Image
Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2025 19:37 Εκτός Ελλάδος

Χριστοδουλίδης: Η Κύπρος θα μπορούσε να ενταχθεί φέτος στη Σένγκεν

Η Κύπρος θα λύσει όλα τα τεχνικά ζητήματα που απαιτούνται για την ένταξή της στη ζώνη ελεύθερων μετακινήσεων Σένγκεν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, δήλωσε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης σύμφωνα με το Politico. Η Κύπρος και η Ιρλανδία, οι οποίες δεν έχουν χερσαία σύνορα με άλλες χώρες της ΕΕ, είναι τα μόνα κράτη μέλη της ΕΕ εκτός της ζώνης Σένγκεν. Υπενθυμίζεται ότι η Ρουμανία και η Βουλγαρία έγιναν πλήρη μέλη της Σένγκεν την 1η Ιανουαρίου.
 
«Οριστικοποιούμε τις τεχνικές λεπτομέρειες που απαιτούνται για την ένταξη», δήλωσε ο Χριστοδουλίδης στη Λευκωσία αργά την Παρασκευή. Ο Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στα οφέλη που θα αποφέρει στην Κύπρο η ένταξη στη Σένγκεν, ιδίως στον τουρισμό και τις επενδύσεις. Μια ειδική ομάδα στο Υπουργείο Εξωτερικών επιβλέπει τη διαδικασία, πρόσθεσε.
 
Σημειώνεται ότι η Κύπρος είναι κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2004. Ενώ οι Κύπριοι απολαμβάνουν ελευθερία μετακίνησης σε όλο το μπλοκ των 27 χωρών, το ίδιο το νησί της ανατολικής Μεσογείου δεν αποτελεί ακόμη μέρος της Σένγκεν, η οποία περιλαμβάνει χώρες εκτός της ΕΕ. Όμως η Κύπρος αποτελεί ειδική περίπτωση, καθώς το νησί είναι διαιρεμένο από το 1974 μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας στο νότο και του κατεχόμενου από την Τουρκία βορρά. Εάν η Κύπρος ενταχθεί στη Σένγκεν χωρίς να επιλυθεί το ζήτημα αυτό, η Πράσινη Γραμμή θα μετατραπεί σε σκληρό εξωτερικό σύνορο της ΕΕ, προειδοποιούν οι εμπειρογνώμονες.
 
Αυτή η μετατόπιση θα απαιτούσε ελέγχους διαβατηρίων στα σημεία διέλευσης, αλλάζοντας έτσι το καθεστώς τους και αυξάνοντας ενδεχομένως τις εντάσεις. Αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν προειδοποιήσει ότι η πλήρης ένταξη στη Σένγκεν θα απαιτούσε αλλαγές στον κανονισμό για την Πράσινη Γραμμή, ο οποίος διέπει την κυκλοφορία στο διαιρεμένο νησί. Αξιωματούχος της ΕΕ δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για να σχολιάσει το Σάββατο.
 
Ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε επίσης ότι η Κύπρος βρίσκεται στο τελικό στάδιο της άρσης της απαίτησης βίζας των ΗΠΑ για τους Κύπριους ταξιδιώτες. Αμερικανική αντιπροσωπεία αναμένεται να επισκεφθεί σύντομα την Κύπρο για το θέμα και θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις.

Post
Εκτός Ελλάδος Σάββατο 28.03.2026

Πρεμιέρα επιθέσεων από τους Χούθι: Πύραυλοι κατά του Ισραήλ έναν μήνα μετά την έναρξη του πολέμου

Συναγερμός στο Ισραήλ από ομοβροντία πυραύλων της Υεμένης – Ενεργοποιήθηκε η αεράμυνα, στο στόχαστρο στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Νέο μέτωπο στη γενικευμένη σύρραξη της Μέσης Ανατολής ανοίγουν ε

Post
Εκτός Ελλάδος Παρασκευή 27.03.2026

Πυριτιδαποθήκη η Μέση Ανατολή: Το Ιράν καταγγέλλει παραβίαση της «εκεχειρίας» Τραμπ – Απειλές για πλήγματα σε αμερικανικές βιομηχανίες

Οργή στην Τεχεράνη για ισραηλινές επιθέσεις σε χαλυβουργεία και πυρηνικές εγκαταστάσεις. «Δεν θα είναι πλέον οφθαλμόν αντί οφθαλμού», προειδοποιούν οι Φρουροί της Επανάστασης. Σε οριακό σ

Post
Εκτός Ελλάδος Παρασκευή 27.03.2026

28η Ημέρα Πολέμου: Παράταση στο τελεσίγραφο Τραμπ – «Απόβαση» 10.000 Αμερικανών στρατιωτών στη Μέση Ανατολή

Σε τεντωμένο σχοινί οι διαπραγματεύσεις Ουάσιγκτον-Τεχεράνης. Ο Τραμπ απειλεί με βομβαρδισμούς στις 6 Απριλίου, ενώ το Πεντάγωνο ενισχύει τις δυνάμεις του στην περιοχή. Η σύρραξη στη Μέση Ανατολή συμ