Image
Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2024 22:27 Εκτός Ελλάδος

Μετέφεραν ναρκωτικά με υποβρύχιο από την Κολομβία στην Αυστραλία - Το εντόπισαν στη μέση του ωκεανού

Το Πολεμικό Ναυτικό της Κολομβίας εντόπισε και σταμάτησε ημιυποβρύχιο σκάφος που ήταν γεμάτο με κοκαΐνη, στο πλαίσιο επιχείρησης κατά την οποία έχουν γίνει εκατοντάδες συλλήψεις. Πρόκειται για ένα μόνο από τα έξι ημιυποβρύχια σκάφη (δηλαδή σκάφη που δεν βυθίζοναι πλήρως και κινούνται σχεδόν αθέατα) που εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης.
 
Το σκάφος από ξύλο και φάιμπεργκας πιστεύεται ότι απέπλευσε από το κολομβιανό λιμάνι Τουμάκο, διανύοντας χιλιάδες χιλιόμετρα πριν σταματήσει. Εντοπίστηκε περίπου 2.000 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της νήσου Κλίπερτον, μιας ακατοίκητης κοραλλιογενούς ατόλης στον Ειρηνικό που ανήκει στη Γαλλία. Ήταν στη μέση του πουθενά, όπως είπαν οι κολομβιανές Αρχές, περίπου 4.800 χιλιόμετρα από τις ακτές της χώρας.
 
Το εντυπωσιακό είναι ότι το σκάφος είχε αρκετά καύσιμα για να πλεύσει προς την Αυστραλία, ανοίγοντας μια νέα διαδρομή λαθρεμπορίου. Τα ημιυποβρύχια έχουν μέγεθος 10-25 μέτρα και μπορούν να μεταφέρουν μέχρι και 10 τόνους κοκαΐνης. Μέχρι σήμερα οι Κολομβιανοί ναρκέμποροι μετέφεραν 5-50 κιλά μέσα σε φορτία φρούτων ή άλλων τροφίμων.
 
Το λαθρεμπόριο κοκαΐνης από τη Νότια Αμερική προς την Αυστραλία είναι ιδιαίτερα προσοδοφόρο, αναφέρει το BBC, καθώς ένα κιλό ναρκωτικού μπορεί να αποφέρει εκεί έως και 240.000 δολάρια, έξι φορές περισσότερο από ό,τι στις ΗΠΑ. Εξάλλου, οι Αυστραλοί είναι οι μεγαλύτεροι κατά κεφαλήν χρήστες κοκαΐνης στον κόσμο, μετά τους Βρετανούς, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ. Τα σκάφη εντοπίστηκαν στο πλαίσιο της πολυεθνικής ναυτικής επιχείρησης Orion κατά την οποία δυνάμεις ασφαλείας από 62 έθνη κατέσχεσαν συνολικά 225 τόνους κοκαΐνης σε διάστημα έξι εβδομάδων και συνολικά 1.400 τόνους ναρκωτικών. Κατά την επιχείρηση συνελήφθησαν πάνω από 400 άτομα σε διάφορες χώρες.

Post
Εκτός Ελλάδος Τετάρτη 26.08.2026

Τουλάχιστον 384 αγνοούμενοι από τις πλημμύρες στα σύνορα Νεπάλ–Θιβέτ

Τουλάχιστον 384 ταξιδιώτες, μεταξύ των οποίων 291 ξένοι υπήκοοι, αγνοούνται μετά τις ισχυρές πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή στα σύνορα του Νεπάλ με το Θιβέτ, σύμφωνα με τον τουριστικό οργανισμό της

Post
Εκτός Ελλάδος Δευτέρα 24.08.2026

Νέα Ζηλανδία: Σχέδιο για απαγόρευση των social media σε παιδιά κάτω των 16

Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας προωθεί νομοσχέδιο για την απαγόρευση της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από παιδιά κάτω των 16 ετών, με τον πρωθυπουργό Κρίστοφερ Λάξον να υποστηρίζει ότι απαιτο

Post
Εκτός Ελλάδος Κυριακή 16.08.2026

Τρεις μήνες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν αυξανόμενη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων

Λιγότερο από τρεις μήνες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές της 3ης Νοεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν ένα ολοένα και πιο δύσκολο πολιτικό περιβάλλον για τον Ντόναλντ Τραμπ κ