Image
Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2024 17:45 Είς Υγείαν

Υγεία Για Όλους: Αύξηση σχεδόν 700% στον εμβολιασμό παιδιών που ζουν σε καταυλισμούς

Στις ιατρικές παρεμβάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί από το 2016 έως σήμερα σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες απομακρυσμένων περιοχών, με έμφαση στα παιδιά, αναφέρθηκε η πρόεδρος του προγράμματος «Υγεία για Όλους», Ελένη Σωτηροπούλου. Το πρόγραμμα «τρέχει» από την ΑΜΚΕ «Εταιρεία Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας» υπό την αιγίδα της UNESCO, του ΕΚΠΑ, του Πανεπιστημίου Κρήτης και με τη στήριξη ιδιωτικών επιχειρήσεων.
 
Όπως ανέφερε η κ. Σωτηροπούλου μιλώντας στο Πρακτορείο FM, η οικονομική κρίση που οδήγησε ορισμένες ομάδες πληθυσμού σε κοινωνικό και οικονομικό αποκλεισμό, ήταν το έναυσμα για να δημιουργηθεί το πρόγραμμα «Υγεία Για Όλους» πριν από 8 χρόνια, το οποίο αποτελούν 240 πανεπιστημιακοί γιατροί του ΕΣΥ και άλλοι επιστήμονες υγείας. Σύμφωνα με την πρόεδρο, το πρόγραμμα απευθύνεται σε άπορους, ανασφάλιστους, ρομά, ασυνόδευτα παιδιά προσφύγων, παιδιά που ζουν στις εμπόλεμες ζώνες της Ουκρανίας, παιδιά κρατουμένων μητέρων, καθώς επίσης σε κατοίκους ορεινών και ημιορεινών περιοχών και άγονων γραμμών, όπως και σε κατοίκους της ορεινής Θράκης, χριστιανούς και πομάκους.
 
Υγεία Για Όλους: Έχουν εμβολιαστεί 16.977 παιδιά

«Στο διάστημα που λειτουργεί το πρόγραμμα έχουμε πραγματοποιήσει κλινικές παιδιατρικές εξετάσεις και εμβολιασμούς σε 16.977 παιδιά με 27.000 εμβόλια. Το 2016 κάναμε μια χαρτογράφηση όλων των καταυλισμών της χώρας και ένα ερωτηματολόγιο για να διαπιστώσουμε ποια ήταν η εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών. Το ποσοστό εμβολιασμού τότε ήταν κάτω του 10%. Κάναμε έναν αγώνα δρόμου και από το 2017 έως σήμερα το ποσοστό έχει φτάσει στο 69%. Παράλληλα, κάνουμε σεμινάρια για αντισύλληψη και θηλασμό, σε συνεργασία με το Τμήμα Οικογενειακού προγραμματισμού, του Π.Γ.Ν “Αρεταίειο” και την Γ’ Παν. Μ/Γ κλινική του Γ.Π.Ν. “Αττικόν”, καθώς επίσης σεμινάρια για “Αυτοέλεγχο -Έλεγχο Μαστού”, σε συνεργασία με τον Επιστημονικό φορέα “Οι Γυναίκες στην Ογκολογία”. Πρόσφατα εφαρμόσαμε και πρόγραμμα εμβολιασμού για HPV σε αγόρια και κορίτσια άνω των 11 ετών», σημείωσε η κ. Σωτηροπούλου.
 
Προληπτικές εξετάσεις σε 12.440 άτομα

Σχετικά με τις ιατρικές παρεμβάσεις προληπτικών εξετάσεων στους κατοίκους ορεινών, περιοχών και άγονων γραμμών, έχουν γίνει μέχρι τώρα σύμφωνα με την κ. Σωτηροπούλου γυναικολογικές εξετάσεις, Παπ τεστ και διακολπικοί υπέρηχοι σε 1.821 γυναίκες. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό, ειδικά στις άγονες γραμμές, καθώς υπάρχουν γυναίκες που δεν έχουν κάνει ποτέ Παπ τεστ. Έχουν βρεθεί γυναίκες με καρκίνο γεννητικών οργάνων, τις οποίες έχουμε παραπέμψει περαιτέρω για θεραπεία. Γίνεται και ψηλάφηση μαστού και σε αυτή την περίπτωση έχουν δοθεί οδηγίες και τους κάνουμε γνωστό το πρόγραμμα “Φώφη Γεννηματά”. Παράλληλα πραγματοποιούμε παθολογικό, διαβητολογικό, καρδιολογικό, ενδοκρινολογικό, ωτορινολαρυγγολογικό, πνευμονολογικό, οφθαλμολογικό, δερματολογικό, νευρολογικό, ουρολογικό έλεγχο και μέχρι τώρα έχουν προσέλθει και έχουμε εξετάσει 12.440 ενήλικες, εφήβους και παιδιά. Οι εξετάσεις γίνονται με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό που μας έχει εξασφαλίσει η Τράπεζα της Ελλάδος».
 
Ιατρικές υπηρεσίες σε παιδιά που ζουν σε κελιά γυναικείων φυλακών

Όπως τονίζει η κ. Σωτηροπούλου είναι εξαιρετικά σημαντικό το να εξετάζονται τα παιδιά, γιατί όπως λέει, ειδικά στις άγονες γραμμές και τις ορεινές περιοχές, ένα από τα βασικά προβλήματα που διαπιστώνονται είναι η παχυσαρκία. «Έχουμε κάνει οδοντιατρικούς ελέγχους σε 478 παιδιά, ενώ πραγματοποιούμε ιατρικές εξετάσεις και εμβολιασμούς στις φυλακές ανηλίκων. Επίσης, προσφέρουμε ιατρικές υπηρεσίες σε παιδάκια που ζουν μέσα σε κελιά με τις μητέρες τους, στις γυναικείες φυλακές της Θήβας, αλλά και στις ίδιες όταν χρειάζονται».
 
Κλείνοντας η κ. Σωτηροπούλου εκφράζει τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη της για τη βοήθεια και τη στήριξη που παρέχουν όποτε χρειάζεται τόσο ο στρατός, όσο και το λιμενικό στις αποστολές του προγράμματος «Υγεία για Όλους». «Θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, τον κ. Στυλιανίδη, ο οποίος χωρίς δεύτερη σκέψη πρόσφατα μας εξασφάλισε σκάφος του λιμενικού για να πάμε από τα Κύθηρα στα Αντικύθηρα, όπου ζουν 15 ηλικιωμένοι. Τον ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου».

Post
Είς Υγείαν Δευτέρα 18.11.2024

Τα πρώτα ερευνητικά αποτελέσματα από την εφαρμογή του προγράμματος «ΖΩΗ» της Περιφέρειας Κρήτης παρουσιάστηκαν στο διεθνές συνέδριο «Resuscitation 2024»

Στο διεθνές συνέδριο «Resuscitation 2024», του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης (European Resuscitation Council – ERC) συμμετείχε η Περιφέρεια Κρήτης. Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν,

Post
Είς Υγείαν Δευτέρα 18.11.2024

Γιατί έχετε μονίμως φλέματα στον λαιμό – Τι να κάνετε

Η αίσθηση φλέματος στον λαιμό είναι ένα κοινό πρόβλημα που μπορεί να είναι εκνευριστικό και άβολο. Αυτή η αίσθηση οφείλεται συνήθως σε υπερβολική παραγωγή βλέννας, που μπορεί να προκύψει από διάφορες

Post
Είς Υγείαν Κυριακή 17.11.2024

Εμβολιασμός: Πότε πρέπει να εμβολιάζονται οι ενήλικες

Ο εμβολιασμός στους ενήλικες είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία της υγείας τους, καθώς και για την πρόληψη της εξάπλωσης σοβαρών ασθενειών. Καθώς μεγαλώνουμε, η φυσική ανοσία που έχουμε αποκτήσε