Image
Σάββατο 07 Δεκεμβρίου 2024 20:57 Παράδοση

Αρχαιολογική ανακάλυψη - Άγιος Νικόλαος: Βρέθηκε το πέτρινο φέρετρο του «πραγματικού Άγιου Βασίλη»

Μια συγκλονιστική ανακάλυψη έγινε και μάλιστα λίγο πριν από τα Χριστούγεννα. Κατά τη διάρκεια αρχαιολογικών ανασκαφών στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Ντέμρε της Αττάλειας ανακαλύφθηκε από τους ερευνητές μια σαρκοφάγος μέσα στο διώροφο παράρτημα της εκκλησίας, που πιστεύεται ότι χρονολογείται από αιώνες.

Το Ντέμρε είναι μια τοποθεσία στενά συνδεδεμένη με την ιστορική προσωπικότητα που ενέπνευσε τον θρύλο του Άγιου Βασίλη.

Ο Έλληνας χριστιανός επίσκοπος Άγιος Νικόλαος ήταν γνωστός για πολλά θαύματα και, φυσικά, τη γενναιοδωρία του και την πρακτική του να δίνει δώρα, παραπέμποντας σε αυτά που παίρνουμε τον Άγιο Βασίλη.

Έζησε στην αρχαία πόλη των Μύρων, που βρίσκεται στη σημερινή Τουρκία , και αιώνες μετά τον θάνατό του, ο Βυζαντινός Αυτοκράτορας Θεοδόσιος Β’ έχτισε την εκκλησία του Αγίου Νικολάου στην περιοχή όπου υπηρετούσε ο Επίσκοπος.

Το σώμα του επισκόπου εκτάφηκε στη συνέχεια και θάφτηκε εκ νέου στην εκκλησία προτού μεταφερθεί και φυλαχτεί ως ιερό λείψανο στην ιταλική εκκλησία Basilica di San Nicola.

Ωστόσο, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τώρα μια σαρκοφάγο στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου, όπου αρχικά είχε ταφεί ο επίσκοπος.

Ο χώρος αποτελεί μέρος σημαντικών ευρημάτων εδώ και πολλά χρόνια, καθώς από το 1989 γίνονται ανασκαφικές εργασίες στον Ναό.

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Εμπρού Φατμα Φιντίκ από το Πανεπιστήμιο Hatay Mustafa Kemal είναι αυτή που ηγείται της εργασίας, στο πλαίσιο του έργου «Legacy for the Future», που ξεκίνησε το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.

Οι πιο πρόσφατες ανασκαφές που ξεκίνησαν πριν από δύο χρόνια αποκάλυψαν μια σαρκοφάγο από ασβεστόλιθο. Έχει μήκος περίπου 2 μέτρα και υποψιαζόταν ότι ήταν θαμμένη σε βάθος 1,5 – 2 μέτρα κάτω από τη γη. Το πέτρινο φέρετρο είχε ένα υπερυψωμένο καπάκι και μια δίρριχτη οροφή που μοιάζει με το είδος που στην περιοχή.

Υπήρξαν πολλά ερωτήματα στο παρελθόν σχετικά με τον αρχικό τόπο ταφής του Αγίου Νικολάου και με το φέρετρο που ανακαλύφθηκε από τον χώρο που υποπτεύεται ότι ήταν ο αρχικός τόπος ταφής του, αφήνει τους ερευνητές πιο κοντά στην επίλυση του μυστηρίου.

Σύμφωνα με την Τουρκάλα καθηγήτρια: “Ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι ο Άγιος Νικόλαος θάφτηκε κοντά στην ιερή περιοχή της πόλης των Μύρων. Το γεγονός ότι βρήκαμε μια σαρκοφάγο κοντά στην εκκλησία, η οποία πιστεύεται ότι στεγάζει τον τάφο του, μπορεί να υποδηλώνει ότι αυτό είναι πράγματι η ιερή περιοχή που αναζητούσαμε.

«Πρόκειται για μια σημαντική αρχαιολογική επιβεβαίωση ιστορικών πηγών σχετικά με τον τόπο ταφής του Αγίου Νικολάου».

Ενώ το έργο συνεχίζεται, η πρωτοποριακή ανακάλυψη δίνει στους ερευνητές την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για τον επίσκοπο και τη σημασία του στον πρώιμο Χριστιανισμό, καθώς και να ανακαλύψουν περισσότερα για τον αρχικό τόπο ταφής του.

Πηγή: tromaktiko.gr


Post
Παράδοση Τρίτη 10.02.2026

Ο Δήμος Νίκαιας-Αγίου Ιωάννη Ρέντη γιορτάζει για δεύτερη χρονιά τα Κούλουμα με συναυλία και σαρακοστιανά εδέσματα

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, ο Δήμος Νίκαιας-Αγίου Ιωάννη Ρέντη γιορτάζει την Καθαρά Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου στη 1.00 το μεσημέρι με τα παραδοσιακά Κούλουμα, σαρακοστιανά κεράσματα και ζωντανή μουσική,

Post
Παράδοση Τρίτη 10.02.2026

Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2026 «Μίνι καρναβάλι για παιδιά και παραδοσιακό γλέντι»

Στις 22 Φεβρουαρίου 2026 και ώρα 11:00 π.μ. – 13:00 μ.μ. ο ?ήµος Ηλιούπολης διοργανώνει στην Πλατεία Ανεξαρτησίας παιδικό αποκριάτικο πάρτι µε Ξυλοπόδαρους, Μασκότ, Face Painting, &m

Post
Παράδοση Τρίτη 10.02.2026

Ποια ονόματα γιορτάζουν σήμερα 10/2/26

Σήμερα γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Χαράλαμπος, Χαρίλαος, Χαραλάμπης, Χάρης, Χάμπος, Λάμπης, Λάμπος, Λαμπίας, Μπάμπης, Μπάμπος, Χαραλαμπία, Χαραλαμπή, Λαμπή, Λάμπω, Μπαμπίνα, Μπήλιω, Μπιλιώ, Μπία,