Image
Δευτέρα 03 Φεβρουαρίου 2025 08:33 Πολιτική

Η πρόταση Μητσοτάκη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας

Ο πρωθυπουργός προσέρχεται στη συζήτηση των Ευρωπαίων ηγετών για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας με πρόταση δύο σημείων. Το ένα αφορά την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας και το δεύτερο την χρηματοδότησή της πέρα από τους εθνικούς προϋπολογισμούς.

Ο κ. Μητσοτάκης εισηγείται τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού εργαλείου ύψους 100 δισ. ευρώ, το οποίο θα μπορεί να χρηματοδοτήσει τις απαιτήσεις της συλλογικής ευρωπαϊκής ασφάλειας πέρα από τους εθνικούς προϋπολογισμούς, στα πρότυπα της θετικής εμπειρίας του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF).

Ταυτόχρονα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτείνει αυξημένη ευελιξία στους δημοσιονομικούς κανόνες ώστε να δοθεί δημοσιονομικός χώρος στα κράτη-μέλη για τις επενδύσεις στην άμυνα. Η εξαίρεση δηλαδή των επενδύσεων στην άμυνα από τους δημοσιονομικούς στόχους, να γίνεται εκ των προτέρων και όχι εκ των υστέρων όπως ισχύει με το τρέχον δημοσιονομικό πλαίσιο, σύμφωνα με το οποίο οι δαπάνες για αμυντικές επενδύσεις μπορούν να εξαιρούνται όταν εκκινεί η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος έναντι μιας χώρας.

Κάτι τέτοιο θα αύξανε τον δημοσιονομικό χώρο στα κράτη-μέλη που επιθυμούν να επενδύσουν στην άμυνα, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική τους αξιοπιστία.

Post
Πολιτική Τρίτη 14.04.2026

Κοινοβουλευτική παρέμβαση Λευτέρη Αυγενάκη για την αξιοποίηση του επαγγελματικού περιγράμματος των τεχνιτών πλακιδίων και μαρμάρων

Ερώτηση προς τις Υπουργούς Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη, και Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, κατέθεσε ο πρ. Υπουργός και Βουλευτής Ηρακλείου, Λευτέρης Αυ

Post
Πολιτική Τρίτη 14.04.2026

Βατσινά για το φράγμα Πλατύ ποταμού: Αναμένουμε (επιτέλους) την προκήρυξη του έργου

Αντίστροφη μέτρηση για τη δημοπράτηση του φράγματος του Πλατύ Ποταμού, που θα φέρει τη λύση και για την λεκάνη της Μεσαράς όπου καταγράφεται σοβαρή υποβάθμιση του υδροφορέα και φαινόμενα καθίζησης λόγ

Post
Πολιτική Δευτέρα 13.04.2026

Συγχαρητήρια Μητσοτάκη σε Μάγιαρ: «Μεγάλη βραδιά για την Ουγγαρία και την Ευρώπη»

Την εντυπωσιακή εκλογική νίκη του Πέτερ Μάγιαρ χαιρέτισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας το αποτέλεσμα ως ορόσημο όχι μόνο για την Ουγγαρία αλλά και για ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικογένεια. Με α