Image
Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2024 18:00 Εκτός Ελλάδος

Βρετανία: Στην Βουλή των Κοινοτήτων το νομοσχέδιο για την ευθανασία

Ξεκίνησε σήμερα το πρωί στη Βουλή των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου, η συζήτηση για το νόμο που θα επιτρέπει την ευθανασία. Πάνω από 160 βουλευτές έχουν εγγραφεί για να μιλήσουν για ένα θέμα που διχάζει τόσο τη κοινή γνώμη όσο και τους Βρετανούς βουλευτές.
 
Βρετανία: Tι προβλέπει το νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων προβλέπει πως όσοι ενήλικες έχουν διαγνωστεί με λιγότερο από έξι μήνες ζωής και έχουν σώας τας φρένας, θα έχουν το δικαίωμα να τερματίσουν τη ζωή τους με ιατρική βοήθεια. Βασική προϋπόθεση θα είναι η σχετική γνωμάτευση από δύο ανεξάρτητους γιατρούς και η συγκατάθεση ενός δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου που θα υπογράψει για να χορηγηθεί στον ασθενή η θανάσιμη δόση φαρμάκων.
Προβλέπεται επίσης πως, αν κάποιος ασκήσει πίεση σε ένα άτομο να ζητήσει υποβοηθούμενο θάνατο, κινδυνεύει με ποινή κάθειρξης που φτάνει μέχρι και τα 14 χρόνια.
 
Ποιοι είναι υπέρ και ποιοι κατά του νομοσχεδίου

Οι υπέρμαχοί του, με επικεφαλής τη βουλευτή των Εργατικών Κιμ Λιντμπίτερ, υποστηρίζουν ότι το εν λόγω νομοσχέδιο προβλέπει τις πιο αυστηρές διασφαλίσεις στον κόσμο βάζοντας τέλος στο χειρότερο σενάριο για τον άνθρωπο, αυτό του φρικτού θανάτου. Οι υποστηρικτές της καταψήφισης του νομοσχεδίου, συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Σερ Εντ Ντέιβι, ανησυχούν πως κάποιοι θα αισθανθούν πίεση ότι αποτελούν «βάρος» για την οικογένεια τους και την κοινωνία και θα ζητήσουν την ευθανασία τους. Όλοι οι βουλευτές, ακόμη και του κυβερνώντος κόμματος των Εργατικών, θα ψηφίσουν κατά βούληση, καθώς δεν έχει τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας.
 
Ο βρετανός πρωθυπουργός δεν έχει αποφασίσει αν θα ψηφίσει υπέρ ή κατά

Αξίζει να σημειωθεί πως ακόμη και ο βρετανός πρωθυπουργός δεν έχει αποφασίσει αν θα ψηφίσει υπέρ ή κατά. «Πολλά θα εξαρτηθούν από τις λεπτομέρειες» του νέου νόμου, είπε ο Σερ Κιρ Στάρμερ προσθέτοντας ότι «πρέπει να πετύχουμε τη σωστή ισορροπία. Πάντα όμως υποστήριζα ότι θα πρέπει να υπάρχουν οι κατάλληλες εγγυήσεις». Το 2015 είχε έρθει ένα παρόμοιο νομοσχέδιο στην Βρετανική βουλή. Τότε καταψηφίστηκε με 330 ψήφους ενώ μόλις 118 βουλευτές είχαν ψηφίσει υπερ του, μεταξύ αυτών και ο σημερινός πρωθυπουργός της χώρας που την εποχή εκείνη ήταν απλός βουλευτής των Εργατικών. Υπέρ του νομοσχεδίου έχει ταχθεί ο πρώην πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. Μέχρι το απόγευμα αναμένεται να γίνει η πρώτη ψηφοφορία για να προχωρήσει το νομοσχέδιο στα επόμενα στάδια της νομοθετικής διαδικασίας, δηλαδή τη λεπτομερή εξέταση του και την πιθανή υποβολή τροπολογιών.

Post
Εκτός Ελλάδος Δευτέρα 30.06.2025

Τουρκία: Μυστήριο με τον θάνατο 4 φίλων – Βρέθηκαν σε πλυντήριο αυτοκινήτων οι σωροί τους

Μακάβρια ανακάλυψη έκαναν αστυνομικοί μέσα σε ένα πλυντήριο αυτοκινήτων, στην πόλη Μερσίνα της Τουρκίας, όπου κλήθηκαν από συγγενείς 4 νεαρών φίλων, οι οποίοι είχαν εξαφανιστεί και δεν είχαν δώσει σημ

Post
Εκτός Ελλάδος Τετάρτη 25.06.2025

Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ: «Να αυξήσουμε τις δαπάνες για να αντιμετωπίσουμε την απειλή της Ρωσίας» – Όλες οι εξελίξεις

Σε μία από τις πιο κρίσιμες συνόδους κορυφής των τελευταίων ετών, οι ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ συναντώνται στη Χάγη. Βασικό αντικείμενο συζήτησης είναι οι αμυντικές δαπάνες και το αίτημα του Ντ

Post
Εκτός Ελλάδος Τετάρτη 25.06.2025

«Καταστράφηκε η ζωή μου μετά το εμβόλιο της Pfizer» – Πατέρας 4 παιδιών καταγγέλλει «βασανιστικά» συμπτώματα

Ο Dean Valentine, ένας υγιής άνδρας κοντά στα 60, απολάμβανε τη ζωή του ως παππούς και οικογενειάρχης, μέχρι που, όπως ισχυρίζεται, η υγεία του καταστράφηκε μετά τη λήψη του εμβολίου Pfizer κατά του κ