Image
Δευτέρα 03 Φεβρουαρίου 2025 08:33 Πολιτική

Η πρόταση Μητσοτάκη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας

Ο πρωθυπουργός προσέρχεται στη συζήτηση των Ευρωπαίων ηγετών για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας με πρόταση δύο σημείων. Το ένα αφορά την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας και το δεύτερο την χρηματοδότησή της πέρα από τους εθνικούς προϋπολογισμούς.

Ο κ. Μητσοτάκης εισηγείται τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού εργαλείου ύψους 100 δισ. ευρώ, το οποίο θα μπορεί να χρηματοδοτήσει τις απαιτήσεις της συλλογικής ευρωπαϊκής ασφάλειας πέρα από τους εθνικούς προϋπολογισμούς, στα πρότυπα της θετικής εμπειρίας του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF).

Ταυτόχρονα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτείνει αυξημένη ευελιξία στους δημοσιονομικούς κανόνες ώστε να δοθεί δημοσιονομικός χώρος στα κράτη-μέλη για τις επενδύσεις στην άμυνα. Η εξαίρεση δηλαδή των επενδύσεων στην άμυνα από τους δημοσιονομικούς στόχους, να γίνεται εκ των προτέρων και όχι εκ των υστέρων όπως ισχύει με το τρέχον δημοσιονομικό πλαίσιο, σύμφωνα με το οποίο οι δαπάνες για αμυντικές επενδύσεις μπορούν να εξαιρούνται όταν εκκινεί η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος έναντι μιας χώρας.

Κάτι τέτοιο θα αύξανε τον δημοσιονομικό χώρο στα κράτη-μέλη που επιθυμούν να επενδύσουν στην άμυνα, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική τους αξιοπιστία.

Post
Πολιτική Σάββατο 01.08.2026

ΠΑΣΟΚ: Η κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών δεν αποτελεί μεταρρύθμιση

Σήμερα ολοκληρώνεται ένας θεσμός που υπηρέτησε τη δημόσια εκπαίδευση για περισσότερο από έναν αιώνα και στο θέμα αναφέρονται μεκοινή δήλωση ο Στέφανος Παραστατίδης, Βουλευτής Κιλκίς ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλ

Post
Πολιτική Παρασκευή 31.07.2026

Ελένη Βατσινά: «Η Πολιτεία δεν προστάτευσε εκείνους που καθημερινά προστατεύουν τους πολίτες»

Με έντονη συγκινησιακή φόρτιση τοποθετήθηκε, χθες αργά το βράδυ, από το βήμα της Βουλής η βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Ελένη Βατσινά, κάνοντας αναφορά στους τρεις πυροσβέστες που έ

Post
Πολιτική Τρίτη 28.07.2026

Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ ο Μιχάλης Χουρδάκης

Το μεσημέρι της Τρίτης ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, συναντήθηκε με τον Βουλευτή, Μιχάλη Χουρδάκη, ο οποίος εντάσσεται στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος. «Καλωσ