Δευτέρα 03 Φεβρουαρίου 2025 08:46 Είς Υγείαν Ελαιόλαδο: Τα εκπληκτικά οφέλη του για την υγεία του εγκεφάλου αποκαλύπτει μελέτη του Χάρβαρντ Μια πρόσφατη μελέτη του Χάρβαρντ, που εξέτασε 92.383 ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες, αποκάλυψε ότι η κατανάλωση τουλάχιστον 7 γραμμαρίων ελαιόλαδου ημερησίως μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από άνοια κατά 28%, ανεξάρτητα από τη γενετική προδιάθεση ή τη συνολική διατροφή. Οφέλη του ελαιόλαδου Το ελαιόλαδο αποτελεί μια εξαιρετική πηγή μονοακόρεστων λιπαρών, τα οποία ενισχύουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και μειώνουν τη φλεγμονή. Περιέχει επίσης πολυφαινόλες, όπως το ελαιοκανθάλη, που καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες και τις φλεγμονές – παράγοντες που συνδέονται άμεσα με νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως η άνοια. Η κατανάλωση ελαιόλαδου δεν ωφελεί μόνο τον εγκέφαλο, αλλά και ολόκληρο τον οργανισμό: Μείωση της πείνας: Προάγει το αίσθημα κορεσμού, υποστηρίζοντας τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, το οποίο συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο άνοιας. Βελτίωση της εντερικής υγείας: Διεγείρει την παραγωγή χολής, διευκολύνοντας τη μεταβολισμό των λιπαρών και την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών. Ορμονική ισορροπία: Τα υγιή λιπαρά συμβάλλουν στην παραγωγή ορμονών που επηρεάζουν τη διάθεση και τη μνήμη. Αύξηση ενέργειας: Παρέχει σταθερή ενέργεια χωρίς απότομες αυξήσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, που οδηγούν και σε εξίσου απότομες μειώσεις. Συμβάλλει λοιπόν στην αποφυγή ενός ενεργειακού «railcoaster». Αντιοξειδωτική προστασία: Πλούσιο σε βιταμίνη Ε και πολυφαινόλες, προστατεύει τα εγκεφαλικά κύτταρα από το οξειδωτικό στρες. Υγεία του δέρματος: Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του βοηθούν στην αποκατάσταση του δέρματος, μειώνοντας τη συστηματική φλεγμονή που μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του εγκεφάλου. Η ενσωμάτωση του ελαιόλαδου στην καθημερινή διατροφή αποτελεί μια απλή αλλά εξαιρετικά αποτελεσματική στρατηγική για τη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου και την πρόληψη της άνοιας.