Image
Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2025 22:40 Πολιτική

Άκης Σκέρτσος: Στόχος της κυβέρνησης είναι τα πειθαρχικά του δημοσίου να ολοκληρώνονται σε 3 μήνες

“Κάνει μεταρρυθμίσεις η κυβέρνηση; Η απάντηση είναι προφανώς ναι, αλλά αυτές δεν απασχολούν όσο πρέπει το δημόσιο διάλογο, παρότι είναι εξαιρετικά σημαντικές” τονίζει σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτυωσης ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για την παρακολούθηση των κυβερνητικών πολιτικών, Άκης Σκέρτσος. Όπως επισημαίνει ο υπουργός “Μια από αυτές παρουσιάστηκε χθες από τον Θοδωρή Λιβάνιο και την Βιβή Χαραλαμογιαννη και εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο. Αφορά στη ριζική αναθεώρηση του τρόπου λειτουργίας των πειθαρχικών συμβουλίων του δημοσίου και απαντά σε μια διαχρονική κακοδαιμονία του ελληνικού κράτους, αυτήν της ατιμωρησίας των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων”.
 
Στη συνέχεια ο κ. Σκέρτσος θέτει το ερώτημα “Πόσοι άραγε δεν εξοργιζόμαστε όταν μαθαίνουμε για κραυγαλέες υποθέσεις παραβίασης του κώδικα δημοσίων υπαλλήλων που εισάγονται σε πειθαρχικά συμβούλια και λιμνάζουν εκεί για χρόνια απονέμοντας τελικά ποινές «χάδια»; “. Για να συμπληρώσει: ” Η καταγραφή του Υπ. Εσωτερικών δείχνει μέσο χρόνο ολοκλήρωσης των πειθαρχικών συμβουλίων από 3 έως 7 χρόνια!!! Και ο βασικός λόγος είναι ότι έως σήμερα τα συμβούλια αυτά αντιμετωπίζονται ως «πάρεργο» από τα μέλη που τα στελεχώνουν διότι διενεργούνται παράλληλα με τα κανονικά τους καθήκοντα στη δημόσια διοίκηση, εξ ου και οι καθυστερήσεις”.
 
Όπως επισημαίνει ο υπουργός «Η βασική αλλαγή που εισηγείται το νομοσχέδιο είναι η δημιουργία ολιγομελών πειθαρχικών συμβουλίων πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης που θα στελεχώνονται αποκλειστικά και μόνο από στελέχη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, αντί για τις μεγαλύτερες συνθέσεις που έχουμε σήμερα όπου υπάρχουν ακόμη και εκπρόσωποι συνδικαλιστών».
 
Ταυτόχρονα, λέει, δημιουργείται κεντρικό ψηφιακό μητρώο ιχνηλάτησης της έναρξης και της λήξης κάθε υπόθεσης, ώστε να παρακολουθείται η διάρκεια της εξέλιξης και κατάληξής της, αφαιρούνται περιττά στάδια στη διαδικασία και αυστηροποιούνται οι κυρώσεις.
 
“Στόχος της κυβέρνησης είναι τα πειθαρχικά να ολοκληρώνονται σε 3 μήνες, ώστε το ελληνικό δημόσιο να λειτουργεί με διαφάνεια, λογοδοσία, κίνητρα και επιβράβευση για τους πολλούς καλούς δημόσιους υπαλλήλους, αλλά και πραγματικές κυρώσεις για τους λίγους που καταπατούν τον όρκο τους. Έως το τέλος της τρέχουσας θητείας θα έχουμε φτάσει σε αυτό το στόχο χάρη στο σύνολο των πολιτικών που εφαρμόζονται για την αποδοτικότερη λειτουργία του δημοσίου με επίκεντρο τις ανάγκες των πολιτών, αλλά και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των δημοσίων υπαλλήλων” καταλήγει στην ανάρτησή του ο κ. Σκέρτσος.

Post
Πολιτική Κυριακή 17.05.2026

Νέος πολιτικός φορέας από τη Μαρία Καρυστιανού – Πυρετώδεις διεργασίες για την κατάθεση της ιδρυτικής διακήρυξης

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι προετοιμασίες για την επίσημη κατάθεση της ιδρυτικής διακήρυξης του νέου πολιτικού φορέα της Μαρίας Καρυστιανού, η οποία αναμένεται να γίνει στον Άρειο Πάγο. Η διαδικασί

Post
Πολιτική Κυριακή 17.05.2026

Μητσοτάκης στο 16ο Συνέδριο της ΝΔ: Μήνυμα ενότητας, σταθερότητας και συνέχειας του κυβερνητικού έργου (vid)

Μήνυμα ενότητας, πολιτικής σταθερότητας και συνέχειας του κυβερνητικού έργου έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του 16ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, κάνοντας απολογισμό της πορ

Post
Πολιτική Κυριακή 17.05.2026

Ο ΥΕΘΑ Ν. Δένδιας θα υποδεχθεί τη Δευτέρα 18/5/2026 στην Αθήνα τον Υπουργό Επικρατείας των ΗΑΕ κ. Al Mazrouei

Τη Δευτέρα, 18 Μαΐου 2026, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, θα υποδεχτεί στην Αθήνα τον Υπουργό Επικρατείας, αρμόδιο για θέματα Άμυνας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (Η.Α.Ε), κ. Mohamed bin