Image
Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2024 10:16 Ειδήσεις

Ντράγκι: Υπάρχει κενό ηγεσίας στην Ε.Ε. – Η γαλλογερμανική ηγεσία έχει εξασθενίσει

Ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι έκανε λόγο την Δευτέρα για «κενό ηγεσίας» στην Ευρώπη εξαιτίας της αποδυνάμωσης αυτού του ρόλου που διαδραματίζουν παραδοσιακά η Γαλλία και η Γερμανία από κοινού.
 
«Η γαλλογερμανική ηγεσία έχει εξασθενίσει», έκρινε ο κ. Ντράγκι κατά τη διάρκεια δημόσιας εκδήλωσης χθες στο Μιλάνο. «Αλλά δεν βλέπω καμιά άλλη ηγεσία ικανή να οδηγήσει την Ευρώπη σε κοινό μέλλον. Υπάρχει κενό ηγεσίας, αλλά πρέπει να φανούμε υπομονετικοί και να περιμένουμε τα αποτελέσματα των εκλογών στη Γερμανία», πρόσθεσε.
 
Ο κ. Ντράγκι αναφερόταν στη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού υπό το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα στη Γερμανία, που αναμένεται να οδηγήσει σε νέες εκλογές τον Φεβρουάριο, και στην ψήφο δυσπιστίας που σήμανε το τέλος της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ στη Γαλλία. Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν καλείται πλέον να ονομάσει νέο πρωθυπουργό, κάτι που υποσχέθηκε να κάνει σύντομα.

Ο κ. Ντράγκι —ο πρώην πανίσχυρος πρόεδρος της ΕΚΤ (2011-2019) και μετέπειτα πρωθυπουργός της Ιταλίας (2021-2022)— πριν από μερικές εβδομάδες δημοσιοποίησε έκθεση για το μέλλον της Ε.Ε., εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σε ομιλία του, έκανε λόγο για «δύσκολη» συγκυρία για την Ευρώπη. Ταυτόχρονα, κάλεσε να επιδειχθεί αισιοδοξία, ώστε οι Ευρωπαίοι να μπορέσουν να επιτύχουν. «Διότι, αν είσαι απαισιόδοξος, κάθεσαι σπίτι σου», τόνισε.

Post
Ειδήσεις Παρασκευή 19.06.2026

Ευρωπαϊκή υπηρεσία χρηματοδοτικής καθοδήγησης μικρομεσαίων προτείνει ο Γ. Αυτιάς

Τη δημιουργία Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Χρηματοδοτικής καθοδήγησης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, στα κράτη μέλη και τις περιφέρειες της ΕΕ, ζήτησε με επιστολή του προς τον Επίτροπο Οικονομικών Valdis Dombrovs

Post
Ειδήσεις Τετάρτη 17.06.2026

Απόλυτα καταδικαστική η Έκθεση για την Τουρκία στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης, ως πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, έκανε την ακόλουθη παρέμβαση κατά τη συζήτηση της Έκθεσης Προόδου γι την ενταξιακή πορ

Post
Ειδήσεις Τρίτη 16.06.2026

Ο Γ. Αυτιάς πρότεινε ευρωπαϊκό ταμείο για τα νησιά

Την ίδρυση Ευρωπαϊκού Ταμείου για τα νησιά πρότεινε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Αυτιάς, τονίζοντας τον κομβικό ρόλο που διαδραματίζει η νησιωτικότητα για την Ε