Image
Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2025 15:00 Πολιτική

Σταϊκούρας: Στις 30 Νοεμβρίου η επέκταση του μετρό προς Καλαμαριά – Αναζητείται χρηματοδότηση για τα δυτικά

Τα εγκαίνια της επέκτασης του μετρό της Θεσσαλονίκης προς την Καλαμαριά με πέντε νέους σταθμούς θα πραγματοποιηθούν στις 30 Νοεμβρίου, 2025, ακριβώς έναν χρόνο μετά τα εγκαίνια του έργου της βασικής γραμμής ανέφερε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο κ. Σταϊκούρας εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τη μέχρι σήμερα λειτουργία του μετρό στη Θεσσαλονίκη. Μόνο για τον πρώτο μήνα λειτουργίας καταγράφηκαν 1,4 εκατ. μετακινήσεις και μείωση της οδικής κίνησης πάνω από 10%. Ακόμη σύμφωνα με τον υπουργό κόπηκαν πάνω από 250.000- 300.000 εισιτήρια και έχουν εκδοθεί 60.000 προσωποποιημένες κάρτες. «Το μέσο το έχει αγκαλιάσει η κοινωνία και έχει ενισχύσει την αυτοπεποίθηση της πόλης. 30 Νοεμβρίου του 2025 θα έχει παραδοθεί την επέκταση προς την Καλαμαριά με 5 σταθμούς» είπε και συνέστησε υπομονή για την επέκταση προς τα δυτικά καθώς ακόμα αναζητείται η πηγή χρηματοδότησης.
 
Σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών το 2025 θα παραδοθούν:
 
-η επέκταση του μετρό στη Θεσσαλονίκη (5 σταθμοί)
 
-ο δρόμος Πάτρα-Πύργος (75 χλμ. αυτοκινητοδρόμου). Μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται η παράδοση του 90% του έργου αυτού.
 
Σε ό,τι αφορά στον ΒΟΑΚ εκτιμάται ότι για τον άξονα Χανιά – Ηράκλειο θα υπογραφεί η σύμβαση μέχρι τον Απρίλιο του 2025 και πρέπει να έχουν υλοποιηθεί έως το 2026 και έργα που αντιστοιχούν στο 15% του έργου. Για το αεροδρόμιο Καστελλίου είπε ότι έχει ολοκληρωθεί το 40% του έργου, αλλά χρειάζονται και άλλες παρεμβάσεις προκειμένου το έργο να είναι ολοκληρωμένο έως το 2027. Για τη Γραμμή 4 του μετρό στην Αθήνα ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ανέφερε ότι οι μετροπόντικες αναμένεται να έχουν ολοκληρώσει το έργο κατασκευής των σηράγγων έως το 2026, ενώ η παράδοση του έργου αναμένεται στο τέλος της δεκαετίας. Το Μπράλλος – Άμφισσα θα είναι έτοιμο το 2027, ενώ Ο «Fly-Over» στη Θεσσαλονίκη θα είναι έτοιμος τον Μάιο του 2027. Σε ό,τι αφορά τη μεταβίβαση της Εγνατίας Οδού για βαριά συντήρηση θα έχει ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2025.

Post
Πολιτική Τρίτη 03.11.2026

Ν. Ανδρουλάκης: Κύριε Μητσοτάκη, αύριο οφείλετε να δώσετε εξηγήσεις στη Βουλή για το δώρο στα funds

Ο Νίκος Ανδρουλάκης πετά το γάντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη να έρθει αύριο στη Βουλή για να απολογηθεί για το δώρο στα funds με το περιβόητο άρθρο 23 που αναγκάστηκε να αποσύρει άρον άρον μετά την αποκάλ

Post
Πολιτική Τρίτη 03.11.2026

Στη Βουλή αύριο οι επίκαιρες ερωτήσεις Αυγενάκη για το Φράγμα Πλακιώτισσας και τις πληρωμές των ΟΕΦ

Αύριο,Τετάρτη 4 Νοεμβρίου, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, απαντά στη Βουλή σεδύο επίκαιρες ερωτήσεις του Βουλευτή Ηρακλείου και πρ. Υπουργού, Λευτέρη Αυγενάκη,για

Post
Πολιτική Τρίτη 03.11.2026

Παράταση δύο ετών για τα τουριστικά λεωφορεία της Κρήτης ζητά η Ελένη Βατσινά

«Οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να σηκώνουν μόνες τους το βάρος του αυξημένου κόστους και των κυβερνητικών παραλείψεων» Την ανάγκη άμεσης νομοθετικής παρέμβασης για τη στήριξη των επιχειρή