Image
Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2025 08:04 Βλέπω/Ακούω

Διήμερο συνέδριο για την ανθεκτικότητα της Θεσσαλονίκης στην κλιματική κρίση

Διήμερο συνέδριο με θέμα «Η ανθεκτικότητα της Θεσσαλονίκης στην Κλιματική Κρίση 2025 – 2030:  20 σχέδια για την Αστική Θωράκιση & την Κλιματική Ουδετερότητα» διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης στις 13 και 14 Ιανουαρίου, στην Αίθουσα Μανόλης Αναγνωστάκης του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης.
 
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης στην προοπτική της Αστικής Ανθεκτικότητας και της Κλιματικής Ουδετερότητας πρωτοστατεί για την πόλη της Θεσσαλονίκης συμμετέχοντας ενεργά ως μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου των Κλιματικά Ουδέτερων Πόλεων (NET ZERO CITIES) και ως μέλος του Παγκόσμιου Δικτύου των Ανθεκτικών πόλεων (RESILIENT CITIES NETWORK),   αναλαμβάνει δράση για τον σχεδιασμό βιώσιμων αλλαγών.  Αναγνωρίζοντας έμπρακτα τους κινδύνους που προκαλεί η κλιματική κρίση και αντιλαμβανόμενος την υποχρέωση των πόλεων να ενεργούν προληπτικά για τον μετριασμό των επιπτώσεων της, σχεδιάζει πολιτικές και μέτρα για την αντιμετώπιση των κινδύνων που προκαλούνται από τα ασύμμετρα φυσικά φαινόμενα τα οποία πληθαίνουν την τελευταία περίοδο.
 
Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν στρατηγικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής σε ευρωπαϊκό, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, καθώς και εφαρμοστικές πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και των επιπτώσεών της στην Θεσσαλονίκη και ειδικότερα των κινδύνων από έξι ακραία φυσικά φαινόμενα:  Καύσωνες  &  Ξηρασία, Δασικές (Περιαστικές) & Αστικές Πυρκαγιές, Κεραυνοπτώσεις & Ξηρές Καταιγίδες, Ραγδαίες Βροχοπτώσεις & Πλημμύρες, Ανεμοθύελλες & Ανεμοστρόβιλοι, Φαινόμενο Ψυχρής Λίμνης, Αλλαγή Παραμέτρων Θαλασσιού Περιβάλλοντος.
 
Επίσης, θα γίνει διαβούλευση για τους έξι θεματικούς πυλώνες για την Κλιματική Ουδετερότητα και συγκεκριμένα:
 
-Ηλεκτρισμός & ΑΠΕ
-Κτίρια & Θέρμανση
-Μετακίνηση & Logistics
-Μείωση Αποβλήτων
-Χρήσεις Γης & Περιβάλλον
-Έξυπνη Πόλη & Διακυβέρνηση

Στο πλαίσιο της διαβούλευσης με γενικό τίτλο «Σύμφωνο Κλιματικής Ουδετερότητας 2030 – από την Δέσμευση στην Εφαρμογή» θα γίνει και η παρουσίαση της πρώτης πιλοτικής εφαρμογής  του Κλιματικού Σύμφωνου του προγράμματος REGEN WEST. Στο συνέδριο περιλαμβάνεται συζήτηση με θέμα «Πράσινη ανάπτυξη και Χρηματοδοτικά Εργαλεία – Μια χρηματοδοτική γραμμή για την υλοποίηση παρεμβάσεων στην Θεσσαλονίκη» στα έξι θεματικά πεδία του Συμφώνου Κλιματικής Ουδετερότητας, με συμμετοχή εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
 
Επίσης, στο πλαίσιο των εργασιών θα γίνει η παρουσίαση του Επιστημονικού Υποστηρικτικού Συμβουλίου στον Δήμο Θεσσαλονίκης με συμμετοχή Ακαδημαϊκών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με επιστημονική γνώση και εξειδίκευση στα θεματικά πεδία της κλιματικής κρίσης. Τέλος, θα γίνει δημόσια παρουσίαση του υπό σύσταση Δικτύου Συνεργασίας για την Κλιματική Ουδετερότητα των Πόλεων της Ελλάδας και της Κύπρου – ΑμΚΕ ClimaNet, στο οποίο συμμετέχουν οι Δήμοι Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Κοζάνης, Τρικκαίων, Αθηναίων, Καλαμάτας και Λεμεσού, ενώ θα παρουσιαστεί και η Ευρωπαϊκή Διακήρυξη «Πράσινη Χάρτα της Βαλένθια» (Valencia’s Green Charter).

Μεταξύ των προσκεκλημένων ομιλητών είναι ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού & Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ευθύμης Μπακογιάννης, ο Πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου, Γιάννης Ανδρουλάκης και οι Μαρία Βασιλάκου και Χρήστος Νικολαΐδης, Μέλη του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Αποστολή των Κλιματικά Ουδέτερων και Έξυπνων Πόλεων.

Post
Βλέπω/Ακούω Παρασκευή 24.01.2025

Μέσω gov.gr η διαδικασία έκδοσης και παράτασης αδειών οδήγησης αυτοκινήτων και μοτοσικλετών

Απλοποιείται η διαδικασία έκδοσης και παράτασης αδειών οδήγησης αυτοκινήτων και μοτοσικλετών αφού οι πολίτες θα μπορούν πλέον να υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση στο gov.gr. Με απόφαση του υφυπουργού Υπο

Post
Βλέπω/Ακούω Παρασκευή 24.01.2025

Το συγκινητικό αντίο του Αντώνη Αντωνιάδη στον Μίμη Δομάζο: “Αβάσταχτη απώλεια… αντίο μοναδικέ μου φίλε”

Οι δυο τους ήταν φίλοι κι «αδέρφια» για έξι δεκαετίες. Από τότε που έσμιξαν ποδοσφαιρικά στον Παναθηναϊκό και παρέμειναν αχώριστοι για πάρα πολλά χρόνια, ακόμη κι όταν «κρέμασαν&raqu

Post
Βλέπω/Ακούω Παρασκευή 24.01.2025

Θεσσαλονίκη: Εισαγγελική έρευνα για το περιστατικό με την 13χρονη που λιποθύμησε μετά από challenge του TikTok

Προκαταρκτική εξέταση διενεργείται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης για το περιστατικό με την 13χρονη μαθήτρια που λιποθύμησε στο σχολείο, όταν πήρε μέρος σε διαδικτυακή δοκιμασία (challenge