Image
Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2024 22:56 Βλέπω/Ακούω

Διαδοχικοί σεισμοί στην Αττική – Τι λένε οι επιστήμονες

Δύο σεισμοί μέσα σε διάστημα δύο ωρών σημειώθηκαν στην Αγία Παρασκευή, προκαλώντας αναστάτωση στους κατοίκους της Αττικής κυρίως λόγω του χαμηλού εστιακού τους βάθους. Ο πρώτος σεισμός μεγεθους 2,3 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 17:10 με το επίκεντρο να εντοπίζεται στα 3 χλμ ΝΔ του Χαλανδρίου. Το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 8,7 χλμ.
 
Ο δεύτερος σεισμός μεγέθους 2,8 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 19:29. Το επίκεντρο εντοπίζεται στα 3 χλμ ΝΔ του Χαλανδρίου. Το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 3 χλμ. Ο διευθυντής στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών Βασίλης Καραστάθης τόνισε στο ΕΡΤNews ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και πιθανότητα δεν θα υπάρξει άλλη δόνηση. Από πλευράς του ο Ευθύμιος Λέκκας δήλωσε στο ΕΡΤNews ότι ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός λόγω του ότι σημειώθηκε ακριβώς πάνω στον αστικό ιστό, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέας δόνησης ίδιου όμως μεγέθους.
 
Σημειώνεται ότι η κλίμακα Ρίχτερ είναι λογαριθμική. Αύξηση του μεγέθους του σεισμού κατά μία ακέραια μονάδα της κλίμακας αντιπροσωπεύει δεκαπλασιασμό του πλάτους των δονήσεων που καταγράφονται από ένα σεισμογράφο Wood-Anderson και 31,5 φορές μεγαλύτερη έκλυση ενέργειας, ενώ αύξηση 2 βαθμών αντιπροσωπεύει 1.000 φορές μεγαλύτερη έκλυση ενέργειας. Μία εμπειρική αντίληψη του βαθμού «1» της κλίμακας είναι η δόνηση που παράγεται από τη διέλευση ενός τρένου ή ενός ερπυστριοφόρου άρματος με μέση ταχύτητα σε άσφαλτο, ενώ βαθμός «2» είναι η δόνηση που αντιλαμβάνονται οι θεατές παρέλασης από διέλευση ίλης αρμάτων.

Post
Βλέπω/Ακούω Πέμπτη 11.12.2025

Τι συμβαίνει πραγματικά με την Έλενα Παπαρίζου;

Ανησυχία προκάλεσε τις τελευταίες ημέρες η ξαφνική νοσηλεία της Έλενας Παπαρίζου, η οποία παραμένει για τέταρτη μέρα σε κλινική της Αθήνας. Η δημοφιλής τραγουδίστρια, που βρίσκεται στο επίκεντρο λόγω

Post
Βλέπω/Ακούω Πέμπτη 11.12.2025

Καραχάλιος: Στις 12 Ιανουαρίου η ιδρυτική διακήρυξη του «Κύματος» – Μακάρι να είναι πρόεδρος η Καρυστιανού

Σε δηλώσεις που άναψαν νέες πολιτικές συζητήσεις προχώρησε ο Νίκος Καραχάλιος, ανακοινώνοντας ότι στις 12 Ιανουαρίου το «ΚΥΜΑ» θα παρουσιάσει επίσημα την ιδρυτική του διακήρυξη, σηματοδοτώ

Post
Βλέπω/Ακούω Πέμπτη 11.12.2025

Φοινικούντα: Τα στοιχεία που «πρόδωσαν» τον ανιψιό. Πώς ξετυλίχθηκε το νήμα της διπλής δολοφονίας

Ραγδαίες εξελίξεις σημειώνονται στην υπόθεση της διπλής δολοφονίας στη Φοινικούντα, όπου τον Οκτώβριο βρέθηκαν νεκροί ο 68χρονος ιδιοκτήτης κάμπινγκ και ο 60χρονος επιστάτης του. Οι αρχές, ύστερα από