνατος, σύμφωνα με νέα μελέτη

Για την μακροζωία το να είναι κανείς γυμνασμένος παίζει πιο σημαντικό ρόλο από το να είναι αδύνατος. Σύμφωνα μετα ευρήματα της μεγαλύτερης και πληρέστερης μελέτης που έχει γίνει ποτέ για τη σχέση ανάμ

Post
Είς Υγείαν Δευτέρα 03.02.2025

Κεχρί: Ένα υπερδημητριακό, θρεπτικό και βιώσιμο

Ένα από τα πιο κλασσικά τρόφιμα σε Ασία και Αφρική, κερδίζει τώρα παγκόσμια αναγνώριση μεταξύ των καταναλωτών που ενδιαφέρονται για την υγιεινή διατροφή και τη βιωσιμότητα. Πρόκειται για ένα αρχαίο δη

Post
Είς Υγείαν Δευτέρα 03.02.2025

Τελικά ποιο είναι πιο υγιεινό το χοιρινό ή το μοσχαρίσιο κρέας;

Τόσο το χοιρινό όσο και το βοδινό κρέας είναι δημοφιλή στη χώρα μας και αγαπημένα και προσφέρουν πολλές πρωτεΐνες. Πρόκειται για τις πρωτεΐνες σε ένα γεύμα. Αποτελούν και τα δύο νόστιμα, χορταστικά κα