Image
Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2024 22:56 Βλέπω/Ακούω

Διαδοχικοί σεισμοί στην Αττική – Τι λένε οι επιστήμονες

Δύο σεισμοί μέσα σε διάστημα δύο ωρών σημειώθηκαν στην Αγία Παρασκευή, προκαλώντας αναστάτωση στους κατοίκους της Αττικής κυρίως λόγω του χαμηλού εστιακού τους βάθους. Ο πρώτος σεισμός μεγεθους 2,3 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 17:10 με το επίκεντρο να εντοπίζεται στα 3 χλμ ΝΔ του Χαλανδρίου. Το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 8,7 χλμ.
 
Ο δεύτερος σεισμός μεγέθους 2,8 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 19:29. Το επίκεντρο εντοπίζεται στα 3 χλμ ΝΔ του Χαλανδρίου. Το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 3 χλμ. Ο διευθυντής στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών Βασίλης Καραστάθης τόνισε στο ΕΡΤNews ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και πιθανότητα δεν θα υπάρξει άλλη δόνηση. Από πλευράς του ο Ευθύμιος Λέκκας δήλωσε στο ΕΡΤNews ότι ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός λόγω του ότι σημειώθηκε ακριβώς πάνω στον αστικό ιστό, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέας δόνησης ίδιου όμως μεγέθους.
 
Σημειώνεται ότι η κλίμακα Ρίχτερ είναι λογαριθμική. Αύξηση του μεγέθους του σεισμού κατά μία ακέραια μονάδα της κλίμακας αντιπροσωπεύει δεκαπλασιασμό του πλάτους των δονήσεων που καταγράφονται από ένα σεισμογράφο Wood-Anderson και 31,5 φορές μεγαλύτερη έκλυση ενέργειας, ενώ αύξηση 2 βαθμών αντιπροσωπεύει 1.000 φορές μεγαλύτερη έκλυση ενέργειας. Μία εμπειρική αντίληψη του βαθμού «1» της κλίμακας είναι η δόνηση που παράγεται από τη διέλευση ενός τρένου ή ενός ερπυστριοφόρου άρματος με μέση ταχύτητα σε άσφαλτο, ενώ βαθμός «2» είναι η δόνηση που αντιλαμβάνονται οι θεατές παρέλασης από διέλευση ίλης αρμάτων.

Post
Βλέπω/Ακούω Τρίτη 21.04.2026

Ανοιχτό rebranding για τα λεωφορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη – Κάλεσμα σε όλους τους designers για υποβολή προτάσεων

Δύο πόλεις, μια κοινή πρωτοβουλία. Αθήνα και Θεσσαλονίκη επανασχεδιάζουν την εικόνα των αστικών λεωφορείων με δύο παράλληλους, ανοιχτούς διαγωνισμούς που υλοποιούν ο ΟΑΣΑ και ο ΟΣΕΘ, σε συνεργασία με

Post
Βλέπω/Ακούω Τρίτη 21.04.2026

Εγκατάσταση Αλεξικέραυνων σε Σχολικές Μονάδες του Δήμου Πεντέλης

Ο Δήμος Πεντέλης, μέσω της Αντιδημαρχίας Τεχνικών Έργων & Υποδομών και της αρμόδιας Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, προχωρά με συνέπεια στην ενίσχυση της ασφάλειας των σχολικών του υποδομών, υ

Post
Βλέπω/Ακούω Τρίτη 21.04.2026

Μήνυμα Τασούλα για την επέτειο της 21ης Απριλίου — «Η δημοκρατία δεν είναι δεδομένη»

Με αφορμή τη συμπλήρωση 59 ετών από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας απηύθυνε μήνυμα, τονίζοντας τη σημασία της διαρκούς προστασίας των δημοκρατι